zaterdag 8 oktober 2022

467. De Russische inlijving van delen van Oekraïne

Op 20 september 2022 lijft Poetin delen van Oekraïne in na het houden van nepreferenda. Zogenaamd om de verloren gegane gebieden van Russischtaligen nu te verenigen met het moederland. Maar vooral ook om honderdduizenden voor mobilisatie opgeroepen Russen naar het front aldaar te kunnen sturen. En om 'tactische kernwapens' te kunnen inzetten ter verdediging van het nu 'Russisch' verklaarde grondgebied. Lubach maakte een door veel Russischtaligen bekeken filmpje over een referendum om zo Rusland bij Nederland aan te doen sluiten. Diezelfde gedachtengang volgend stel ik voor om ook referenda te houden in de vroeger Nederlands- en Friestalige gebieden ten einde die nu bij Nederland te kunnen inlijven. Ik denk aan grensgebieden waar vroeger dialecten werden gesproken die verwant zijn aan hedendaags Nederlands en Fries. Dat zijn Belgisch en Frans Vlaanderen, het nu Duitse Oost- en Noord-Friesland (tot aan Denemarken), en de nu ook Duitse grensstreken Eemsland, Benthem, West-Munsterland, Kleef en Gelre (waar Gelderland naar genoemd is).

Waarom is dit toch niet zo'n goed idee?
In mijn blogbericht 71 over 'Nederlands wereldtaal?' laat ik zien dat in de bovengenoemde gebieden veel belangstelling is voor lessen Nederlands. En wat de Friese gebieden betreft, is er sprake van een sterke Friese identiteit. Friezen in Noord-Friesland hebben zelfs een beschermde rechtspositie in Sleeswijk-Holstein. Iets soortgelijks zou ook moeten gelden voor Vlamingen in Frankrijk. Dankzij de Europese Unie is de rechtspositie van culturele minderheden goed geregeld. Het is dus volledig uit de tijd om hierover oorlogen te gaan voeren. Dat doet Rusland nu wel en dit heeft averechtse gevolgen want de sympathie voor Rusland en de Russische taal en cultuur is tot een dieptepunt gedaald. Poetin grossiert in averechtse gevolgen. Hij wilde de NAVO op afstand houden. Finland en Zweden zijn nu inmiddels aangesloten en Oekraïne zit in de wachtkamer. Door de mobilisatie daalt zijn populariteit in Rusland, in de staten die deel uitmaakten van de Sovjet-Unie en in de rest van de wereld. De reacties van China en India zijn voor Poetin een teken aan de wand.

Homoseksualiteit als toetssteen
Als een argument voor de oorlog tegen Oekraïne kwam in zijn toespraak op 20 september 2022 weer de slechtheid van de regenbooggemeenschap naar boven. We zouden echt het voortbestaan van Rusland bedreigen. Alsof het voeren van een oorlog en het dreigen met kernwapens nu geen bedreiging van de toekomst van Rusland zouden vormen. De houding tegenover homoseksualiteit blijkt weer een toetssteen te zijn voor die regimes die niet deugen. Omdat ik van 1986 tot 1998 (co)president was van de International Humanist and Ethical Union, reisde ik zowat de hele wereld rond. Zo kwam het dat ik wereldwijd veel gastcolleges heb gegeven aan studenten Neerlandistiek. Mij viel toen op dat er duidelijk (verhoudingsgewijs) veel homo's waren die Nederlands studeerden. Gevraagd naar hun motieven bleek dat meestal het homovriendelijk klimaat in Nederland genoemd werd. In 2001 werd in Nederland als eerste in de wereld het huwelijk opengesteld. Sindsdien zijn meer dan dertig landen ons gevolgd. Op 4 oktober 2022 werd in Slovenië als eerste Oost-Europees land het huwelijk opengesteld. Wie kijkt naar de geluksindices dan scoren de homovriendelijke landen veel beter dan homovijandige. Ook dat bewijst Poetin's ongelijk.






Naschrift. Nederlands wereldwijd
Deze groep blogberichten over de positie van de Nederlandse taal en cultuur wereldwijd wordt weer vooral gelezen dankzij opleidingen Neerlandistiek die van mijn blog gebruik maken. In deze groep werd weer het meest gekeken naar blogbericht 71 over Nederlands wereldtaal?, gevolgd door bericht nummer 17 over Disadvantaged by English, nummer 20 over over de Engelse vijandschap tegen het Nederlands: No  Dutch  please !  (de grootste stijger in deze groep), door nummer 22 over Nieuw Holland & Nieuw Zeeland, nummer 12 over Handicapé par la francophonie, nummer 102 over Grenzenloos Nederlands, nummer 13 over Afrikaner identiteit, nummer 11 over Frankrijk & Nederland en bericht nummer 10 over Vlaanderen & Nederland. Zie hierbij ook bericht 260: Vreedzaam Friesland (4).









Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 










Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)