zaterdag 28 oktober 2023

521. Gaza & Polen: enkele Nederlandse mediamissers

Wie het nieuwe conclict rond Gaza wil begrijpen, doet er goed aan de context te kennen. Maar begrijpen betekent nog niet rechtvaardigen. Ik was net bezig de voorgeschiedenis zo objectief mogelijk op een rijtje te zetten. Maar toen was Arjen Lubach mij inderdaad voor.

In zijn Avondshow van woensdag 25 oktober 2023 van 22.21 tot 22.51 uur op NPO 1 gaf hij een goed overzicht van een eeuw ellende, van 1917 tot nu. Ik ga zijn overzicht hier niet herhalen. Maar ik wil wel een paar uitgangspunten toevoegen. Ieder land heeft het recht om zichzelf te verdedigen. Dat moet wel gebeuren in overeenstelling met internationale verdragen. De gruwelijke terroristische aanslag van Hamas op Israel op 7 oktober 2023 is ernstig af te keuren omdat het in strijd is met internationale verdragen. Daarbij vielen zeker 1300 doden en zo'n 3400 gewonden. Ook werden meer dan 200 mensen gegijzeld.

Het is begrijpelijk dat Israel tracht om de terreurorganisatie Hamas nu uit te schakelen. Daarbij moeten burgers uit Gaza zoveel mogelijk gespaard blijven. Op het moment dat ik dit schrijf, stelt Hamas dat meer dan 5000 doden en meer dan 15000 gewonden zijn geteld. Dit bericht kan ik niet checken. VS, VK, EU en een aantal andere landen erkennen ook het recht van Israel om zich te verdedigen. Zij stellen ook dat Israel zich daarbij aan inter-nationale verdragen moet houden. Dat betekent dat onschuldige burgers van Gaza zoveel mogelijk ontzien moeten worden en recht hebben toegang tot alle levensvoorzieningen.

Het conflict rond Gaza dreigt ook de landelijke verkiezingen in Nederland op 22 november 2023 te beïnvloeden. Daarom plaats ik dit blogbericht in mijn verkiezingenreeks (zie mijn naschriften hieronder). Het is van groot belang dat de Nederlandse media zich bewust zijn van hun grote verantwoordelijkheid om onjuiste informatie vooral nu niet te verspreiden.

Dat ging fout op dinsdag 17 oktober 2023 rond 19.00 uur Nederlandse tijd. Door Gaza werd het bericht verspreid dat Israel het Al Ahli Arab ziekenhuis zou hebben gebombardeerd en dat "zeker 500 doden" zouden zijn gevallen. Al snel werd duidelijk dat niet het ziekenhuis was geraakt maar een parkeerplaats ernaast. Er was geen sprake van de gebruikelijke grote krater maar van een kleine kuil die veroorzaakt werd door een afzwaaier. De onderzoeks-journalisten van Bellingcat bevestigden dat snel. Desalniettemin werd het Gaza- (ofwel Hamas-)bericht wereldwijd verspreid en veroorzaakte vooral in de islamitische wereld, maar ook in Nederland, erg heftige demonstraties. Ook een diplomatiek overleg met de Amerikaanse president Biden werd door islamitische leiders afgezegd. Vrijwel de meeste Nederlandse media waren heel traag met het melden dat men fout zat. Ook werden vanaf het begin geen of nauwelijks vraagtekens gezet bij de Gaza-cijfers over de slachtoffers.

" De PiS-partij wint de Poolse verkiezingen"
Een minder ernstige misser is de slechte gewoonte om na verkiezingen de grootste partij de "winnaar" te noemen. Dit is komen overwaaien uit de Angelsaksische wereld met het kwalijke "winner takes all" beginsel waardoor minderheden genegeerd worden via het manipuleerbare districtenstelsel. Daardoor ontstaan weinig democratische tweepartijen-stelsels. Een echte democratie gaat uit van het beginsel dat ieder individu en ieder zelfgekozen minderheid het recht heeft om zelf zin en vorm te geven aan het eigen bestaan zolang het zelfbeschikkingsrecht van anderen niet daardoor aangetast wordt.

Op 15 oktober 2023 vonden in Polen landelijke verkiezingen plaats. Prompt verscheen in de meeste Nederlandse media het bericht dat de beruchte antidemocratische PiS-partij "de verkiezingen gewonnen" zou hebben. In werkelijkheid had de partij met 35% van de kiezers veel verloren en was daardoor niet meer in staat een meerderheid in het parlement te verkrijgen. Dat lukte wel voor de drie oppositiepartijen met samen 54% van de kiezers.

Wanneer houden alle Nederlandse media nu eens op om slechte (vooral Amerikaanse) gewoontes over te nemen? De Danube heet bij ons Donau, Bavaria heet Beieren en de door Engelstaligen gebruikte kh-klank is bij ons ch of g. In de VS vinden dagelijks schietpartijen plaats die daar gedreven door sensatiezucht veel aandacht krijgen. Nederland is veel meer gebaat bij goede aandacht voor positieve ontwikkelingen in onze eigen plattelandsregio's.





Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)