zaterdag 5 december 2020

373. Populisme is op z'n retour

Het best bekeken bericht in mijn blogserie over mediakritiek is nummer 226 met de naam   Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Waarom was dat zo'n succes? Ik vermoed omdat ik net zoals Rutger Bregman met zijn succesboek 'De meeste mensen deugen' met feiten aantoon dat de meeste media een te negatief mens- en wereldbeeld verspreiden. Hieronder plaats ik dus mijn gehele eerdere blogbericht nummer 226. En daarna laat ik zien dat het populisme niet alleen gestopt maar ook op z'n retour is.



Terugblik op 2017: populismegolf gestopt
Een jaar geleden dreigde een populismegolf Nederland en Europa te overspoelen. Aan het einde van 2017 blijkt daar niets van te kloppen. Welke lessen kunnen we daar uit trekken?

Brexit & Trump gesteund door een derde van de stemgerechtigden
In 2016 leidden het Brexit-referendum en de verkiezing van Trump tot de vrees dat in 2017 een populismegolf geheel Europa zou overspoelen, te beginnen in Nederland. In mijn blog heb ik dat vanaf het begin betwijfeld. Vóór de Brexit stemde slechts een kleine derde van alle stemgerechtigden. Meerderheden in Schotland en Noord-Ierland stemden tegen. Zelfs in Engeland was een meerderheid van de jongeren tegen maar die gingen niet stemmen. Na het gestuntel van voorstanders is inmiddels een meerderheid van de Britten tegen Brexit.

Veel mensen denken dat een meerderheid van de stemmen naar Trump ging maar dat is niet waar want door het Amerikaanse districtenstelsel werd de meerderheid voor Clinton vervormt tot een minderheid. Als je het totaal van alle stemgerechtigden neemt dan is het door de lage opkomst slechts een kleine minderheid van een derde die op Trump stemde.

Geen populismegolf in Europa
De Nederlandse verkiezingen bespreek ik hierna. Ook in de rest van Europa leverden de Franse, BritseDuitse en Oostenrijkse verkiezingen geen overwinning van populisten op. Vooral het laatstgenoemde geval levert een voorbeeld op hoe media de beeldvorming vertekenen door de kans op een populistische overwinning te groot voor te stellen en achteraf hun ongelijk niet te willen toegeven. Dat begon al in Nederland toen ons land overstroomd werd door buitenlandse journalisten die dachten dat Wilders onze nieuwe premier zou worden. Vooraf stelde ik al in een blogbericht dat dit niet kon kloppen.

De populismegolf is gestopt in Nederland
Al voor de verkiezingen in Nederland op 15 maart 2017 beschreef ik in mijn blog hoe populisten ten onrechte roepen namens "het volk" te spreken, de indruk wekken dat er "een kloof" bestaat en dat de "boze burger niet gehoord" zou worden. Na de verkiezingen besprak ik de regeringsvorming in Nederland. Ik gaf als voorbeelden het belang van het oeroude poldermodel, het diva- en consumentengedrag van veel kiezers, het hardnekkige links/progressieve misverstand, het belang van samenwerkingsstrategiën en van het maatschappelijk middenveld, en het voortdurende geklaag over de te korte of te lange duur van kabinetsformaties. Mijn inschattingen werden bevestigd door SCP-onderzoek.

Het onderzoeksrapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau
Op 12 december 2017 verscheen het SCP-onderzoek 'De Sociale staat van Nederland 2017' met een overzicht over de afgelopen 25 jaar. Ik citeer een paar koppen uit enkele media. "Kwaliteit van leven Nederlander in 25 jaar verbeterd" (www.nu.nl). "Nederlander is niet cynischer of rechtser geworden", "Vaak wordt gedacht dat ontevredenheid, cynisme en vreemdelingenhaat welig tieren. Dat is niet zo", "Betrokkenheid bij politiek neemt niet af", "Van de Nederlanders voelt 15 procent zich niet gehoord", "Veel minder vaak dan gedacht, wordt Nederland beheerst door 'boze burgers' " en "De opvatting over immigratie is mild, het vertrouwen in de politiek blijft hoog" (voorpagina van Trouw van 12 december 2017).

Positieve ontwikkelingen
Sinds 1990 is de levensverwachting sterk toegenomen: mannen leven zes jaar langer en vrouwen drie jaar. Het opleidingsniveau is zeer sterk gestegen: er zijn twee keer zoveel hoogopgeleiden (van 18% naar 36%) en het aantal laagopgeleiden daalde van 45% naar 23%. Sinds 1990 is de arbeidsdeelname van vrouwen gestegen van 45% naar 71% en ook zijn meer ouderen aan het werk. Het gemiddeld besteedbaar inkomen is (omgerekend in prijzen van 2016) gestegen van € 35.000 in 1990 tot € 42.000 in 2016. Nu vindt 85% van de bevolking dat zij in welvaart leeft. De criminaliteit is afgenomen en de zorgen daarover daalden van 90% in 1992 tot 65% nu. Meer mensen zijn gaan sporten en men gaat vaker met vakantie.

Woningen zijn gemiddeld van betere kwaliteit en meer mensen kochten een eigen huis. De tevredenheid over het functioneren van onze democratie is verdubbeld: in 1991 was 40% tevreden en in nu is dat 80%. Zorgen over waarden en normen waren in 1993 hoger dan nu.

De Nederlandse bevolking is in opvattingen niet rechtser geworden. In 1994 vond 49% dat er teveel migranten woonden; nu is dat gedaald tot 31% en de steun voor de opvang van vluchtelingen is gestegen tot 80% (de op Zweden na hoogste in de EU). Tegen een azc in de eigen omgeving is nu 16%. In 1992 had 9% een niet-westerse achtergrond, nu is dat 12%.

Het aantal voorstanders van de doodstraf was 40% in 1994 en dat is gedaald tot 25% nu. Het aantal voorstanders van de openstelling van het huwelijk voor partners van gelijk geslacht is gestegen van 87% in 2007 tot 94% in 2017. Het aantal voorstanders van gelegaliseerde abortus is gestegen van 60% in 1992 tot driekwart in 2017. Zo'n 15% voelt zich niet gehoord.

Vergelijking met het buitenland
Nederlanders zijn onverminderd tevreden met hun leven (gemiddeld 7,8) en zijn daarmee op vijf landen na de gelukkigste bevolking in de wereld. Het optimisme is 40% hoger dan pessimisme in Nederland en is daarmee de derde in Europa. Het vertrouwen in de regering en het parlement is hoger vergeleken met verreweg de meeste andere landen ter wereld.

Stabiel gebleven
Nederland is in de afgelopen jaren niet cynischer geworden. De groep allerarmsten is stabiel gebleven op 5% van de bevolking. Het SCP maakt zich zorgen over deze groep.

Negatieve ontwikkeling
De allerrijkste 1% had begin jaren negentig 3% van de inkomens. Nu is dat 5%. Toen vond 55% dat de inkomensverschillen kleiner moesten worden. Nu is dat gestegen tot 75%.

Rol van de media
Het SCP constateert dat de beeldvorming van veel Nederlanders veel negatiever is dan de werkelijkheid. Het SCP wijst op de rol van veel (a)sociale media die dit negatieve beeld hebben veroorzaakt. Dit sluit aan bij mijn kritiek op deze media in onderstaande series. De lessen die we daaruit kunnen trekken, zal ik bespreken ik in mijn volgende blogberichten over populismepreventie in Nederland en in de Europese Unie.


Tot zover blogbericht 226. Wat is er de laatste weken gebeurd?
In blogbericht 371, Brexit, Trump & 'De grote dataroof', schreef ik: "Na het verlies van Trump en het vertrek van de kwade geest achter de Brexit, Cummings, is het goed om nog eens terug te kijken hoe zij door (media)manipulatie aan de macht zijn gekomen. Met slechts een derde van de Amerikaanse en Britse kiesgerechtigden achter zich, deden zij net alsof zij 'het volk' vertegenwoordigden. Omdat veel media aan die manipulatie meewerkten en sociaal-wetenschappelijk onderzoek negeerden, breng ik dit blogbericht ook onder bij mijn blogserie over mediakritiek (zie naschriften hieronder)". Tot zover blogbericht 371. En ook in Nederland is het populisme weer op z'n retour. Zie bijvoorbeeld de instorting van de rechtse partij 'Forum voor Democratie'. Waarom is de afgang van Baudet zo belangrijk?

Wat kunnen wij van de afgang van Baudet leren?
Is het een verrassing dat Baudet er extreem-rechtse opvattingen op na houdt? Als iemand Baudet van nabij kent dan is het zijn promotor Paul Cliteur. Heeft hij niets van zijn Joden-, vreemdelingen-, vrouwen- en homovijandige opvattingen gemerkt? In het dagblad Trouw van 30 november 2020 schrijft vaste columnist Stevo Akkerman het volgende daarover.

"Dergelijke zaken zijn dus door verschillende mensen en op verschillende momenten aan Cliteur voorgelegd, maar hij nam die meldingen niet serieus en stelde zich tevreden met de verzekering van Baudet 'dat hij niet nazistisch denkt of voelt'. Niet vreemd dat op de Leidse universiteit al langer onrust heerste rond Cliteur; rector magnificus Carel Stolker kreeg geregeld de vraag waarom hij hem niet tot de orde riep. Stolker wees dan altijd beleefd op de academische vrijheid, en liet het daarbij. Maar zaterdag voelde hij zich toch gedwongen in te grijpen en te verklaren dat antisemitisme en racisme totaal onaanvaardbaar zijn, inclusief 'het niet afstand nemen daarvan'. Waarop Cliteur inderdaad afstand nam van deze rottigheden. Maar niet van Baudet." Tot zover Stevo Akkerman.

Ook de huidige critici van Baudet binnen Forum voor Democratie hadden veel eerder beter kunnen weten. In de NRC van 28&29 november 2020 schrijft vaste columnist Zihni Özdil het volgende daarover. "Voor de goede verstaander was het allang duidelijk dat Baudet vist uit het repertoire van het nationaal-socialisme. 'Atonale muziek' was een kernpunt van de nazi-kritiek op 'Entartete Kunst' (ontaarde kunst). De afkeer van moderne architectuur evenzeer. 'Omvolking' is de basis van de antisemitische samenzweringstheorie dat ontwortelde globalistische Joden het Arische ras willen vervangen via massa-immigratie. Europa 'dominant blank' willen houden zou verder geen uitleg moeten behoeven. De term 'boreaal' betekent 'noordelijk', maar is onder anderen door antisemiet en Holocaust-ontkenner Jean-Marie Le Pen in het politieke discours ingebracht als een codewoord voor 'Arisch'. We worden 'ondermijnd' door de media, kunstenaars, leraren, wetenschappers en de linkse politiek, zegt Baudet steeds. Onlangs nog noemde hij vrijwel alle politieke partijen onderdeel van de 'cultuur-marxistische linkse mainstream' die eropuit is om 'Nederland te vernietigen'. Dat was het consistente verhaal van Hitler vanaf de jaren twintig. Zo plaatste hij zich buiten de gevestigde orde en verklaarde hij de democratie failliet. Dat laatste doet Baudet dan niet niet openlijk. Want vergeet niet dat de jonge generatie extreemrechtse politici in Europa begrijpt wat marketing is." Tot zover Özdil.

In diezelfde NRC schrijft redacteur Bas Heijne over Baudet het volgende. "Achter het masker van de charmante gangmaker gaat een diepe minachting voor andere mensen schuil. Binnenskamers zei hij deze week dat veel mensen die op zijn partij hadden gestemd er niet echt bij hoorden, omdat zij niet intelligent genoeg waren. Zijn dwepende fan Hans Wiegel noemde hij achter diens rug om 'een oude nicht die verliefd op mij is', zo schrijft journalist Chris Aalberts in 'De partij dat ben ik'. (...) Hoezo Nexit? De meeste mensen die Baudet kennen zouden hem nog niet op hun kat laten passen, laat staan op hun land. (...) Toen 'de belangrijkste intellectueel van Nederland' met een haperende megafoon een groepje viruswaanzinnigen op een nat plein toesprak, zag je dat de neergang compleet was." Uit peilingen blijkt dat zijn aanhang als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen is.

Ook uit de Baudet-biografie 'Mijn meningen zijn feiten' van Harm Ede Botje en Mischa Cohen blijkt dat het rechts-extreme al lang in Baudets denken en handelen aanwezig was maar door velen (waaronder de meeste media) genegeerd werd. Komisch maar eigenlijk treurig veelzeggend is de anecdote dat Baudet zijn hotelkamer verbouwt omdat hij die kamer met een andere man moet delen: "Dit hier is mijn kant, dat de jouwe. Ze moeten niet denken dat we bij elkaar hebben geslapen. Ze moeten niet denken dat we homo zijn"

De kwalijke rol van de meeste media
De meeste media hebben in het verleden de aanhang van Trump, Brexit en Baudet te groot voorgesteld. Dat geldt ook voor de regerende rechtse partijen in Polen en Hongarije. In Polen (met de extreme abortuswetgeving) en Hongarije (met de corruptie rond Orbán) krimpen hun achterbannen. De anti-lhbti+campagnes in Polen en Hongarije roepen steeds meer weerstand op, ook internationaal. Mijn eerdere analyse is dat de ergste homohaters vaak zelf homo zijn die hun eigen seksualiteit willen onderdrukken door die in anderen te vervolgen. De op 27 november 2020 in Brussel in een homobar op heterdaad betrapte Hongaarse Europarlementariër József Szájer blijkt de kwade genius te zijn achter de recente anti-homowetgeving. Zijn vrouw is een pion van Orbán in het hooggerechtshof.

In de afgelopen jaren heb ik herhaaldelijk bezwaar gemaakt tegen het feit dat de meeste media schreven over "de grootste partij van Nederland". Een partij die beter 'Forum tegen Democratie' of 'Forum voor Hypocratie' zou moeten heten. Aantallen kiezers en gekozen volksvertegenwoorders moeten zwaarder wegen dan onbewezen ledenaantallen. De vuile was die de afgelopen weken naar buiten komt, had door de meeste media al veel eerder over het voetlicht moeten worden gebracht. Net zoals de veel lagere percentages van alle stemgerechtigden voor Trump en Brexit. En voor regeringspartijen in Polen en Hongarije. Na jaren van zichtbaar geworden populisme blijkt het een reus op lemen voeten te zijn.


Naschrift.

Het dagblad Trouw van 29 maart 2021 opent met de grote kop "Nederlander werd in het coronajaar zelfs iets tevredener". Ik citeer uit het artikel over een nieuw rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek: "Het aantal ondervraagden dat het eigen welzijn een hoog cijfer geeft, een zeven of hoger, steeg vorig jaar met 2 procent, naar 66 procent. Het aantal dat zichzelf een vier of lager geeft, daalde licht, van 2,8 procent in 2019 naar 2,6 procent vorig jaar. (...) Het zou goed kunnen dat ondervraagden zo tevreden zijn omdat ze beseffen dat het in deze tijd veel erger kan. (...) Er is ook gevraagd naar het vertrouwen in de samenleving en instituties. Dat is flink toegenomen, vooral het vertrouwen in de Tweede Kamer, van 39 procent in 2019 naar 52 procent vorig jaar. (...) Al sinds 2014 neemt het vertrouwen in instituties toe. Dat mensen vorig jaar veel vertrouwen hadden in de overheid, is opvallend, omdat je in de media vaak mensen hoort die dat vertrouwen juist niet hebben. In ons onderzoek is dat maar een marginale groep." Diezelfde dag om 13 uur bekeek via Google hoeveek media dit bericht prominent berichtten: ik vond geen enkel voorbeeld. Waarmee mijn stelling in de blogserie met mediakritiek is bevestigd: goed nieuws is geen nieuws en de sociale werkelijkheid wordt negatiever voorgesteld dan zij is.







Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.


Naschrift. Engels/Britse onderwerpen
De top tien blogberichten over Engels/Britse onderwerpen zijn (in volgorde van omvang van populariteit) blogbericht nummer 19: "No sex please, we're British!", blogbericht nr. 17: Disadvantaged by English, blogbericht 123: IHEU & Engeland (de sterkste stijger in deze groep), blogbericht 20: No Dutch please, blogbericht 44: Mediamanipulatie, blogbericht 149: Brexit? Referendum Exit!, blogbericht 79: Alan Turing (1912-1954), de weggestopte held, blogbericht 66: Pride, blogbericht 140: Brexit? Schotland Exit! en blogbericht Brexit & Nexit: hoe betrouwbaar is opinie-onderzoek?



Naschrift. Amerika
Het aantal Amerikaanse lezers van mijn blog is het grootst na die uit Nederland. In deze groep bleef weer het meest gelezen blogbericht 18 over Dangerous stamps! Met dank aan het Postzegelblog want postzegels kunnen heel veel onthullen over een land, in dit geval over de Verenigde Staten. Daarna gevolgd door mijn blogbericht nummer 15 over (Anti) Holland Mania & Nieuw Amsterdam. Ook goed bekeken werd blogbericht 16 over Hans Brinker and a finger in a leaking dike. Verder moeten genoemd worden nummer 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in de VS in Orlando, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, bericht nummer 181 over De anti-elite-paradox over Trump  (de grootste stijger in deze groep), nummer 101 over American Democracy 101, nummer 173 over Geweld en preutsheid in de VS (over vlogbericht 5), nummer 174 over Nederlandse en puriteinse tradities in de VS (over vlogbericht 6) , en nummer 67 over American paradoxes. Zie voor de overige vlogberichten het  volledige lijstje onderaan.


Naschrift. Identiteitsdiscussie
In deze serie is het meest gekeken naar blogbericht nummer 114, Identiteit als keuze, gevolgd door nummer 110, Strategische blunders door 'antiracisten', het nummer 13, Afrikaner identiteit, nummer 232, Grappen? Naar beneden trappen!, nummer 271, Het falen van het zwart-wit-denken, het nummer 215, Genderneutraal? Genderpluriform!, nummer 294, Vrijheidbevorderende identiteiten, het nummer 231, Rassenwaan is geen wetenschap, nummer 230, Stop zwart-wit-denken en nummer 319, "Witte schuld"? Géén zwarte onschuld!




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)