zaterdag 8 augustus 2020

356. Nederland is nog steeds homovijandig, soms...

Op 31 juli 2020 verscheen een onderzoek van EenVandaag onder 3.500 LHBTI+'ers. Daaruit bleek onder meer dat 47% vindt dat er dit jaar onvoldoende aandacht is voor de acceptatie van hun gemeenschap nu veel Pride-evenementen zijn afgelast vanwege het coronavirus.

Volgens 34% is er dit jaar wel voldoende aandacht. De meeste respondenten (62%) vinden "dat het over het algemeen goed gesteld is met de acceptatie van hun gemeenschap in Nederland. Wel zien velen ruimte voor verbetering. Volgens hen is ons land op papier LHBTI-vriendelijk, maar lopen velen tegen een samenleving aan die niet altijd even tolerant is." Een respondent stelt: "Er worden nog regelmatig LHBTI'ers gediscrimineerd, gepest of mishandeld. En zolang 'homo' nog een scheldwoord is, zijn we er nog niet."

Vier op de tien respondenten hadden het afgelopen jaar te maken met negatief gedrag vanwege hun seksuele oriƫntatie of genderidentiteiten. Voor 78% van hen ging het om vervelende opmerkingen of 'grappen', maar ook om uitgescholden of nageroepen worden (51%). Een aantal werd ook slachtoffer van bedreiging of geweld. Dit percentage ligt ongeveer gelijk aan een jaar geleden. Er is dus nog steeds geen sprake van verbetering!

Het geweld moet stoppen
Op 1 augustus 2020 deed het COC een oproep om de aanpak van discriminerend geweld tot speerpunt te maken bij de komende verkiezingen. "Het geweld moet stoppen”, aldus de COC-voorzitter. “Of het is om je seksuele oriĆ«ntatie, genderidenteit, geslachtskenmerken, huidskleur, geloof of op welke grond dan ook. Ik wil een land waar iedereen veilig zichzelf kan zijn. Het is tijd dat het kabinet in actie komt.” Het COC wil dat er op school meer en betere aandacht voor acceptatie komt. Dat zouden politieke partijen moeten opnemen in hun verkiezingsprogramma’s. Ook pleit de belangenorganisatie voor speciale rechercheurs die discriminatiezaken tot op de bodem uitzoeken, voor hogere straffen bij discriminerend geweld, en voor het strafbaar stellen van transgender- en intersekse discriminatie.




Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.



Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten