zaterdag 28 november 2020

372. Polen & Hongarije uit de Europese Unie?

In de NRC van 18 november 2020 wordt o.a. geschreven over de vetodreiging door Polen en Hongarije tegen de nieuwe meerjarenbegroting en het coronafonds. Hun bezwaar richt zich op het voorstel dat EU-lidstaten die de rechtstaat aantasten geen EU-subsidies meer zullen ontvangen. Zo beweerde de Hongaarse premier Orbán dat de EU "een tweede Sovjet-Unie" dreigde te worden. En de Poolse premier Morawiecki had het over "slavernij" door nazi's uit Berlijn. Zulke grote woorden vragen om feitelijke analyses. Want hoe groter de woorden, hoe waarschijnlijker de leugens. Daarom nu eerst wat historische gegevens op een rijtje.

Een geschiedenis van vreemde overheersing in Polen
In bericht 253, Is Polen in gevaar?, schreef ik het volgende over de Poolse geschiedenis. "Polen is eeuwenlang overheerst en opgedeeld door Pruisen, Rusland en Oostenrijk. Vaak bevordert vreemde overheersing een cultuur waarin heersers heimelijk zoveel mogelijk worden tegengewerkt en waarin corruptie bijna als daad van verzet wordt goedgepraat."

"Van 1918 tot 1939 was Polen onafhankelijk. De jonge staat was bepaald geen toonbeeld van democratie. In 1939 werd Polen opgedeeld door Hitler-Duitsland en Stalin-Rusland, in 1941 bezet door eerstgenoemde en in 1945 door laatstgenoemde. Ruim drie miljoen Poolse Joden werden tijdens de Duitse bezetting vermoord. Ruim negen miljoen Duitsers werden aan het einde van de oorlog verdreven om er plaats te maken voor Polen. Deze moesten verhuizen uit voorheen Poolse gebieden die toen door de Sovjet Unie werden opgeëist." Een minderheid van de kiesgerechtigden doet al jaren net alsof zij een meerderheid is.

De instelling van 'homovrije zones' in Polen
In bericht 335, 'Homovrije zones' in Polen zijn bedreigend, schreef ik het volgende. "Het door de rechts-katholieke regeringspartij ondersteunde beleid om 'homovrije zones' in te stellen, heeft geen rechtsgeldigheid. Homo's en lesbo's kunnen formeel dus niet uit die zones worden geweerd. Maar gezien de antisemitische geschiedenis van de Joden in Polen en het in 1939 instellen van een Judenfreie stad in Polen, wordt door velen het instellen van 'homovrije zones' gezien als een mogelijke opstap naar verdergaande vervolging. Daar komt nog bij dat de aanvallen op een onafhankelijke rechterlijke macht het ergste doen vrezen. In blogbericht 334, Regeren met rechtspopulistische partijen, wijs ik op het gevaar dat in Nederland wordt samengewerkt met partijen die Europees bondgenoot zijn van de Poolse regeringspartij met zijn homovijandig beleid. Meer waakzaamheid is dus geboden!"

Een eerste periode van wraakzucht: Hongarije en de Eerste Wereldoorlog
In blogbericht 254, Is Hongarije in gevaar?, schreef ik de onderstaande twee alinea's. "Na vijf eeuwen onafhankelijkheid werd Hongarije bezet door Turkse troepen. Dat duurde van 1526 tot 1699 waarna Hongarije onder een Oostenrijks bewind stond. In 1867 werden Oostenrijk en Hongarije gelijkwaardige partners in een dubbelmonarchie. De Roemeense, Slowaakse, Kroatische en andere minderheden hadden in Hongarije maar beperkte rechten. Die namen wraak na de Eerste Wereldoorlog die door Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en bondgenoten werd verloren. Het uitgangspunt van de overwinnaar VS was om volkeren zelfbeschikking te geven. Maar mede door Amerikaanse onkunde over Europa werd dit beginsel ernstig geschonden in het verdrag van Trianon van 4 juni 1920. Hongarije verloor tweederde van zijn grondgebied en 3,3 miljoen Hongaren kwamen in buurlanden terecht". 

Een tweede periode van wraakzucht: Hongarije en de Tweede Wereldoorlog
"Dit was een traumatische ervaring voor heel veel Hongaren. Tijdens mijn bezoeken aan Hongarije is dat telkens weer gebleken. Naar de cijfers van 2011 gaat het om 1.268.444 Hongaren in Roemenië, 458.467 in Slowakije, 253.899 in Servië, 156.600 in Oekraïne en tienduizenden in Kroatië, Slovenië en Oostenrijk. Het bondgenootschap van Hongarije met Hitler-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde enkele jaren tot een tijdelijke teruggave van veel verloren gegane gebieden maar versterkte de wraakgevoelens van de niet-Hongaarse minderheden aldaar. De vrede van Parijs in 1947 bevestigde de meeste grenzen na Trianon. Onder communistisch bewind werd het trauma van Trianon onderdrukt en daardoor kwam het onverwerkt terug na 1989." Ook in Hongarije doet een minderheid van de kiesgerechtigden al jaren dankzij het kiesstelsel net alsof zij een meerderheid is.

Coronavirus & transgenders in Hongarije
In blogbericht 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, schreef ik het volgende. "Op 30 maart 2020 kreeg premier Viktor Orbán de bevoegdheid per decreet te regeren vanwege de coronacrisis. Op 31 maart 2020 werd duidelijk dat er de strijd tegen het coronavirus ernstig wordt misbruikt om de persvrijheid te muilkorven en dissidenten te onderdrukken. Al op 4 april 2020  wordt vanuit Nederland geprotesteerd. 'Het is een schandalig wetsvoorstel dat het bestaansrecht van transgender personen ontkent en hun leven onmogelijk maakt. (...) Onder het mom van de coronacrisis werd in Hongarije deze week in feite de democratie afgeschaft, en de mensenrechten van trans personen behoren tot de eerste die sneuvelen.' Hongarije kent nog steeds geen huwelijksgelijkberechtiging".

Waar gaat het vetoconflict feitelijk over?
Uit bovengenoemd NRC-artikel citeer ik hieronder. "Polen en Hongarije kunnen zelf vele miljarden mislopen. Uit het coronafonds alleen al zou Polen 30 en Hongarije 8,2 miljard krijgen. Direct geld uit de EU is in Polen goed voor 3,5 procent van het bruto binnenlands product. Maar liefst 5 procent van de Hongaarse economie drijft erop. Daarnaast wil een fors deel van de bevolking juist wél dat Brussel een halt toeroept aan de sloop van de rule of law, die in Hongarije tien jaar en in Polen vijf jaar aan de gang is. Uit een recente enquête bleek dat in beide landen 72 procent van de inwoners vindt dat persvrijheid, onafhankelijke rechtspraak en corruptiebestrijding voorwaarden moeten zijn voor EU-lidmaatschap. Waar in Polen vooral de onafhankelijke rechtspraak op het spel staat, zijn in Hongarije veel verdenkingen van corruptie met Europees geld. Dat hij daar geen toezicht op wil, desnoods ten koste van álle EU-subsidie, voedt de verdenking dat zijn persoonlijk belang prevaleert boven dat van Hongarije." Omdat veel media de indruk in stand houden dat een meerderheid van de bevolking van Polen en van Hongarije achter hun anti-EU-beleid zou staan, plaats ik dit blogbericht in mijn blogserie met mediakritiek.

Wat is de beste oplossing?
De beste oplossing is in ieder geval niet om aan de chantage door Polen en Hongarije toe te geven. Wat het coronafonds betreft ligt een uiterst makkelijke oplossing voor de hand. Die lidstaten die wel achter de EU-beginselen staan, kunnen eenvoudig gezamenlijk een eigen coronafonds oprichten dat buiten het EU-vetorecht valt. Iets soortgelijks is reeds eerder gedaan met de euro en met het vrij verkeer van personen en goederen. Wat de begroting betreft, kan de noodbegroting een uitweg zijn. Gezien de grote financiële belangen van Polen en Hongarije bij EU-geldstromen zullen hun regeringen die (ik herhaal het) slechts de belangen van een kleine antidemocratische minderheid behartigen snel overstag gaan.

Moeten Polen en Hongarije uit de Europese Unie?
Meerderheden in Polen en Hongarije onderschrijven de beginselen en het lidmaatschap van de Europese Unie. Het doet dus onrecht aan die meerderheden om beide landen uit de EU te zetten. De EU moet de corrupte Poolse en Hongaarse leiders straffen. Maar daar mag de bevolking geen slachtoffer van worden. Rechtshandhaving door de EU moet voorop staan.

Een goed voorbeeld daarvan staat in het Trouw-artikel "Brussel komt met strategie voor homorechten in EU" op 13 november 2020. Daaruit blijkt dat "het aandeel EU-burgers dat voor gelijke rechten is voor lhbti+'ers gestegen (is) van 71 naar 76 procent." De EU vraagt nu "de lidstaten om elkaars wetten op lhbti+gebied te respecteren, en dus ook elkaars homohuwelijken". Europarlementariër Sophie in't Veld (D66) reageert instemmend op de EU-voorstellen, maar vindt wel dat er aangepakt woet worden: "de Poolse en Hongaarse regeringen moeten stoppen met het inperken van de rechten van lhbti+'ers. Anders moet de EU-commissie de Poolse regering aanklagen". En dat geldt dus ook voor de Hongaarse.

Naschrift. Op 15 juli 2021 start de Europese Commissie strafprocedures tegen Hongarije en Polen vanwege respectievelijk de anti-lhbti-wetgeving en de regionale anti-lhbti-zones daar.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.


Naschrift. Blog- en vlogberichten over Europese Unie
Eerder schreef en sprak ik over de Europese Unie in de berichten nummer 43, Europese Unie, voors en tegens, daarna blogbericht nummer 155, Onzin over de Europese Unie, gevolgd door het blogbericht nummer 201, Misverstanden rond Europese Unie: twaalfde vlog, het blogbericht nummer 228, Populismepreventie in Europese Unie, het blogbericht nummer 252, Is de Europese Unie in gevaar?,  bericht nummer 253, Is Polen in gevaar?, het blogbericht nummer 254, Is Hongarije in gevaar?, blogbericht 255, Is Italië in gevaar?, blogbericht 262, Is Zweden in gevaar?, blogbericht 292, Is Spanje in gevaar?, blogbericht 295 Europese verkiezingen (1) Nederland (1), het blogbericht 296 Europese verkiezingen (2) Pro-EU-stemming, het blogbericht 297, Europese verkiezingen (3) Nederland (2) en het blogbericht 304, Zijn Europese spitskandidaten democratisch? Mijn antwoord: niet! 


Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)