zaterdag 21 mei 2022

447. Emancipatiestagnatie in Nederland

Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO homoseksualiteit op haar ziektelijst. Sindsdien is 17 mei wereldwijd de internationale dag tegen homo-, bi-, lesbo-, inter- en transvijandigheid IDAHOBLIT. Daaraan werd in de Nederlandse media opvallend weinig aandacht besteed. Behalve dat het Sociaal en Cultureel Planbureau SCP juist op die dag een rapport publiceerde over emancipatiestagnatie in Nederland. Het goede nieuws is dat de tolerantie tegenover homo- en biseksualiteit de laatste 15 jaar is gestegen en dat we na IJsland de meest positieve opvattingen hebben over homoseksualiteit, gevolgd door Noorwegen, Zweden, Spanje, Denemarken, Frankrijk, Engeland (VK), Ierland en België.

Emancipatiestagnatie in Nederland
Ik citeer www.nu.nl: " Na jarenlange groei stagneert de acceptatie van homo's, lesbiennes en biseksuelen in Nederland. 76 procent denkt positief over deze groep, 20 procent is neu-traal en 4 procent negatief. Belangenverenigingen zijn bezorgd, zeker over de acceptatie van transgender personen over wie maar 60 procent van de bevolking positieve opvattingen heeft. De afgelopen vijftien jaar onderzocht het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de opvattingen van Nederlanders over lhbtiq+-gerelateerde onderwerpen. Door de jaren heen zijn Nederlanders over het algemeen positiever gaan denken over bijvoorbeeld gelijke huwelijksrechten en het adopteren van een kind door mensen van gelijk geslacht. Maar zichtbare intimiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht ligt nog steeds gevoelig. Maar liefst 19 procent van de ondervraagden zegt seks tussen twee mannen walgelijk te vinden. Bij seks tussen twee vrouwen gaat het om 7 procent. Een op de vijf heeft minder moeite met hand in hand lopende man-vrouwkoppels dan man-mankoppels. De acceptatie van transgender personen blijft nog verder achter, blijkt ook uit het onderzoek. Bijna een op de tien Nederlanders (9 procent) zegt het bijvoorbeeld een probleem te vinden als hun kind op school les zou krijgen van een transgender persoon. Met homo- en biseksuele leraren heeft 5 procent moeite.'Per klas komt dat neer op vijf à zes ouders die er moeite mee hebben', zegt hoofdonderzoeker Willem Huijnk van het SCP in gesprek met NU.nl. 'Dit zijn gemiddelden: op bepaalde scholen, zoals in religieuze dorpen, zijn dat er veel meer.' " (NU)

Reactie van het COC
"Het COC roept scholen en docentenacademies op om meer en betere aandacht aan acceptatie te besteden, want emancipatie begint op school. De wijze waarop scholen nu met dit onderwerp omgaan laat nog veel te wensen over. Ongeveer één op de acht scholen besteedt er helemaal geen aandacht aan en sommige scholen wijzen LHBTI personen zelfs af. Ook wil de belangenorganisatie dat de regering haast maakt met de uitvoering van COC’s Regenboog Stembusakkoord. In een brief aan minister Yeşilgöz roept het COC op tot maatregelen tegen discriminerend geweld, en meer aandacht voor intersectionele dis-criminatie op grond van bijvoorbeeld genderidentiteit en huidskleur. Samen met [Trans-gender Netwerk Nederland] TNN en [Nederlandse organisatie voor seksediversiteit] NNID pleit het COC voor de mogelijkheid van een X in het paspoort (i.p.v. een ‘m’ of ‘v’), voor transitieverlof en voor een verbod op niet medisch noodzakelijke behandelingen van intersekse personen zonder hun expliciete toestemming. Als mogelijke oorzaak van de stagnatie van LHBTI emancipatie in Nederland noemt COC-voorzitter Oosenbrug de span-ning in de samenleving door het coronavirus en andere actuele ontwikkelingen. ‘De regenbooggemeenschap is de kanarie in de kolenmijn. Als een samenleving onder druk staat, komen de LHBTI mensen en andere minderheden als eerste in de knel. Dat mogen we niet laten gebeuren,’ aldus Oosenbrug. Het SCP heeft aangekondigd binnenkort te stoppen met de periodieke onderzoeken naar LHBTI-emancipatie in Nederland. Het COC vindt de onderzoeken essentieel en roept het ministerie van OCW op om te zorgen voor een vervolg op het SCP onderzoek. Daarin zou er extra aandacht moeten zijn voor bi+ en intersekse personen en voor intersectionele discriminatie." Tot zover het persbericht van het COC.

Er is ook goed nieuws
Ook op 17 mei 2022 kwam de Britse profvoetballer Jake Daniels uit de kast. Hij is in het Britse voetballen de eerste man in ruim dertig jaar die openlijk homo is. Zijn jonge leeftijd (17) en de positieve reacties stemmen opmistisch. Anders dan in het vrouwenvoetbal is er ook in Nederland in het mannenvoetbal nog steeds sprake van een homovijandige sfeer. Dat blijkt onder andere uit de spreekkoren waarin homo als scheldwoord wordt gebruikt zonder dat er ingegrepen wordt. Ook positief is de goede ontvangst van het boek 'De laatste man' (Amsterdam 2022) van de hockeyer Pepijn Keppel. Daarin beschrijft hij de problemen waar homoseksuele topsporters mee te maken krijgen. Voor iedereen is dit boek een aanrader!





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)