zaterdag 16 oktober 2021

418. Coming Out Dag 2021. Hoezo "apart"?!

Op 11 oktober 2021 werd wereldwijd Coming Out Day 2021 gevierd. Een dag om weer in herinnering te brengen dat iedereen het recht heeft om te zijn wie je bent zolang je het zelfbeschikkingsrecht van anderen respecteert. In Nederland waren op heel veel scholen en overheidsgebouwen regenboogvlaggen te zien. In heel wat media werd daar aandacht aan besteed. Maar niet in het NOS Journaal. Daar vond men het belangrijker om aandacht te besteden aan overleven op Mars. Op welke planeet leeft de redactie van het NOS Journaal?

Wij leven op een planeet waar nog in veel landen de doodstraf staat als je wilt zijn wie je bent. Waar zelfs in de EU in landen als Polen en Hongarije mensen gediscrimineerd worden om wie zij zijn. En in Nederland is er nog veel geweld tegen de regenbooggemeenschap. In het open riool van de (a)sociale media werd er weer geklaagd dat de regenboog zou staan voor aparte voorrechten. Terwijl het juist een symbool is voor ieders gelijkwaardigheid en gelijkberechtiging voor iedereen. Het COC bracht op Coming Out Day 2021 een verklaring uit waaruit ook het Nederlandse belang hierbij benadrukt wordt. Ik kan iets over het hoofd hebben gezien maar ik kwam dat in de media niet tegen. Daarom druk ik het hieronder af.

COC-verklaring vanwege Coming Out Dag 2021
"Leg de LHBTI-rechten uit COC’s Regenboog Stembusakkoord vast in het regeerakkoord. Die oproep doen COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID) op Internationale Coming Out Dag in een brief aan VVD, D66, CDA, ChristenUnie en de informateurs. Ook doet COC-voorzitter Astrid Oosenbrug een klemmend beroep op Mark Rutte, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Gert-Jan Segers tijdens een speciaal Regenboogsymposium op 11 oktober in Assen. ‘We rekenen er op dat de beloften over LHBTI-rechten die namens bijna driekwart van de Kamerleden zijn vastgelegd in ons Regenboogakkoord, zullen worden gerespecteerd en uitgevoerd, ook nu één van de onderhandelende partijen dat akkoord niet heeft getekend,’ aldus de COC-voorzitter. ‘Laten we samen zorgen dat we weer voorop gaan lopen in de wereld als het gaat om gelijke rechten, inclusie en acceptatie van mensen ongeacht hun geslachtskenmerken, genderidentiteit, genderexpressie, seksuele oriëntatie of welke grond dan ook. In plaats van de 12e plaats in Europa waar we nu bungelen.’ COC’s Regenboog Stembusakkoord werd getekend door tien partijen in de Tweede Kamer, waaronder VVD, D66 en CDA. Van partijen die onderhandelen over een kabinet, tekende alleen de ChristenUnie niet. Urgente uitvoering van het Regenboogakkoord is een prominent punt in de bouwstenen voor een regeerakkoord die VVD en D66 in september presenteerden. In COC’s Regenboogakkoord zijn onder meer afspraken vastgelegd over de aanpak van geweld tegen de LHBTI gemeenschap, bestrijden van intersectionele discriminatie en bevorderen van acceptatie van LHBTI personen op school. Ook beloven de ondertekenende partijen – samen goed voor 109 Kamerzetels – in het akkoord te zorgen voor een volwaardige meerouderschapswet. Die belofte is ook opgenomen in de verkiezingsprogramma’s van VVD en D66. Verder is in het Regenboogakkoord afgesproken dat LHBTI-rechten worden verankerd in de Grondwet, dat er een verbod komt op ‘LHBTI-genezing’, een acceptatieplicht voor scholen, een beter LHBTI-asielbeleid, transitieverlof voor trans personen, kortere wachtlijsten voor transgenderzorg, de mogelijkheid om een X in plaats van een M of V in het paspoort te krijgen en een verbod op niet-noodzakelijke medische behandelingen van intersekse personen zonder hun toestemming." Tot zover het COC.

Hier is niets "aparts" aan
Alle bovengenoemde punten zijn uitwerkingen van het beginsel dat mensen gelijkwaardig behandeld moeten worden. Dat is iets anders dan gelijkvormig. Wat dat komt neer op het achterstellen van mensen die anders zijn. Neem bijvoorbeeld de kritiek dat homo's zich zouden afzonderen in hun eigen café's, bars en zo. In zogenaamd algemene gelegenheden reageren veel hetero's heel negatief op uitingen van mannen die van mannen houden of van vrouwen die van vrouwen houden. In de afgelopen decennia heb ik vaak meegemaakt dat heterovrouwen met hun homovrienden naar homogelegenheden gaan omdat zij daar niet door heteromannen worden lastiggevallen. Eind jaren zestig al was ik betrokken bij het organiseren van open jongerenfeesten waar iedereen zichzelf kon zijn. Die bestaan nog tot op de dag van vandaag. Hun voortbestaan bewijst duidelijk dat veel zogenaamd algemene ontmoetingsplaatsen nog heteroplekken zijn waar in feite niet iedereen zichzelf mag zijn.

Verschillen in media aandacht op Coming Out Day 2021
Het dagblad Trouw had op de achterpagina een foto over Coming Out Day in Thailand alsof dat een lokale curiositeit is. De Leeuwarder Courant plaatste de hele week een interview met iemand uit de regenbooggemeenschap. De NRC besteedde maar liefst vijf pagina's aan de brandstichting van regenboogvlaggen in een studentenflat, aan de schoolboekencensuur waardoor o.a. de regenbooggemeenschap wordt doodgezwegen en aan John Lapré die veel kerken adviseert over te voeren lhbt-beleid. In Trouw kreeg columnist Stevo Akkerman alle gelegenheid om het openbaar onderwijs met feitelijke onjuistheden zwart te maken als een bron van discriminatie. Uitgerekend op Coming Out Day van hem geen woord over de discriminatie door reformatorische scholen van leden van de regenbooggemeenschap. Ik ben benieuwd hoe de media gaan berichten over de Roze Zaterdag op 16 oktober 2021.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)