zaterdag 5 september 2020

360. Reizen in (anti)mondkapjesland (2)

Op 30 augustus 2020 reisde ik voor de tweede keer in het coronatijdperk met het openbaar vervoer. Dit keer naar Groningen om het op 29 november 2019 geopende Forum Groningen voor het eerst te bezoeken. Tijdens de gehele twee uur durende heenreis droeg zonder uitzondering iedereen een mondkapje in de twee achtereenvolgende Arriva-treinen. Die kapjes gingen gingen bij iedereen onmiddellijk af bij mijn overstappen in Leeuwarden en bij het uitstappen in Groningen. In de uren die ik in de stad Groningen doorbracht, heb ik geen enkel mondkapje gezien. Ook niet in het redelijk druk bezochte Forum-gebouw. Bij het binnenkomen daar werd iedereen gevraagd naar de gezondheid en werd men verzocht de handen te reinigen. In de lift naar de twaalfde verdieping werd men er op gewezen dat alleen mensen uit een zelfde huishouden samen in de lift mochten staan. In het restaurant in de nok van het gebouw stonden de tafels op ruime afstand van elkaar. Iedereen werd verzocht een naam en telefoonnummer op te geven voor het geval van een virusuitbraak. 

Forum Groningen
De bouw van dit 45 meter hoge moderne gebouw bij de Grote Markt was zeer omstreden omdat het niet bij de binnenstad zou passen. Dat viel mij mee. Vanaf de Grote Markt en vanaf de meeste straten in de binnenstad is het gebouw amper te zien. Het detoneert daardoor minder dan bijvoorbeeld de Neude-flat in Utrecht. Bovendien vervult het Forum een belangrijke publieke functie met zijn bibliotheek, bioscoop, zalen, café-restaurants en parkeermogelijkheden voor 390 auto's en 1500 fietsen. Het uitzicht over de stad is zeer indrukwekkend. Het is dus een aanwinst voor Groningen, net zoals de OBA in Amsterdam.

Terugreis & vergelijking Groningen met Friesland
De terugreis verliep net zoals de heenreis. Er was één uitzondering: bij het uitstappen in Zuidhorn hield een Aziatisch uitziende jongeman zijn mondkapje op. Ook als men naar de kleine aantallen coronabesmettingen kijkt, lijken Groningen en Friesland veel op elkaar. Zo werd in het Noorden vanaf het begin van de pandemie het WHO-advies gevolgd om zoveel mogelijk te testen. Daardoor konden de weinige uitbraken vanaf het begin goed ingeperkt worden. Veel Noordelingen hebben kennelijk minder moeite met het afstand houden dan bewoners in de rest van Nederland. Ook lijken er weinig fanatieke virusontkenners te zijn.

Terugrijdend had ik veel tijd om na te denken over de verschillen tussen Groningen en Friesland. Zo zag ik aan de Groningse kant van de grens weinig recreatievoorzieningen, water met bootjes en fietspaden met fietsers. Aan de Friese kant des te meer. Ik reisde ooit met een stoomtrein van Leeuwarden naar Groningen en weer terug. Aan de Friese kant van de grens stonden heel veel mensen vrolijk naar ons te zwaaien, aan de Groningse kant had niemand belangstelling voor ons. Waarom kent Friesland ontelbare elfstedentochten en Groningen geen provinciale uitingen van volksvreugde? In Groningen heb ik in deze reis slechts één vlag van Groningen gezien, in Friesland ontelbare Friesen vlaggen en vaandels.

In het handboek 'Vrijdenken & humanisme in Nederland' (Uitgeverij THOTH Bussum 2016) beschrijf ik in hoofdstuk 12 de Friese Verlichting. "In Friesland kwamen in de zestiende tot en met de achttiende eeuw geen heksenjacht gevolgd door verbrandingen voor, terwijl er alleen al in het naburige zestiende-eeuwse Groningen er 57 plaatsvonden" (blz. 80). Tijdens de 'Sodomietenvervolging' van 1730 werden in Groningen 48 van homoseksuele contacten verdachte mannen op gruwelijke wijze vermoord. In Friesland werden en 'slechts' negen veroordeeld waarvan mij niet duidelijk is geworden of zij ook daadwerkelijk ter dood gebracht werden. In mijn blogserie over Friesland leg ik uit waarom ik mij er zo thuis voel.





Naschrift. Op 14 september 2020 zag ik voor het eerst mondkapjes in mijn omgeving. Een ouder echtpaar kwam op maandagmorgen met mondkapjes op uit de COOP-supermarkt van Stavoren: er was bijna niemand in de winkel die zo ruim is dat de anderhalve meter overal in acht kan worden genomen. Zij moeten wel uit een risicogebied komen en niet weten hoe veilig Friesland is.



Naschrift. Friesland
Het best bekeken blogbericht over Friesland blijft nummer 33 over de Friese taalvrede. Binnen deze groep zijn ook veel bekeken de blogberichten met nummer 114 over Identiteit als keuze (de grootste stijger in deze groep), met nummer 21 over It wrede paradys, met nummer 9 over Vlaanderen & Friesland, met nummer 81 over de Fryske taalfrede, met het nummer 258 over Vreedzaam Friesland (2), met nummer 143 over Friesland in mijn memoires, met nummer 224 over # MeToo (5) #IkOok (2) Een zwarte man als dader? , met nummer 109 over de Fryske taalfrede op 'e nij bedrige en op een gedeelde tiende plaats de nummers 176 over Friezen uitvinders poldermodel en de nieuwste binnenkomer met het nr. 266 over het onterechte proces tegen de zogenaamde 'blokkeer-Friezen'.

De Fryske webside It Nijs.frl besteedde aandacht aan mijn blog, onder andere door in het Fries vertaalde blogberichten te plaatsen: Divagedrach tsjin Swarte Pyt wurket averjochts, Fryslân yn myn tinzen en Nexit? Fryslânexit! Een leuke manier om Fries te leren lezen...


Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mondkap-jesland en nummer 359, Waar maken we ons druk over?


Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.


Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)