zaterdag 28 december 2019

326. Nederlands wereldtaal!

Aan het einde van 2019 is er aanleiding om even terug te kijken op dit jaar. Het meest is gekeken naar blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte, gevolgd door het blogbericht 282, Vaticaan is géén "homogemeenschap"! en blogbericht 284, Nederlands wereldtaal: niet in Nederland? Anders dan de meeste, vaak (a)sociale media (zie mijn serie over mediakritiek), houd ik ook van goed nieuws. Daarom besteed ik nu in het hieronder staand blogbericht aandacht aan een goede ontwikkeling rond Nederlands als wereldtaal.

Nederlands wereldtaal?
In blogbericht 71, Nederlands wereldtaal?, schreef ik: "Hoe ziet het Nederlands taalgebied er alles bij elkaar genomen uit? Er zijn 23 miljoen mensen met Nederlands als moedertaal en 4 miljoen mensen die Nederlands kunnen spreken als vreemde taal. En er zijn 7 miljoen mensen met Afrikaans als moedertaal en 10 miljoen mensen die Afrikaans kunnen spreken."

Velen weten dit nog niet: "Het Nederlands is een officiële taal in de landen of landsdelen Aruba, België, Brussel, Curaçao, Nederland, Sint-Maarten, Suriname en Vlaanderen. Voor Afrikaans is dat het geval in Namibië en Zuid-Afrika." Maar is het daarmee een wereldtaal?

"Volgens de Nederlandse Taalunie is Nederlands een wereldtaal. Het hoort wereldwijd tot de veertig meest gesproken talen. Samen met het Afrikaans komen zij zelfs rond plaats 25. Het aan Nederlands en Afrikaans verwante Duits is tiende. Het Nederlands is wereldwijd een van de tien belangrijkste talen op internet en in de sociale media. Het staat op de achtste plaats als officiële taal binnen de Europese Unie, die 28 lidstaten en een half miljard inwoners heeft." Met het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU stijgt het naar de zevende plaats.

Nederlands in het niet-Nederlandstalige buitenland
In 2019 verscheen het eerste wereldwijde onderzoek naar Nederlandse taal, cultuur en identiteit onder geëmigreerde Nederlanders en Vlamingen. Het werd uitgevoerd door het Meertens instituut in opdracht van de Nederlandse Taalunie. De belangrijkste conclusie is dat Nederlanders en Vlamingen die naar een niet-Nederlandstalig land emigreren, blijven vasthouden aan hun eigen taal en cultuur. Dat is opvallend omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat Nederlanders en Vlamingen die in de vorige eeuw naar Canada en Australië waren vertrokken vaak hun taal snel opgaven. Ik geef hier de belangrijkste resultaten.

Belangrijkste onderzoeksresultaten
Het betreft hier ongeveer 700.00 tot één miljoen Nederlanders en ongeveer 444.000 Vlamingen. De overgrote meerderheid (97%) spreekt wekelijks Nederlands en twee derde zelfs meer dan acht uur per week. Men volgt Nederlandstalige televisie en internet. Men viert Nederlandse feestdagen en eetgewoonten. Men is betrokken bij  Nederlandstalige scholen voor de kinderen en bij Nederlandstalige verenigingen. De Nederlandse taal is een kernwaarde van hun identiteit. En men wil de Nederlandse taal en cultuur doorgeven aan de kinderen, die tweetalig worden opgevoed. Er is dus goede hoop voor het Nederlands!



Naschrift. Nederlands wereldwijd
De groep blogberichten over de positie van de Nederlandse taal en cultuur wereldwijd wordt vooral gelezen dankzij de opleidingen Neerlandistiek die van mijn blog gebruik maken. In deze groep werd het meest gekeken naar blogbericht 71 over Nederlands wereldtaal?, gevolgd door bericht nummer 17 over Disadvantaged by English, nummer 20 over over de Engelse vijandschap tegen het Nederlands: No Dutch please! (de grootste stijger in deze groep), door nummer 22 over Nieuw Holland & Nieuw Zeeland, nummer 12 over Handicapé par la francophonie, nummer 102 over Grenzenloos Nederlands, nummer 13 over Afrikaner identiteit, nummer 11 over Frankrijk & Nederland en bericht nummer 10 over Vlaanderen & Nederland. Zie hierbij ook bericht 260: Vreedzaam Friesland (4).


Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, het nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie, nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland nr. 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1) en nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (nieuwste binnenkomer).


Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat,  
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS,
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS,
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel,
9. Atlas van Friesland,  
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming,
12. Misverstanden rond Europese Unie en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten