zaterdag 16 december 2023

528. Gevolgen van Nederlandse verkiezingen 2023 (4)

Het buitenland speelde slechts een uiterst kleine rol tijdens de afgelopen Nederlandse verkiezingen. En de buitenlandse regenbooggemeenschap al helemaal niet. Dat komt ook door de ontbrekende media-aandacht daarvoor. Zo sprak op 12 december 2023 in de stad Straatsburg het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een veroordeling uit van een lidstaat van de Raad van Europa dat paren van gelijk geslacht niet erkent en dus ook niet beschermt. Ik heb geen enkel Nederlands medium kunnen vinden dat hier aandacht aan heeft besteed. Terwijl deze uitspraak van groot belang is voor de regenbooggemeenschap.

In dit geval ging het over Polen: het land waar de extreem-rechtse regering voorstander was van zogenaamde 'homovrije zones'. Gelukkig is nu de progressieve premier Tusk na de laatste verkiezingen in Polen aan zet om daar de democratische rechtsstaat te herstellen.

Maar deze uitspraak heeft ook gevolgen voor de andere lidstaten van de Raad van Europa. Zoals bijvoorbeeld Italië waar de extreemrechtse regering daar begonnen is om lesbische ouderparen uit elkaar te trekken. Of bijvoorbeeld in Rusland waar de regenboogbeweging nu vervolgd wordt als een terroristische organisatie. En waar zelfs de oorlog met Oekraïne door Poetin nu gerechtvaardigd wordt als een strijd tegen 'verderfelijke waarden' zoals de gelijkberechtiging van de regenbooggemeenschap. Dit zou toch hier bekend moeten zijn.

Overal ter wereld waar nu de regenbooggemeenschap wordt vervolgd (tot zelfs aan de doodstraf toe) wordt zij misbruikt als zondebok die alle ellende veroorzaakt. Het staat iedereen vrij om nu ongelukkig te zijn over het feit dat de PVV bijna een kwart van de stemmen heeft verzameld. Maar haal dan niet de regenboogvlag erbij omdat die deze overwinning veroorzaakt zou hebben. Die vlag staat voor het beginsel dat iedereen zich-zelf mag zijn zolang men het zelfbeschikkingsrecht van anderen respecteert. Dit is van groot belang voor iedereen maar met name voor degenen die de hardste klappen krijgen.

Het getuigt van grote onnadenkendheid om gegeven de wereldwijde vervolging nu ook in Nederland de regenboogbeweging als zondebok van iedere ellende te gaan afschilderen.

In het dagblad Trouw van 11 december 2023 schrijft Stevo Akkerman in zijn column: "Tegelijkertijd toont de neergang van de SP aan dat het onterecht is om GroenLinks-PvdA te verwijten het gewone volk te verwaarlozen. Dat gebeurt veel dezer dagen, zaterdag bijvoorbeeld door Arjan van Veelen, die het nogal sardonisch verwoordde: 'Ze zeiden dat hun kunderen naar school moesten gaan met lege trommels; we troostten ze met een regenboogvlag'. Niet alleen gaat dit voorbij aan wat een wethouder als Marjolein Moorman (PvdA) doet om de ongelijkheid en armoede onder schoolkinderen in Amsterdam te bestrijden, of wat Esmah Lahlah (GroenLinks) deed als wethouder in Tilburg, het is ook een valse tegenstelling. Alsof de aandacht voor seksuele diversiteit ten koste ging van de broodtrommels van arme kinderen." Tot zover dit citaat van Stevo Akkerman in Trouw.

Philip Tijsma, woordvoerder van het COC, reageerde als volgt:" Van Veelen schept in dit artikel valse tegenstellingen. Het is natuurlijk zowél belangrijk dat kinderen met een volle broodtrommel naar school komen en voldoende te eten krijgen, áls dat elk kind op school zichzelf kan zijn en niet gepest wordt, of je nou twee moeders hebt of een moeder en een vader, wat ook je huidskleur is en op wie je ook verliefd wordt. Voor dat laatste staat de regenboogvlag en activiteiten als Paarse Vrijdag." Tot zover Philip Tijsma van het COC.

Inmiddels komt de rechtse kabinetsformatie dichterbij. Daarover straks meer in mijn blog.





Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)