zaterdag 16 april 2022

442. De Russische inval in Oekraïne (7)

In de NRC van 12 april 2022 stond een column van Tom-Jan Meeus onder de titel: "Het onderzoek naar Baudet dat niet kwam". Ik citeer er uit: "Vlak na de Russische invasie van Oekraïne wilde de Kamer actie. Eén van de moties die 28 februari werden aangenomen draaide om een onderzoek naar 'partijen, politici en belangenorganisaties' die mogelijk werden gefinancierd door de Russische staat of Russische rechtspersonen. Jesse Klaver van GroenLinks diende de motie in, en hij kreeg steun van bijna de hele Kamer - alleen de PVV was tegen. Alle media brachten het nieuws, ook NRC en NOS. Er was op zich ook goede grond voor dit onderzoek. Zembla onthulde al in 2020 verdachte apps van Thierry Baudet binnen de FVD over zijn contacten met de Rus Vladimir Kornilov in de aanloop naar het Oekraïne-referendum in 2016. Geruime tijd daarvoor begon Baudets innige vriendschap met Kremlin-apologeet John Laughland, die in 2008-2018 een pro-Russische denktank in Parijs leidde. Na zijn vertrek daar ging Laughland in 2018 werken voor de Franse Euro-parlementarïer Jean-Luc Schaffhauser, prominent lid van Marine Le Pens partij. Eerder was Schaffhauser blijkens Baudets biografie Mijn meningen zijn feiten (Harm Botje en Mischa Cohen, 2020) betrokken bij een lening á 9 miljoen euro aan de partij van Le Pen, verstrekt door een bank met 'banden met het Kremlin', aldus de BBC.Toen Schaffhauser zijn Europese zetel verloor nam Baudet de man in dienst bij de Europese FVD-fractie. Prompt bombar-deerde hij hem tot 'partij-ideoloog' van FVD." Tot zover Tom-Jan Meeus in de NRC.

Ongelooflijk!
Het is toch ongelooflijk! Rusland voert een oorlog in Europa en is al jaren bezig om de Europese Unie te destabiliseren. En Nederland blijkt niet in staat om te achterhalen wat Rusland voor ergs in Nederland uitspookt. Van de mislukte pro-Russische referenda tot het achterhalen van de miljarden aan zwart geld dat via Nederland van Rusland naar elders wordt gesluisd. De heimelijke en soms zelfs openlijke Poetin-vriendjes wordt in Nederland geen strobreed in de weg gelegd. Gelukkig ziet het er naar uit dat de destabiliserende en de vanuit Rusland manipuleerbare referenda niet in onze Grondwet terecht zullen komen.

Hieronder staan in een naschrift mijn meest bekeken blogberichten over de gevaren van referenda. In de discussie hierover wordt vaak uitgegaan van de onbewezen stelling dat referenda de democratie zouden bevorderen. Uit veel feiten blijkt dat vaak het tegendeel het geval is. Het is een schande dat de Nederlandse overheid nu niet in staat blijkt om de feiten over Russische inmenging in bijvoorbeeld het Oekraïne-referendum boven water te krijgen. Het is begrijpelijk dat in media nu veel aandacht uitgaat naar de Russische inval in Oekraïne. Maar er moet nu ook gekeken worden naar het gevaar dat onze Grondwet dreigt opengebroken te worden om meer Russische manipulatie in Nederland mogelijk te maken.







Naschrift. Referendum is een aanval op de democratie!
De meest gelezen blogberichten over de gevaren van een referendum zijn in volgorde van aantallen lezers: bericht nummer 139, Referendum? Schijnvertoning! (1), bericht nummer 34, Vijf misverstanden over democratie, blogbericht nummer 140, Brexit? Schotland Exit!, nummer 52, Het monster Trotteldrom, nummer 149, Brexit? Referendum exit!, nummer 150, Nexit? Fryslânexit!, nummer 180, Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181, De anti-elite-paradox, blogbericht 198, Wat kunnen we van de Britse verkiezingen leren?, nummer 233, Referendum: aanval op democratie (1), nummer  152, Brexit & Nexit: hoe betrouwbaar is opinie-onderzoek?, en 151, Feiten zijn niet "ook maar een mening."!










Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1400 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)