vrijdag 11 maart 2022

437. De Russische inval in Oekraïne (2)

Is Poetin godsdienstwaanzinnig geworden? Dat was mijn eerste indruk van zijn ellenlange betoog om de inval in Oekraïne te verdedigen. Het leek net alsof een of andere orthodox-christelijke godheid Poetin als namaaktsaar de opdracht had gegeven om een heilige oorlog tegen het "decadente Westen" te gaan voeren. Het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk heeft verklaard dat gay prides de reden zouden zijn voor deze inval in Oekraïne. Maar bij nadere beschouwing blijkt deze oorlog van Poetin een zelfde voorbeeld van de zoveelste poging om godsdienst te misbruiken om de absolute macht te verdedigen. Mensenrechten en internationale verdragen worden ondergeschikt gemaakt aan het doel om een nooit bestaand hebbend, geïdealiseerd Rusland uit vroegere eeuwen zogenaamd "te herstellen".

Is Poetin gestoord?
Het is altijd gevaarlijk om een persoon psychiatrisch of psychologisch te duiden zonder zelf met hem gesproken te hebben. Omdat Poetin de absolute macht in handen lijkt te hebben en toegang heeft tot de rode knop van een kernwapenoorlog kan het toch noodzakelijk zijn om zijn geestelijke gezondheid eens nader te beschouwen. Tientallen jaren van openbare optredens hebben belangrijke en bruikbare indrukken over zijn karakter achtergelaten.

In de Leeuwarder Courant van 5 maart 2022 beschrijft psycholoog René Diekstra enkele "duistere persoonlijkheidskenmerken. Dat zijn narcisme (overdreven positief zelfbeeld, onverzadigbare behoefte aan aandacht en bewondering, heftige allergie voor kritiek), psychopathie (grove ongevoeligheid, kent geen spijt, berouw, schuldgevoel of empathie) en machiavellisme (voortdurend bezig anderen te manipuleren of op het verkeerde been te zetten door leugen, bedrog en aanjagen van angst). Voor autocraten geldt voorts dat ze buitengewoon grof, onaangenaam of bedreigend in hun uitspraken kunnen zijn. Zelfs naar hun medewerkers of hoge functionarissen. (...) En daarmee stoten we op de vierde duistere en meest gevaarlijke trek van Poetin. Hij minacht een ieder die minder macht heeft dan hij. Alle nu naar compromissen en vrede strevende Westerse leiders zijn voor hem evenzovele slappelingen. De oplossing? Stel bij een autocraat keihard je grenzen, reageer onmiddellijk op (dreigende) overschrijding daarvan of van afgesproken rechtsordes en vertrouw voor de veiligheid en bescherming van jezelf en voor de van jou afhankelijken nooit op met hem gemaakte afspraken. Dat is vragen om puinhopen." Aldus René Diekstra.

Veelzeggende voorbeelden
Iedereen heeft kunnen zien hoe Poetin in het openbaar leden van zijn veiligheidsraad vernederde. En hoe topgeneraals op meters afstand als loopjongens werden behandeld. Zulk gedrag versterkt zijn macht niet maar verkleint die juist. Het vergroot de kans dat op de rand van een dreigende wereldwijde kernoorlog sleutelfiguren uit zijn omgeving tot een paleisrevolutie kunnen overgaan. Zijn jarenlange isolatie heeft ervoor gezorgd dat hij een volledig verdraaid wereldbeeld heeft ontwikkeld. Hij heeft met een teveel van aandacht voor het verleden in een droombeeld van een "te bevrijden" Oekraïne de zicht op de echte werkelijkheid verloren. En die is dat hij juist door zijn gedrag de eigen identiteit van de bevolking van Oekraïne heeft versterkt. Daardoor is door eigen handelen de voorgenomen "bevrijding" een bezetting geworden. En dat heeft de slagkracht van zijn inval in Oekraïne uiterst verzwakt. Hierover meer in mijn volgende blogberichten, dan weer op zaterdagen.






Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1400 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)