zaterdag 6 juni 2020

347. Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten

15 juni 2020Dit is de zesde aflevering van mijn blogserie over mensenrechten en het coronavirus, COVID-19. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de wereldwijde strijd tegen dit virus in sommige landen ernstig misbruikt wordt om de democratie af te breken. Vandaag schrijf   ik over de bedenkelijke rol van president Trump in de Verenigde Staten en wereldwijd.

Het aantal Amerikaanse lezers van mijn blog is het grootst na die uit Nederland. In deze groep bleef weer het meest gelezen blogbericht 18 over Dangerous stamps! Met dank aan het Postzegelblog want postzegels kunnen heel veel onthullen over een land, in dit geval over de Verenigde Staten. Daarna gevolgd door mijn blogbericht nummer 15 over (Anti) Holland Mania & Nieuw Amsterdam. Ook goed bekeken werd blogbericht 16 over Hans Brinker and a finger in a leaking dike. Verder moeten genoemd worden nummer 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in de VS in Orlando, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, bericht nummer 181 over De anti-elite-paradox over Trump  (de grootste stijger in deze groep), nummer 101 over American Democracy 101, nummer 173 over Geweld en preutsheid in de VS (over vlogbericht 5), nummer 174 over Nederlandse en puriteinse tradities in de VS (over vlogbericht 6) , en nummer 67 over American paradoxes. In blogbericht 181 schreef ik het volgende over nepnieuws en Trump.

Trump zegt op te komen voor de zwakkeren door de rijken rijker te maken 
"Dit verspreiden van nepnieuws is ook een belangrijk kenmerk van het optreden van Trump. Hij beweert de presidentsverkiezingen overtuigend te hebben gewonnen. In blogbericht 179 over moreel leiderschap toon ik met cijfers aan dat slechts een minderheid van zo'n 30% van de Amerikaanse stemgerechtigden op hem gestemd heeft en dat Hillary Clinton zo'n drie miljoen stemmers meer had dan Trump. We kennen allemaal de twee foto's die overtuigend aantonen dat veel meer mensen aanwezig waren bij de inauguratie van Obama acht jaar geleden dan bij die van Trump dit jaar, hetgeen hij ontkende. Toch gaat er bijna geen dag voorbij of we worden door Trump opgezadeld met nieuwe 'alternatieve feiten'."

"Zo beweerde hij op 6 februari 2017 dat Europese media bewust islamitisch gemotiveerde aanslagen zouden verzwijgen. (En dat terwijl hij zelf zweeg over de dodelijke aanslag door een aanhanger van hem op een moskee in Quebec op 29 januari 2017. Immers: zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten). Iedereen die wel de Europese media echt volgt, weet dat ook deze beschuldiging van Trump aantoonbaar onjuist is. Welk belang heeft hij erbij om de omvang van de dreiging van deze aanslagen uit te vergroten? Zoals bekend is hij naar eigen zeggen niet alleen "in oorlog met de leugenachtige media" maar ook met "nep-rechters" die er terecht op wijzen dat zijn inreisverbod van islamieten uit bepaalde landen in strijd met de grondwet en de mensenrechten is. Dit zoeken naar zondebokken is een beproefd recept voor dictatoriale leiders om hun macht uit te breiden. In mijn blogberichten over Poetin, Erdogan en veel Afrikaanse leiders geef ik vele voorbeelden hoe met name homo/lesbische minderheden het slachtoffer kunnen worden van machtsmisbruik om de aandacht af te leiden van de werkelijke problemen. Hoe zit dat met Trump?"

"Trump zegt op te komen voor de zwakkeren in de VS door de elite in onder andere media, Wall Street en Washington te bestrijden. Ondertussen bestaat zijn regering uit veel meer miljardairs en oud-generaals dan ooit tevoren. In feite vervangt hij de ene elite door de andere en krijgt het grote geld meer macht waardoor de rijken rijker worden. Dat is links praten en rechts handelen. Het is de taak  van ieder weldenkend mens om aan te tonen dat deze 'nieuwe keizer geen kleren aan heeft'. Ik ben benieuwd hoe lang dit Amerikaanse sprookje stand houdt dat een strijd tegen de islam armoedig Amerika beter zou maken."

Trump en de bestrijding van het coronavirus
Het bovenstaande schreef ik op 11 februari 2017. Inmiddels heeft Trump vele personen, groepen, landen en internationale organisaties beschuldigd van alles en nog wat. Op 31 december 2018 berekende de Washington Post dat Trump gemiddeld vijftien leugens per dag verspreidt. Hieronder enkele coronaleugens van Trump van januari t/m maart 2020.

Nog op 22 januari 2020 zegt Trump over zijn strijd tegen het coronavirus: "We hebben het volledig onder controle." Op 27 januari 2020: "We hebben nauw contact met China over het virus." Op 10 februari 2020: "Het ziet ernaar uit dat het virus tegen april, wanneer het een beetje warmer wordt, op wonderbaarlijke wijze verdampt." Op 24 februari 2020 herhaalt hij: "Het coronavirus is volledig onder controle in de VS. We staan in contact met iedereen en alle relevante landen. De CDC (Amerikaanse RIVM) en de WHO hebben heel hard en slim gewerkt. Aandelenmarkt begint er in mijn ogen heel goed uit te zien." En op 26 februari 2020: "Het aantal besmettingen lijkt er in de afgelopen twee dagen te zijn gedaald", zegt hij over de situatie in de VS. En ook: "De VS staat er geweldig voor!" Op 28 februari 2020 noemt hij het coronavirus een "nieuwe hoax." Op 6 maart 2020 zegt hij "over het algemeen niet geneigd is" reisbeperkingen of beperkingen op samenkomsten op te leggen. Dan op 12 maart 2020 kelderen de koersen op Wall Street met ± 10%. Op 13 maart 2020 probeert hij Obama de schuld te geven. 14 Maart 2020 roept Trump de noodtoestand uit. 16 Maart 2020 kelderen de beurzen met ± 12%. Trump: "Ik vind dat we geweldig werk gedaan hebben." 

Op 17 maart 2020 draait Trump keihard: "Ik heb altijd al geweten dat dit een pandemie is. Ik voelde aan dat het een pandemie was, lang voordat het een pandemie werd genoemd." Op 24 maart 2020 zegt hij dat het platleggen van de economie "waarschijnlijk meer doden zou veroorzaken dan het virus zelf." Op 28 maart 2020 herhaalt Trump weer: "We hebben geweldig werk geleverd." Op 24 april 2020 roept Trump op tot opstand in staten met een Democratische gouverneur om hen te "bevrijden" van serieuze maatregelen tegen het coronavirus. Trump verliest langzaam terrein aan de Democratische presidentskandidaat Biden. Al op 15 mei 2020 is de werkeloosheid in de VS gestegen boven de 20%. En Trump beschuldigt nu zijn voorganger Obama van een samenzwering om zijn regering te laten struikelen ('Obamagate') zonder enig bewijs te leveren. Op 24 mei 2020 bericht de New York Times dat bijna honderdduizend mensen in de VS aan het coronavirus zijn overleden.

Op 27 mei 2020 dreigt Trump om platforms van sociale media "streng te reguleren of af te sluiten" tijdens een ruzie met Twitter dat berichten van hem controleert op feiten. Trump verklaart zichzelf voorstander van de vrije meningsuiting maar heeft moeite met die van degenen die hem tegenspreken. Bovendien wordt hem vaak verweten dat hij voortdurend tracht de aandacht af te leiden van zijn duidelijk onvermogen om de coronacrisis in de VS op te lossen. Op 28 mei 2020 werd die grens van honderdduizend coronadoden in de VS overschreden. Ook op 28 mei 2020 heeft Trump een decreet ondertekend waardoor de wetgeving die socialemediabedrijven beschermt, wordt afgezwakt of zelfs opgeheven.

Op 29 mei 2020 verbergt Twitter een tweet van Trump omdat "die geweld verheerlijkt", namelijk: "wanneer het plunderen begint, begint het schieten". Trump wordt verweten zo de rellen aan te wakkeren. Eerder schreef ik over het falen van het zwart-wit-denken en van de averechtse gevolgen van Amerikaanse rassenrellen. Ook op 29 mei 2020 verbreekt Trump de banden tussen VS en de WHO vanwege de gebrekkige aanpak van de coronacrisis.

In de jaren tachtig en negentig was ik vanuit Homostudies Utrecht een aids-adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Er is zeker kritiek mogelijk op de WHO. Ook wat de bedenkelijke rol van China betreft. Maar Trump misbruikt nu WHO en China om zijn eigen falen in de coronacrisis te verhullen en laat de kans onbenut om de WHO te verbeteren.

Op 1 juni 2020 dreigt Trump het leger af te sturen op steden waar rellen plaats vinden na dagelijkse demonstratie tegen het doden van een zwarte man door een blanke agent. Die bevoegdheid ligt niet bij de president maar bij de gouverneurs van de staten die Trump "watjes" noemt. Anders dan gebruikelijk bij zijn voorgangers bij soortgelijke racistische gewelddadigheden heeft Trump geen contact met leiders van de zwarte gemeenschap maar wakkert hij de rellen aan met de vermoedelijke bedoeling om de aandacht af te leiden van de coronacrisis, de enorme werkeloosheid en het racisme in de Amerikaanse samenleving.

Ook op 1 juni 2020 laat Trump met grof geweld een vreedzame demonstratie verdrijven bij het Witte Huis voor een fotomoment bij een kerk. Daar staat hij met een bijbel voor die kerk. Hij wekt daarmee de indruk dat christenen bedreigd zouden worden door de rellen tegen zijn beleid terwijl daar geen enkele sprake van is. Trouw bericht op 3 juni 2020 dat de apostolische bisschop van die kerk protesteert tegen het feit dat Trump geweld gebruikt om de kerk als achtergrond te gebruiken terwijl die kerk juist een boodschap van liefde en tolerantie wil uitdragen. Net als Trump misbruiken Poetin en Bolsonaro zo de godsdienst.

Overeenkomsten tussen Trump, Bolsonaro en Poetin
In de NRC van 15 mei 2020 schrijft redacteur Hubert Smeets: "TrumpBolsonaro en Poetin regeren over landen waar het virus numeriek het hardst toeslaat.   Amerika staat qua besmettingen stevig op de eerste plaats. Rusland is deze week Spanje voorbijgegaan en is nu runner-up.   En Brazilië zal de derde plek vermoedelijk volgende week gaan innemen. Deze rangorde stemt hen echter niet tot nederigheid. Integendeel. Alles wat fout gaat, is de schuld van gouverneurs of andere lager geplaatsten.   Alles wat goed gaat, is hun verdienste. Dat is geen toeval. Nationaal-populisten weten altijd een nieuwe vijand in het vizier te krijgen (...) Ziedaar het bussinesmodel van Trump, Poetin en Bolsonaro. Leider zijn, graag. Leiding geven, schuiven ze bij voorkeur af. Dapper is anders." Aldus Smeets.


Naschrift
In de NRC van 6 & 7 juni 2020 staan enkele statistieken waaruit blijkt het coronavirus de ongelijkheid vergroot tussen zwart en wit in de VS. Het percentage witte Amerikanen van wie het inkomen daalde door de coronacrisis is 58%. Bij zwarten is dat nu 74%. Het aantal bevestigde coronadoden in New York is bij witte Amerikanen 45 op 100.000 inwoners. Bij zwarten is dat meer dan het dubbele: 92 op 100.000 inwoners. Witte Amerikanen maken 63% uit van de bevolking, zwarte 12%. Zwarte Amerikanen zijn oververtegenwoordigd in door corona riskante beroepen. Op 11 juni 2020 werd bekend dat de VS meer dan twee miljoen coronabesmettingen telt: de meeste ter wereld. Brazilië is tweede met bijna 800.000 besmettingen. Op 15 juni 2020 bepaalde het Amerikaanse hooggerechtshof dat lhbt'ers niet vanwege hun status ontslagen mogen worden hoewel Trump dat wel vindt. Op 20 juni 2020 bepleitte Trump op zijn eerste verkiezingsbijeenkomst (met een lager dan verwachtte opkomst) dat er minder op corona getest moet gaan worden. De VS heeft wereldwijd de meeste besmettingen en de meeste doden door het coronavirus. Op 4 juli 2020 meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat in de afgelopen 24 uur wereldwijd in totaal 212.326 nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn aangetoond: een nieuw dagrecord. Het aantal sterfgevallen is nu ± 5.000 per dag. De meeste uit de VS en Brazilië. Deze twee landen zijn goed voor bijna de helft van alle besmettingen. Op 17 juli 2020 bericht het dagblad Trouw dat Trump vergeefs heeft getracht om de hoogste Amerikaanse coronadeskundige Fauci uit te schakelen en dat hij van plan is om de mogelijkheden te vergroten om coronacijfers te manipuleren. Het aantal coronadoden in de VS is de 138.000 gepasseerd. Op 31 juli 2020 werd duidelijk dat Biden er beter voor staat dan Trump voor de komende presidentsverkiezingen, mede door het falende coronabeleid. Op 9 augustus 2020 passeert in de VS het aantal coronadoden de 162.000. Op 10 augustus 2020 passeert de VS de grens van vijf miljoen coronabesmettingen. In dagblad Trouw van 23 september 2020 staat over corona dat in de VS meer dan 200.000 dodelijke slachtoffers zijn gevallen, in Braxilië ruim 137.000, in India bijna 89.000 en in Mexico bijna 74.000. Het aantal doden door corona is wereldwijd bijna 966.000. Op 2 oktober 2020 werd bekend dat Trump en zijn vrouw positief zijn getest op het coronavirus: zij gaan in isolatie. Op 3 december 2020 zijn er wereldwijd anderhalf miljoen coronadoden gevallen. Op 22 februari 2021 telt de VS meer dan een half miljoen coronadoden. Dat zijn meer doden dan alle Amerikaanse doden tijdens WOI, WOII en de Vietnamoorlog. Op 16 juni 2021 zijn in de VS meer dan 600.000 coronadoden. Mei 2022 wordt de miljoen coronadoden gepasseerd.



Naschrift. Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)