zaterdag 1 juli 2023

505. Rusland, Turkije & Nederland in één weekeinde

Vanaf het begin tien jaar geleden wordt mijn blog veel gelezen in Rusland. Na Nederland en de Verenigde Staten neemt Rusland de derde plaats in. Weinig Nederlanders weten dat veel Russen Nederlands gestudeerd hebben. Mijn blogbericht nummer 29 van 14 februari 2014 over het homovijandige Rusland hoort nu nog altijd tot de meest gelezen teksten.

De opvallende Wagner-opstand van 23 en 24 juni 2023 roept bij velen de nodige vragen op. Hoe kon in een etmaal een grote stad in het zuiden van Rusland plotseling bezet worden door de Wagner-troepen en hoe kon Moskou tot op enkele honderden kilometers benaderd worden vrijwel zonder enige tegenstand? Betekent dit dat delen van het Russische leger en van de bevolking sympathiek staan tegenover dit duidelijke protest tegen de corruptie en de incompetentie van de legerleiding? En hoe komt het 'asiel' voor de Wagner-leiding in Belarus zo maar uit de lucht vallen? Wat betekent dit voor de Russische inval in Oekraïne?

Tijdens mijn bezoek aan (toen nog) de Sovjet-Unie om Sacharov te gaan ontmoeten (zie mijn memoires) kreeg ik de sterke indruk dat dit land een reus op lemen voeten was. Die indruk is onder Jeltsin en Poetin bevestigd. Een land met altijd een 'sterke man' aan de leiding lijkt veel steviger in de schoenen te staan dan een eeuwenlang polderend Neder-land. Maar die schijn bedriegt. Neem de Russische inval in Oekraïne. Niemand dorst Poetin te vertellen dat zijn idee dat Oekraïne in drie dagen te veroveren zou zijn niet klopte. Veel van het geld voor de wapens die op papier waren aangeschaft, bleken de diepe geldzakken van de legerleiding te hebben gevuld. De arme Russische soldaten die dachten als echte 'bevrijders' met bloemen te worden ontvangen, bleken te stuiten op een uiterst weerbare bevolking die veel meer gemotiveerd was en is dan het ongemotiveerde 'kanonnnenvoer'.

Op het moment dat ik dit schrijf, is nog niet echt duidelijk hoezeer de positie van Poetin nu aangetast is. Er zijn sterke aanwijzingen dat in het leger en in de veiligheidsdiensten zuiveringen plaatsvinden. De top van de Wagner-groep bevindt zich inmiddels in Belarus.

Op 25 juni 2023 werd in Istanbul de verboden Pride aangevallen door de politie
Sinds 2015 is de jaarlijkse Pride eind juni verboden. In 2014, het laatste jaar dus voor het verbod, liepen zo'n honderdduizend betogers mee met de Pride in Istanbul. Op 25 juni dit jaar liepen honderden betogers ondanks het verbod mee in de Pride in Istanbul. Zij werden door de politie verjaagd en negentig betogers werden gearresteerd. De partij van Erdogan voert al jaren een hetze tegen het recht om jezelf te zijn onder het mom dat het gezin en de familie door de regenbooggemeenschap bedreigd zouden worden. Opvallend was hoe weinig aandacht er in de meeste Nederlandse media aan deze Turkse schending van de mensenrechten werd besteed. Prides worden vaak door derden als oppervlakkige feestjes gezien terwijl het in de meeste landen gaat om een erg harde strijd om zelfbeschikking.

Aanvallen op de regenbooggemeenschap in Nederland
De bedreigingen van de regenbooggemeenschap zijn in Rusland en Turkije veel ernstiger dan in Nederland. Maar het is wel zorgelijk dat er bijvoorbeeld nog steeds geen einde is gekomen aan de homovijandige spreekkoren in het mannenvoetbal. Hieronder nu drie voorvallen die geheel toevallig plaats vonden in hetzelfde weekeinde als hierboven.

Op 25 juni 2023 werd een stenen stoeptegel gegooid door de ruit van de woning van de burgemeester van het Brabantse Drimmelen. Ik citeer uit de tekst van NOS en Omroep Brabant: "Bij de woning van de burgemeester van de gemeente Drimmelen is vannacht een stoeptegel door de ruit gegooid. De burgemeester spreekt van een trieste actie en heeft aangifte gedaan. Boy Scholtze is sinds december burgemeester van de Brabantse gemeen-te. Met 32 jaar is hij momenteel de jongste burgervader van Nederland. Hij en zijn man woonden net drie dagen in de woning waar de stenen naar binnen zijn gegooid. Na het incident schreef Scholtze op Facebook dat hij liever een ander welkom had gehad. "Een bosje bloemen of kaartje als welkom in de gemeente had ik eerlijk gezegd meer op prijs gesteld." Op sociale media komen vele steunbetuigingen binnen van inwoners van de gemeente. 'Dit moeten we niet normaal gaan vinden' De burgemeester vertelt aan Omroep Brabant dat er vannacht twee stenen zijn gegooid. Een daarvan is door de ruit gegaan en heeft veel schade aangericht in de woonkamer. "Het is vooral materiele schade. Er liggen overal glasscherven. Maar we waren nog vol bezig met het uitpakken, dus wat dat betreft hadden we misschien een beetje geluk", zegt Scholtze. Het was vooral schrikken, vertelt hij. "Heel vervelend. Ik heb er ook geen verklaring voor, behalve dat ik het ontzettend triest vind dat dit op deze manier gebeurt. Volgens mij ben ik heel open en benaderbaar, dus laten we gewoon in gesprek blijven als je het ergens niet mee eens bent. Vernielen is zo onnodig en zinloos. Wat dat betreft heb ik er geen woorden voor." De burgemeester heeft aangifte gedaan en de politie is bezig met een onderzoek. In de tussentijd worden er maatregelen genomen bij zijn huis. "Wat die zijn, kan ik verder niet zeggen. Maar dit bewijst voor mij wel dat we echt iets te doen hebben met z'n allen, in deze verhardende samenleving. Dit moeten we niet normaal gaan vinden." Tot zover dit citaat. Ik merk hier op dat Drimmelen een zwaar gereformeerde gemeente is in het grensgebied tussen het overwegend protestantse en het overwegend katholieke deel van Nederland. Deze 'Bible Belt' loopt van het Zeeuwse Tholen via het ex-eiland Urk tot het beruchte Staphorst.

Ook geheel toevallig in hetzelfde weekeinde in het eveneens Brabantse Helmond werd een regenboogvlag vernield van een jong vriendenpaar. Spontaan hingen een aantal buren uit solidariteit ook een regenboogvlag uit. Die vlag is immers geen 'homovlag' maar een mooi symbool van het beginsel dat iedereen het recht heeft zichzelf te zijn. En het toeval wil dat datzelfde weekeinde op 23 juni 2023 onze eigen regenboogvlag voor het eerst in de geschiedenis te zien was op de kerktoren van ons Friese dorpje omdat daar een huwelijk werd gesloten tussen twee mannen die hier hun huwelijk kerkelijk wilden bevestigen. Zo hield ik dit weekeinde ondanks alle ellende toch hoop op steeds meer gelijkwaardigheid.







Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 






Naschrift. Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)