Hoe leg ik mijn buitenlandse lezers uit wat er de laatste weken gebeurd is in Nederland? In mijn blogbericht 388 van 20 maart 2021 jl. beschrijf ik de recente parlementsverkiezingen voor de Tweede Kamer. Nederland bleek weer eens een heel stabiel land ook al willen de meeste media ons doen geloven dat wij continu in "chaos" leven. Even over onze grenzen kijken en men weet wat echte chaos is. Wereldwijd worden de meeste regeringen bij vrije verkiezingen afgestraft. Maar in Nederland won de bestaande regeringscoalitie zelfs meer zetels. Een nieuwe regering leek zo gevormd. En binnen een week brak er in de nieuwe Tweede Kamer een echte chaos uit. Premier Mark Rutte zou gelogen hebben in een poging om een met veel voorkeurstemmen herkozen uiterst kritisch Kamerlid weg te promoveren.
Hij ontkende dat besproken te hebben maar uit de ambtelijke notulen bleek dat dit wel degelijk besproken was. Rutte gaf toe "een verkeerde herinnering" te hebben van dat zeer recente gesprek. In de rest van de wereld kijkt niemand er van op als een bestuurder op een leugentje betrapt wordt. Maar in het nog altijd zeer calvinistische Nederland is dat een doodzonde waarvoor geen vergiffenis lijkt te bestaan. De hele Tweede Kamer nam (met uitzondering van de partij van Rutte) een motie van afkeuring aan. Een harde motie van wantrouwen werd nipt verworpen omdat de regeringscoalitie weer een meerderheid heeft.
Was die motie wel aangenomen dan was Nederland in een diepe crisis beland alsof wij niet iets anders te doen hebben in deze ernstige coronatijden. Nog geen dag later verklaarde de calvinistische regeringspartij ChristenUnie dat zij niet meer aan een nieuwe regering willen deelnemen onder leiding van de "leugenaar" Rutte. Gelukkig kan de demissionaire regering nog even doorgaan met het bestrijden van de coronacrisis. Maar het wantrouwen was nu zo groot geworden dat het land door grote verdeeldheid onbestuurbaar dreigde te worden.
Homo/lesbische redding van Nederland?
Er moest in deze parlementaire chaos een nieuwe voorzitter voor de Tweede Kamer gekozen worden en een nieuwe vertrouwenwekkende persoon gevonden worden die de onderhandelingen voor een nieuwe regering weer op gang kan brengen. Toen bleek dat er snel meerderheden te vinden waren om het Kamerlid Vera Bergkamp (oud-voorzitter van het homo/lesbische COC) en de homoseksuele Herman Tjeenk Willink (oud-vicevoorzitter van de Raad van State) te benoemen. Optimistisch als ik ben, hoop ik heftig dat deze homo/lesbische redders in de nood een uitweg weten te vinden uit de ontstane impasse.
Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.
Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen
en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).
Zie voor mijn
reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.
Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).
Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over
homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar
zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.
Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat, (het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland, (het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht) en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)