zaterdag 27 maart 2021

389. De meeste media geven rechts meer aandacht

In de NRC van 16 maart 2021 staat een artikel onder de kop: "Welke partijen waren het meest in beeld?" Het gaat over een onderzoek dat door LexisNexis gedaan is voorafgaand aan de Nederlandse verkiezingen van vorige week. Ik citeer: "De coalitiepartijen krijgen de meeste aandacht in de media, vooral de VVD. Die partij kwam in 60 procent van de tv-items en artikelen over de verkiezingen voor. Op televisie stijgt de aandacht half februari zelfs naar 80 procent. Ook CDA en D66 profiteren van hun plaats in het kabinet. Alleen ChristenUnie komt er bekaaid af. De linkse oppositiepartijen (GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren) komen hier onder. PVV en Forum stijgen gedurende de campagne in media-aandacht. Vooral de grote aandacht voor Forum is opmerkelijk, gezien haar bescheiden rol in de Tweede Kamer, waar ze met twee zetels de kleinste partij is. Forum kreeg op tv zelfs meer aandacht dan de linkse oppositiepartijen en de ChristenUnie, die een goter deel van de bevolking vertegenwoordigen. Vermoedelijk speelt hiermee dat journalisten sneller aanslaan bij ophef, die Baudet graag biedt. Verder zal wellicht een rol spelen dat tv-omroepen vatbaar zijn voor het ongefundeerde verwijt dat ze radicaal rechts zouden negeren, of slecht zouden behandelen." Tot zover de NRC van 16 maart 2021.

De meeste media vertekenen de werkelijkheid
In mijn blogserie met mediakritiek (zie naschrift hieronder) betoog ik al vele jaren dat de meeste media meer aandacht geven aan rechts uit angst voor links te worden aangezien. Ik ben blij dat dit ook uit dit onderzoek blijkt. In blogbericht nummer 183, "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel?, beschrijf ik hoe de meeste media steeds weer het onjuiste beeld versterken dat bepaalde groepen niet gehoord worden terwijl zij steeds eindeloos aandacht krijgen. In blognummer nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, laat ik zien dat de meeste media doen alsof er een enorm grote kloof bestaat in Nederland terwijl uit de verkiezingen blijkt dat op die kloofklagers nauwelijks gestemd wordt. De meeste media gaven heel veel aandacht aan de eerste gele hesjes. Uit blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte bleek dat zij nauwelijks draagvlak hadden in Nederland. Ook dat werd door deze verkiezingen bevestigd. Datzelfde geldt voor de virusontkenner Willem Engel: heel veel media-aandacht maar nauwelijks stemmers op zijn lijst. Het wordt hoog tijd dat media wat minder aandacht besteden aan de hardste schreeuwers en wat meer aan sociaal-wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt hoe weinig draagvlak zij hebben.

Versplintering is geen ramp en fusies zijn geen redding
Dankzij de lage kiesdrempel is goed te zien hoeveel omvang minderheden hebben. Zo wordt voorkomen dat grote aantallen burgers zich niet vertegenwoordigd voelen. Hun belangen en opvattingen worden zo meer bij de besluitvorming betrokken. In de meeste media is er veel aandacht voor onwenselijk geachte versplintering en de grote kloof die er zou zijn. Zij hebben kennelijk nog steeds niet door dat een verhoogde kiesdrempel juist tot kloofvergroting zou leiden. Zij hebben ook niet door dat juist het fuseren van partijen tot vergroting van de kloof zou leiden omdat er dan aanzienlijk minder te kiezen zou zijn. Het ondoordachte oeverloze gepraat in talkshows vergoot het idee dat het slecht zou gaan met Nederland. Weinig aandacht is er voor het feit dat Nederland nog altijd tot de gelukkigste landen ter wereld behoort. Mischien zou het helpen als bij talkshows verplicht een of meer deskundigen aanwezig zouden zijn. En een beetje meer klaagschaamte zou ons ook helpen.





Naschrift.
In de afgelopen weken boden de meeste media ruime aandacht aan het pleidooi dat de linkse partijen zouden moeten fuseren omdat zij daardoor meer kiezers zouden trekken. Partijfusies uit het verleden zouden zo goed verlopen zijn. Ik heb geen enkele journalist gevonden die heeft uitgezocht of dat wel klopt. In de NRC van 25 maart 2021 staat een ingezonden brief van een lezer, Norbert de Beer uit Enschede, die dat wel deed. Het blijkt niet te kloppen. Ik citeer:" Partijfusie is onzinnig. De kranten staat vol met het idee dat de drie linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP beter kunnen fuseren. (...) De geschiedenis leert dat dit kwantitatief en kwalitatief een onzinnig idee is. Het CDA is wel het beste voorbeeld. Na de vorming van het CDA heeft deze partij steeds minder zetels gekregen dan KVP, ARP en CHU samen vóór die tijd. Samen hadden ze rond de 75 zetels, daarna op zijn hoogst 54 en nu nog maar 15. Ook GroenLinks en de ChristenUnie hebben niet echt geprofiteerd van de fusie van PSP, CPN, PPR en EVP, respectievelijk de RPF en het GPV. Daarnaast zorgen de relatieve inhoudelijke verschillen tussen PvdA, GroenLinks en SP ervoor dat er meer mensen op die partijen apart zullen stemmen dan na de vorming van één partij op links. GroenLinks en de PvdA kijken anders tegen Europa aan dan de SP. GroenLinks profileert zich veel sterker op milieu dan de andere partijen. Na de fusie tot één linkse partij zullen minder mensen zich aangetrokken voelen en is het gevaar van afsplitsing bij een fusie reëel, zoals blijkt uit het ontstaan van de PPR, EVP, NCPN. Dus beter samen op te trekken dan te fuseren." Jammer dat media geen feiten toetsen!

Het dagblad Trouw van 29 maart 2021 opent met de grote kop "Nederlander werd in het coronajaar zelfs iets tevredener". Ik citeer uit het artikel over een nieuw rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek: "Het aantal ondervraagden dat het eigen welzijn een hoog cijfer geeft, een zeven of hoger, steeg vorig jaar met 2 procent, naar 66 procent. Het aantal dat zichzelf een vier of lager geeft, daalde licht, van 2,8 procent in 2019 naar 2,6 procent vorig jaar. (...) Het zou goed kunnen dat ondervraagden zo tevreden zijn omdat ze beseffen dat het in deze tijd veel erger kan. (...) Er is ook gevraagd naar het vertrouwen in de samenleving en instituties. Dat is flink toegenomen, vooral het vertrouwen in de Tweede Kamer, van 39 procent in 2019 naar 52 procent vorig jaar. (...) Al sinds 2014 neemt het vertrouwen in instituties toe. Dat mensen vorig jaar veel vertrouwen hadden in de overheid, is opvallend, omdat je in de media vaak mensen hoort die dat vertrouwen juist niet hebben. In ons onderzoek is dat maar een marginale groep." Dezelfde dag om 13 uur bekeek ik via Google hoeveel media dit bericht prominent berichtten: ik vond geen enkel voorbeeld. Waarmee mijn stelling in de blogserie met mediakritiek is bevestigd: goed nieuws is geen nieuws en de sociale werkelijkheid wordt negatiever voorgesteld dan zij is.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.




Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)