zaterdag 11 juli 2020

352. Digital News Report 2020 & vertrouwen Nederland

Op 16 juni 2020 werd bekend dat Nederlanders zich minder zorgen maken over nepnieuws op internet dan respondenten in de meeste andere landen. In Nederland is dat 32%, in het Verenigd Koninkrijk 63%, in de VS 67% en in Brazilië 84%.   Het Digital News Report 2020 werd wereldwijd uitgevoerd onder leiding van het Engelse Reuters Institute for the Study of Journalism van de universiteit van Oxford. In veertig landen werden zo'n 80.000 mensen ondervraagd. Dat gebeurde nog vlak voordat de coronacrisis uitbrak. Nederlanders blijken wereldwijd meer dan gemiddeld vertrouwen te hebben in media. De publieke omroepen in de meeste Noord-Europese landen worden wereldwijd het meest vertrouwd omdat zij een traditie van onafhankelijkheid hebben. In de VS, Brazilië, de Filipijnen en Zuid-Afrika vindt meer dan 40% dat politici de bron van nepnieuws zijn. In Hongkong, Noorwegen en Tsjechië vindt meer dan 14% dat de activisten dat zijn. In Griekenland, Zuid-Korea, Kroatië en de VS vindt meer dan 13% dat journalisten dat zijn. In Japan, Taiwan en in Zuid-Korea vindt meer dan 13% dat burgers dat zijn. En in Denemarken, Finland, Duitsland en in Nederland vindt meer dan 10% dat buitenlandse overheden de bron van het nepnieuws zijn. Wat Nederland betreft, valt het op dat ons land minder gepolariseerd is dan de rest van de wereld en dat rechtse mensen twee keer zo kritisch zijn op de journalisten dan de rest van Nederland.

Vooroordelen van rechtse Nederlanders over Nederlandse media
In mijn blogserie over mediakritiek (zie hieronder) toon ik aan dat nogal wat Nederlandse journalisten (uit angst om voor links uitgescholden te worden) meer aandacht besteden aan de rechtse burgers dan aan de rest van de bevolking. In de blogberichten 329, Ongehoord Nederland? Klaagschaamtegebrek! en 183, "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel?, toon ik aan dat veel aandacht wordt besteed aan mensen die blijven roepen dat zij niet gehoord worden. In de blogberichten 210, 217 en 316 beantwoord ik de vraag "zijn media handlangers van populisten?" met een volmondig ja! In mijn blogbericht 327, Mediakritiek: schijn bedriegt!, toon ik met behulp van onderzoek aan dat door eenzijdige aandacht voor rechts de meeste media in Nederland een vertekend beeld van de werkelijkheid geven. Zie b.v. ook hier over mijn blogbericht 302, Denkend aan Nederland: meer eens dan oneens.

Rechts Nederland heeft geen redenen tot klagen over de media maar heeft kennelijk niet door hoe bevoorrecht het is. Het is een minderheid die ten onrechte beweert namens 'het volk' te spreken, die een democratie opvat als de dictatuur van de meerderheid en die het geluk heeft dat de echte meerderheid hier anders over denkt en ruimte geeft aan al die minderheden die ieders recht op zelfbeschikking niet aantasten. Rechts Nederland haat het poldermodel terwijl zij niet beseffen daar hun bestaan aan te danken hebben. Lees daarom daarover eens mijn veelgelezen blogbericht 16: Hans Brinker and a finger in a leaking dike.

Vertrouwen in Nederland gestegen door coronacrisis
Op 30 juni 2020 verscheen een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau waaruit nu blijkt dat het Nederlandse vertrouwen in de politiek sterk gestegen is door de coronacrisis. Met de stelling dat politici bekwame mensen zijn is nu 43% het eens, een stijging van 24 procentpunten vergeleken met een kwartaal eerder. Ook veel andere instituties, zoals de rechtspraak, scoorden goed in het afgelopen kwartaal. Deze positieve trend is algemeen: men is nu eerder bereid een ander te helpen, vertrouwt elkaar nu meer en voelt zich nu vaker eerlijk behandeld. Het besef van een gezamenlijke vijand versterkt het poldermodel.

Homoseksualiteit als toetssteen
Op 30 juni 2020 stemde de Tweede Kamer in grote meerderheid (124 vóór, 26 tegen) voor een wetsvoorstel om aan artikel 1 van de Grondwet toe te voegen 'seksuele gerichtheid' als verboden discriminatiegrond. Tegen stemden de rechtse partijen SGP, PVV en FvD. Deze twee laatstgenoemde partijen zeggen voor vrijheid en voor democratie te zijn. Ook hier is homoseksualiteit een toetssteen: zij zijn in werkelijkheid zowel tégen vrijheid als tégen democratie. Ik schreef daarover in mijn blogbericht 334, Regeren met rechtspopulistische partijen: "Democratie is de maatschappelijke vormgeving van het beginsel dat mensen zelf zin en vorm mogen geven aan hun eigen leven zolang zij het zelfbeschikkingsrecht van anderen niet aantasten. Net zoals een kanarie in een kolenmijn duidelijk maakt als de lucht er gevaarlijk vervuild is, zo maakt de houding ten aanzien van homoseksualiteit duidelijk of democratie in gevaar is. Wie kijkt naar de inmiddels groeiende wereldwijde toename van huwelijksgelijkberechtiging ziet dat er veel vooruitgang is. Maar ook dat er nog veel te verbeteren valt. Rechtspopulistische partijen, ook in Nederland, werken samen om het recht op zelfbeschikking van andersdenkenden, vrouwen en homoseksuelen aan te tasten. Die tegenstanders van de democratie mogen niet gaan meeregeren". Zeer actueel!



Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.


Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)