zaterdag 12 december 2020

374. Komt er een derde coronagolf aan in Nederland?

Op 12 september 2020 verscheen mijn blogbericht 361, 'Evaluatie aanpak coronacrisis in Nederland'. Ik citeer hieronder mijn op evaluatie-onderzoek gebaseerde conclusie. "Er is tegen het advies van de WHO in vanaf het begin veel te weinig getest (behalve in het noorden van het land). Er zijn vanaf het begin landelijke maatregelen genomen waar regionale meer maatwerk hadden opgeleverd. Er was vanaf het begin een veel te groot tekort aan test- en beschermingsmiddelen omdat Nederland teveel afhankelijk was geworden van het (vaak verre) buitenland. Vooral in de verpleeghuizen en in de thuiszorg heeft dat tot duizenden vermijdbare doden geleid. Er is te weinig aandacht geweest voor de preventie door het dragen van mondkapjes en door goede ventilatie. Het was een gemiste kans om tijdens de zomervakantie geen persconferenties meer te geven waardoor de gevoelde urgentie van de preventie verslapte. Er had veel meer aandacht voor doelgroeppreventie moeten zijn, met name gericht op jongeren. Het al dan niet beboeten van overtredingen van de coronaregels maakte een indruk van willekeur. Daardoor kromp het draagvlak voor de coronamaatregelen en werd de weerstand er tegen veel groter."

Waarom is een tweede golf niet voorkomen?
Op 20 september 2020 toont het televisieprogramma Zondag met Lubach aan dat het tekort aan coronatesten het gevolg is van het voortrekken van ziekenhuislaboratoria ten nadele van commerciële. Daardoor kon na de eerste golf niet voldoende getest worden. Waardoor de contacten niet genoeg nagegaan konden worden. Vervolgens kon de tweede golf alsnog zijn gang gaan. Dat beschrijf ik uitvoerig in mijn blogbericht 364, 'De tweede golf van het coronavirus in Nederland' en in het naschrift. Terwijl in veel landen de mondkapjesplicht allang was ingevoerd, duurde het in Nederland tot 1 december 2020 voor het zover was.

Op de persconferentie van 8 december 2020 bleek dat het aantal besmettingen weer steeg en er een derde golf dreigde. Omdat de meeste besmettingen thuis plaats vinden, kunnen kerst en oudejaarsavond tot superverspreiders worden. Het ligt dus voor de hand om dan ruimte te bieden voor ontmoetingsmogelijkheden buiten de deur waar (anders dan thuis) wel toezicht mogelijk is op het zich houden aan de coronapreventie. Het is dan ook zeer onbegrijpelijk dat restaurants (waar preventie gewaarborgd is) gesloten blijven. Datzelfde geldt voor het toelaten van meer dan 30 bezoekers in o.m. theaters, bioscopen en andere bijeenkomsten waar preventietoezicht aanwezig is. Dit geldt ook voor sportbijeenkomsten, zeker die in de buitenlucht. Wat ook niet helpt, is dat in veel (a)sociale media feitelijke onjuistheden over virus en vaccins vrijelijk verspreid worden. Vooral laagopgeleiden zijn daarvoor ontvankelijk. Er is duidelijk een tekort aan doelgroepengerichte voorlichting.

Komt er een derde coronagolf aan in Nederland?
De voortekenen zijn niet gunstig. Eind december is in het verleden altijd een topperiode geweest voor veel ontmoetingen in huiselijke kring. Het virus waart nog op grote schaal rond. Door de koude vinden de meeste ontmoetingen niet buiten maar binnen plaats in huizen waar weinig geventileerd wordt en mondkapjes ongebruikelijk zijn. Door de komst van vaccins dreigt de coronapreventie te verslappen. En plekken waar preventietoezicht aanwezig is, blijven gesloten en/of kunnen door beperkingen weinig mensen ontvangen.

Hier wreekt zich het feit dat de regering zich overwegend laat leiden door medische en economische adviseurs en in te geringe mate door gedragswetenschappelijke. Daardoor is het draagvlak onder laagopgeleide en jongere Nederlanders zodanig gedaald dat preventie en vaccinatiebevordering in gevaarlijke mate tekort schieten. Vanwege de kwalijke rol van (a)sociale media past dit bericht ook in mijn blogserie met mediakritiek (zie hieronder).



Naschrift.
Op 14 december 2020 werd door premier Rutte Nederland vrijwel op slot verklaard. Dit werd mede veroorzaakt doordat uit de stijgende besmettingscijfers bleek dat heel veel Nederlanders zich niet aan de richtlijnen hielden. In dagblad Trouw van 15 december 2020 werden de volgende RIVM-onderzoeksgegevens gepubliceerd waaruit dit blijkt. "Van de mensen die thuis zouden kunnen werken, gaat een kwart alsnog naar de werkplek." Velen vermeden niet drukke plekken. "De pintransacties in fysieke winkels lagen bijna op het niveau van vorig jaar, terwijl de horeca dicht was." Slechts 79% draagt de verplichte mondkapjes in het openbaar vervoer. Maar liefst een derde houdt zich niet aan de anderhalve meter afstand. "De helft van de Nederlanders wast zijn handen niet grondig".

"Bijna één op de vijf mensen (17,8 procent, cijfers november) houdt zich na een positieve test niet aan de quarantaine. Éen op de drie mensen gaat toch naar buiten als een huisgenoot positief is getest. En als klap op de vuurpijl blijft minder dan de helft van de Nederlanders thuis bij klachten." Door ons gedrag, kregen we het virus niet onder controle.

Op 16 december 2020 blijkt uit onderzoek door EenVandaag dat 73% van de ondervraagde Nederlanders achter de verscherpte maatregelen staat. Op 18 december 2020 verschijnt in Trouw een kritisch artikel over het in Nederland gevoerde coronabeleid. "Nederland staat eenzaam aan de top qua besmettingen in Europa. Van de grote economieën telt ons land de meeste besmettingen per 100.000 inwoners." Premier Mark Rutte gaf het zelf toe: "De nadruk lag te veel op de eigen verantwoordelijkheid". Trouw: "na elk kabinetsbesluit verzucht het land: had dat niet een paar dagen eerder gemoeten." Over verantwoordelijk minister Hugo de Jonge schrijft Trouw: "Hij belooft meer testen, meer mondkapjes voor de zorg, een app, een spoedwet, meer bron- en contactonderzoek, een routekaart - de lijst groeit en groeit. (...) Zijn beloftes lopen onder andere stuk op zijn eigen aarzeling om de centrale regie te nemen. (...) Nederland blijft het buitenbeentje in Europa, bijvoorbeeld met het verplichten van mondkapjes. (...) Ja, er zijn belangrijke momenten waarop de Tweede Kamer het beleid naar zich toetrekt, bijvoorbeeld om de coronaspoedwet te verbeteren. De PvdA weet binnen te halen dat de 'ontslagboete' blijft bestaan voor bedrijven die noodsteun krijgen. (...) In het land groeit het aantal coronaontkenners. Vergeleken met buurlanden, is Nederland allang niet meer de slimste leerling van de klas."

Op 12 februari 2021 meldt Rutte op de gebruikelijke persconferentie dat Nederland tot 9 februari 2021 op slot blijft omdat de besmettingscijfers onvoldoende dalen. Hij is vooral bezorgd over de Britse variant van het coronavirus die veel besmettelijker lijkt te zijn.






Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.



Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mond-kapjesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2).



Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)