zaterdag 8 juli 2023

506. Amerikaans Hooggerechtshof zeer homovijandig

Op 30 juni 2023 kwam het Amerikaanse Hooggerechtshof nu met een uiterst homovijandige uitspraak die tot mijn verbazing genegeerd is door Nederlandse media. In de afgelopen tien jaar heb ik geregeld kritiek gehad op veel Nederlandse media omdat die stelselmatig meer aandacht geven aan slecht nieuws en vrijwel niet aan goed nieuws. En bij al het negatieve nieuws wordt meer gekeken naar gewelddadige incidenten en veel minder naar structurele ontwikkelingen. Zie hieronder mijn blogserie over mediakritiek. Daarbij heb ik gemengde gevoelens omdat ik goede media graag wil beschermen tegen complottheorieën en soms zelfs gewelddadige aanvallen als zij nu de waarheid willen verdedigen tegenover (meestal anonieme) complotdenkers in (a)sociale media. Maar dit ook door mij gedeelde streven naar waarheidsvinding is er niet bij gebaat als ik zou zwijgen over onterechte beslissingen om geen aandacht te besteden aan die ontwikkelingen die mensenrechten schaden. Mijn uitgangspunt is daarbij dat iedereen het recht heeft om zelf zin en vorm te geven aan het eigen leven zolang men het zelfbeschikkingsrecht van anderen niet daadwerkelijk aantast.

De ongelooflijke voorgeschiedenis van deze homovijandige uitspraak
In 2017 beweert de rabiaat christelijke vrouw Lorie Smith in Colorado dat zij benaderd zou zijn door een man die haar zou hebben gevraagd om een website te ontwikkelen over zijn huwelijk met een andere man. De naam die zij doorgeeft blijkt niet te kloppen want de genoemde man weet helemaal van niets en is getrouwd met een vrouw. Bovendien is het heel onwaarschijnlijk dat een homo die wil trouwen iemand benadert die alom bekend staat om haar erg homovijandige opvattingen. Er zijn immers genoeg homovriendelijke website-ontwerpers in Colorado of de rest van de VS. Maar er blijkt meer aan de hand. De klacht wordt namelijk ingediend door de "anti-LGBTQ+ hate group" Alliance Defending Freedom ADF die de vrijheid van godsdienstigen belangrijker vindt dan de vrijheid van andersdenkenden. Ondanks deze onbetrouwbare voorgeschiedenis dringt de klacht door.

Het grensoverschrijdend karakter van deze homovijandige uitspraak
Het Hooggerechtshof doet deze uitspraak terwijl de feitelijk onjuiste voorgeschiedenis geen doorslaggevende rol speelt. Dat lijkt mij een juridische doodzonde. Maar er is meer.

De meerderheid (van zes tegen drie rechters) interpreteert de vrijheid van meningsuiting zo breed dat het niet langer gaat om een godsdienstige homovijandige mening maar om een voor lhbti+'ers discriminerende handeling, het weigeren om een website te ontwerpen.

Ook dat lijkt mij een juridische doodzonde. Het Engelse dagblad The Guardian schrijft dan ook terecht: "The court is more interested in protecting the dignity of bigots than the dig-nity of gay couples." Het gaat niet alleen om discriminatie maar ook om het grensover-schrijdend uitbreiden van meningen naar handelingen. Dit zet de deur wagenwijd open voor alle vormen van discriminerende handelingen tegen de in de VS toch al kwetsbare regenbooggemeenschap. Iedere godsdienstige kan vanaf nu in de VS alle lhbti+'ers gaan discrimineren door een beroep te doen op deze uitspraak. Van het weigeren een huis te verhuren tot het niet in dienst willen nemen om die reden. Dit zal nu tot een groot aantal rechtszaken gaan leiden. Het is van groot belang dat men zich beter gaat organiseren.

Waarom negeren de Nederlandse media deze grensoverschrijdende uitspraak?
Er zou een degelijk onderzoek gedaan moeten worden om de vraag te beantwoorden waarom de Nederlandse media geen aandacht hebben besteed aan deze belangrijke grensoverschrijdende uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Ik geef alvast enkele mogelijke verklaringen. Er is een tendens om meer aandacht te besteden aan geweld en incidenten dan aan bredere maatschappelijke ontwikkelingen. Extreme opvattingen krijgen meer aandacht dan sociaalwetenschappelijk onderzoek. Inzake homoseksualiteit hebben veel journalisten het vooroordeel dat die emancipatie voltooid zou zijn. Vergeleken met vroeger lijden veel media aan navelstaarderij en is er minder serieuze aandacht voor maatschappelijke ontwikkelingen in het buitenland. Er zijn te weinig sociologen, juristen en historici in de meeste redacties waardoor blinde vlekken ontstaan. Columns en interviews krijgen tegenwoordig meer aandacht dan resultaten van representatief onderzoek. De waan van de dag is belangrijker dan aandacht voor brede maatschappelijke ontwikkelingen. Mocht ik iets vergeten zijn dan hoor ik dat graag.









Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 









Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 






Naschrift. Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)