zaterdag 23 oktober 2021

419. Roze Zaterdag op 16 oktober 2021 in Leeuwarden

Op 16 oktober 2021 vond een historische Roze Zaterdag plaats in de stad Leeuwarden. Deze landelijke dag vond na ruim veertig jaar (!) voor het eerst plaats in de hoofdstad van de provincie Friesland die als allerlaatste in Nederland regenboogprovincie werd. Zie ook mijn naschrift over Friesland hieronder. Voor wie mijn vorige blogbericht gelezen heeft: het NOS Journaal besteedde geen enkele aandacht aan deze landelijke gebeurtenis. Omrop Fryslân des te meer, zowel op televisie, radio en internet. Net zoals een concurrent van het NOS journaal, het Hart van Nederland. Op 18 oktober 2021 bracht de Leeuwarder Courant een uitgebreid verslag. De dagbladen Trouw en NRC publiceerden er weer helemaal niets over.

Enkele gegevens over deze historische landelijke Roze Zaterdag
Er waren 35.000 bezoekers. Deze 'Rôze Sneon' begon met een regenboogviering, dit keer in de Grote Kerk in aanwezigheid van de Friese commissaris van de Koning Arno Brok. Er was vervolgens een 'Boateparade' door de binnenstad met onder andere boten van de provincie Fryslân, de gemeente Leeuwarden, de Friese politie, diverse scholen en de schouwburg. Er was een informatiemarkt en optredens op het Zaailand voor het Fries Museum en in het popcentrum de Neushoorn. Iedereen was er tevreden over de ingetogen en vrolijke sfeer.

Wat is het belang van aandacht voor regenboogmanifestatties?
Was het de gebruikelijke randstedelijke arrogantie die dit gebrek aan aandacht voor deze landelijke manifestatie in 'de provincie' veroorzaakte? Of was het soms de kwalijke regel dat goed nieuws geen nieuws zou zijn? Zie mijn naschift hieronder over mediakritiek. Hoe dan ook: er is sprake van een naïef idee dat verworven vooruitgang voor eeuwig zou zijn.

De geschiedenis van de seksuele diversiteit laat zien dat dit niet het geval is. Bijna iedere vooruitgang werd altijd gevolgd door achteruitgang. Ook op dit moment is dat zo. In het weekblad De Groene verscheen op 23 september 2021 een uiterst verontrustend artikel onder de kop: "Heel Europa een 'lhbt-vrije zone' ". De openingszinnen luiden: "Een groep ultraconservatieve christenen wil in Europa de klok terug draaien. Ze zijn tegen abortus, het homohuwelijk en echtscheiding, met maar één doel: herstel van de 'natuurlijke orde'. Ook in Nederland krijgen ze voet aan de grond." Ik geef hieronder een uitgebreid citaat.

Heel Europa een 'lhbt-vrije zone'
De onderzoeker "Datta onthulde onlangs in zijn Tip of the Iceberg-rapport dat het geld dat ultraconservarieve clubs te besteden hebben de afgelopen jaren flink is gegroeid: werd er in 2009 nog 18,3 miljoen euro per jaar aan de antigenderagenda besteed, in 2018 is dat meer dan verviervoudigd naar tachtig miljoen euro. Tussen 2009 en 2018 werd er in Europa door 54 organisaties in totaal ten minste 707,2 miljoen euro ontvangen om een anti-genderagenda te bewerkstelligen. En dit zijn alleen nog de organisaties waarvan Datta financiële verslagen kon inzien; in werkelijkheid zitten er minstens 117 clubs in de anti-genderbeweging. Het leeuwendeel van hun geld komt van particuliere donoren uit de Europese Unie, maar er lopen ook geldstromen vanuit Rusland en de Verenigde Staten. Ook Nederland staat ertussen: op nummer twee van de grootste anti-genderfinanciers tussen 2009 en 2018 staat het netwerk van Traditie, Familie en Privé-eigendom, waar Civitas Christiana en Ordo Iuris deel van uitmaken, met 113 miljoen dollar (96 miljoen euro). Op plekje veertien staat de ECPM, opgericht in en gerund vanuit Nederland met een budget van 8,2 miljoen dollar (zeven miljoen euro). En tot slot, op plaats 26 op de lijst van big spenders, staat, vlak onder de Europese fascistische politieke partijen en Stichting Nova Terrae van het populistische Italiaanse partijlid Luca Volontè, de Transatlatic Christian Council van SGP'er Henk Jan van Schothorst, met een bijdrage van vierhonderdduizend dollar (339.000 euro). Ter vergelijking: de International Gay and Lesbian Association (ILGA) Europe, vaak de 'homolobby' genoemd, heeft een jaarbudget van ongeveer drie miljoen euro." Eerder staat in dit artikel: "Zelfs politiek Nederland, dat lang immuun leek voor de haatdragende retoriek van de anti-genderbewe-ging, blijkt ontvankelijk. Van de SGP en de ChristenUnie tot aan Thierry Baudets Forum voor Democratie, allemaal bleken ze gelinkt aan de anti-genderbeweging." Kortom: Nederlandse media doen er goed aan om waakzamer te zijn als het recht bedreigd wordt om zelf zin en vorm te geven aan het eigen bestaan. De verdediging van mensenrecht op zelfbeschikking vereist nu aanzienlijk meer aandacht.

En dan helpt het niet als het dagblad Trouw op 21 oktober 2021 een paginagroot artikel plaatst over de ruzie tussen Polen de de EU zonder ook maar één woord te schrijven over het instellen van lhbti-vrije zones in Polen. Waarvan de meeste onder druk van de EU weer zijn opgeheven. Is het dagblad Trouw misschien toch niet de beste krant van Nederland?





Naschrift. Friesland
Het best bekeken blogbericht over Friesland blijft nummer 33 over de Friese taalvrede. Binnen deze groep zijn ook veel bekeken de blogberichten met nummer 114 over Identiteit als keuze (de grootste stijger in deze groep), met nummer 21 over It wrede paradys, met nummer 9 over Vlaanderen & Friesland, met nummer 81 over de Fryske taalfrede, met het nummer 258 over Vreedzaam Friesland (2), met nummer 143 over Friesland in mijn memoires, met nummer 224 over # MeToo (5) #IkOok (2) Een zwarte man als dader? , met nummer 109 over de Fryske taalfrede op 'e nij bedrige en op een gedeelde tiende plaats de nummers 176 over Friezen uitvinders poldermodel en de binnenkomer met het nr. 266 over het proces tegen de zogenaamde 'blokkeer-Friezen'.

De Fryske webside It Nijs.frl besteedde aandacht aan mijn blog, onder andere door in het Fries vertaalde blogberichten te plaatsen: Divagedrach tsjin Swarte Pyt wurket averjochts, Fryslân yn myn tinzen en Nexit? Fryslânexit! Een leuke manier om Fries te leren lezen...


Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)