zaterdag 29 juli 2023

509. Wereldwijd slecht regenboog-nieuws (1)

Al tien jaar besteed ik in mijn blog aandacht aan het feit dat de meeste media geen of te weinig aandacht besteden aan goed nieuws: het dogma dat 'goed nieuws geen nieuws' zou zijn. En het dogma dat goed homonieuws al helemaal geen nieuws is omdat de emancipatie met de openstelling van het huwelijk in 2001 in Nederland voltooid zou zijn. Ik probeer die eenzijdige beeldvorming te corrigeren. Maar dat kan ertoe leiden dat lezers gaan denken dat ik voor het slechte nieuws geen oog meer zou hebben. Dat is zeker niet zo. Ik verwijs bijvoorbeeld naar mijn jarenlang bijgehouden aandacht voor de ernstige vervolging van de regenbooggemeenschap in het blogbericht nummer 29 over het homovijandige Rusland.

Slecht nieuws uit Rusland
Het meest recente slecht nieuws uit Rusland verscheen op 14 juli 2023 op de website van de NOS: "Het Russische parlement heeft een wet aangenomen die geslachtsaanpassende operaties verbiedt. Het is een nieuwe inperking van de toch al zeer bescheiden lhbti-rechten in Rusland. Tegelijk met deze wet nam de Doema ook een resolutie aan waarbij transseksualiteit, travestie en pedofilie als ziektes worden bestempeld." Einde citaat.

Daarbij moet ook worden bedacht dat in de Russische media heel vaak pedofilie en homo-seksualiteit er op één hoop gegooid wordt en dat de Wereldgezondheidsorganisatie heeft bepaald dat homoseksualiteit geen ziekte is. In de laatste jaren is het steeds duidelijker geworden dat het anti-lhbti+beleid onderdeel is geworden van Russische beleid om nu de zogenaamde "westerse waarden" af te schilderen als erg verdorven en anti-godsdienstig.

Zo werd het zelfs een van de overwegingen om in 2022 Oekraïne binnen te vallen. En het is onderdeel van het beleid om tegen de Europese Unie op te zetten in landen als Hongarije, Servië, Georgië en Armenië. In Nederland voedt dit Russische beleid nu een homovijandige sfeer onder extreemrechtse Poetin-vriendjes als het zogenaamde 'Forum voor Democratie'.

Slecht nieuws uit Afrika
Op 1 maart 2014 plaatste ik blogbericht 31 over het Oeganda-drama. Sindsdien heb ik de ontwikkelingen daar bijgehouden. Kern van mijn betoog is dat een aantal Afrikaanse landen net doen alsof het Westen een homovriendelijk koloniaal beleid aan Afrika wil opdringen terwijl juist een noodlottig Brits kolonialisme invloed heeft gehad op de wereldwijde homovervolging waardoor homovriendelijke lokale culturen werden vernietigd. En het zijn vooral Amerikaanse extreemrechtse 'christelijke' organisaies die nu de huidige wettelijke vervolging van lhbti+ers wereldwijd maar vooral in Afrika bevorderen. Naast Oeganda zien we dat nu ook onder andere in Kenia, Tanzania, Ghana, Sierra Leone en Senegal gebeuren.

Slecht nieuws uit Italië
Op 21 juli 2023 werd bekend dat onder druk van de nieuwe rechtse regering in Italië de namen van lesbische co-ouders nu uit de burgelijke stand zijn verwijderd waardoor hun ouderlijke rechten zijn aangetast. Het is te hopen dat zij in beroep gaan in Straatsburg.

Slecht nieuws uit Spanje?
Tijdens de verkiezingen van 23 juli 2023 werd de rechtse Partido Popular de grootste maar die kan met de extreem-rechtse partij Vox geen meerderheidsregering vormen omdat deze nu veel zetels verloren heeft. Aangenomen wordt dat veel kiezers bij Vox zijn weggelopen omdat die partij een heel regenboog-vijandige koers vaart. Het is afwachten of de huidige regering nu kan blijven regeren. Spanje heeft het huwelijk al op 3 juli 2005 opengesteld.

Slecht nieuws uit Nederland?
De val van het kabinet Rutte IV vertraagt de wet tegen de zogenaamde 'homogenezing' en de wet voor meeroudergezinnen. Maar afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen kan het ook tot een stroomversnelling leiden want alleen een 'christelijke' minderheid is tegen.

Het dreigende gevaar van extreemrechts
In het dagblad Trouw van 27 juli 2023 staat een goede column van Jurriën Hamer over het dreigende gevaar van extreemrechts. Ik citeer: "Extreemrechts wil zonder tegenspraak de wereld naar zijn evenbeeld vormgeven. Zie het besluit van een Vox-gemeente [in Spanje, RT] om de regenboogvlag te verbieden. Zie de Republikeinse Don't say gay-wet, die leraren in Florida ontmoedigt om les te geven over gender en seksualiteit. Leraren mogen kinderen tot en met de derde klas niet vertellen dat homoseksuele en biseksuele mensen bestaan, omdat ze in het hoofd van een rechtsextremist niet mogen bestaan. Idioot genoeg claimen rechtsextremisten dat zij onderdrukt worden. (...) Maar geen homoseksueel is eropuit om heteroseksualiteit te bestrijden. Een lhbti+'er kent namelijk als geen ander de pijn van discriminatie, en weet hoe belangrijk het is dat we allemaal het recht hebben om ons hart te volgen, en samen te zijn met de persoon van wie we houden. (...) Politici als Netanyahu en Orbán verkiezen tribalisme boven universalisme, onderdrukking boven rechtsstaat."

Ik behoor tot de generatie homo's die door strategisch actie te voeren de maatschappelijke achterstelling kon omzetten tot gelijkberechtiging. Daarna kwam een generatie voor wie die gelijkberechtiging heel vanzelfsprekend was. Mijn hoop is nu gevestigd op een nieuwe generatie die begrijpt dat je niet bij de pakken ellende neer moet gaan zitten maar zich nu op vergelijkbare strategische manier als vroeger voor gelijkwaardigheid in veelvormigheid gaat inzetten. Ik ben desgewenst graag bereid om deze jongeren strategisch te adviseren.

Alvast een advies: wees niet de behartiger van een deelbelang maar maak duidelijk dat het voor iedereen een mensenrecht is om nu voor het recht op zelfbeschikking op te komen.





Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)