zaterdag 17 februari 2024

534. Komt er nu een rechtse meerderheidsregering?

Op 12 februari 2024 presenteerde de informateur Ronald Plasterk zijn advies over een mogelijke rechtse meerderheidsregering. Hij zag het wel zitten. Fractievoorzitter Pieter Omtzigt van de partij Nieuw Sociaal Contract (nodig voor zo'n coalitie) geeft de voorkeur aan het steunen van een extraparlementaire regering. Hij wantrouwt de PVV-er Wilders.

"De kiezer serieus nemen? Dat kan ook met middenpartijen"
Rechts Nederland stelt dat 'de kiezer' en 'het volk' door de PVV de grootste partij te maken voor een rechtse regering heeft gekozen. Zij vergeten dat driekwart van de kiezers niet op de PVV gestemd heeft. In de NRC van 8 februari 2024 schrijft de politicoloog Hurenkamp (hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek) het volgende. "Het is niet waar dat er nu alleen een rechts kabinet mogelijk is. Retoriek zonder democratie lost de problemen die kiezers hebben niet op. De bestuurskracht in het midden kan dat wel (...) Allicht dat kiezers van de PVV boter bij de vis wiilen, dat is hun goed recht. Maar de realiteit is vermoedelijk dat de PVV zelf niet of nauwelijks mensen heeft die verantwoordelijkheid kunnen dragen in een regering en dat de andere partijen die met de PVV in gesprek waren en zijn, zich daar ook zorgen over maken. (...) Het gaat om meer dan tweederde van de kiezers die anders denken dan de PVV, of althans dan de PVV-leider. Al die kiezers hebben ook het recht om gehoord te worden. (...) Hoezo moet het kompas van de publieke opinie telkens afgestemd worden op de hardste stem in de kamer?" Tot zover Menno Hurenkamp.

"Rechts is een politieke grabbelton"
In de NRC van 13 februari 2024 schrijft redacteur Tom-Jan Meeus onder de kop: "Rechts is een politieke grabbelton" het volgende. "De lijst bekende rechtse mensen die het sinds Pim Fortuyn vergeefs probeerden als lijsttrekker is zo lang dat volledigheid niet te doen is. Uit mijn hoofd: Emil Ratelband (Leefbaar Nederland, 2003), Rita Verdonk (Trots op Nederland, 2010), Henk Krol (50Plus en anderen, sinds 2012), Bram Moszkowicz (VoorNederland, 2015), Jan Roos (idem, 2017), Jan Dijkgraaf (GeenPijl, 2017) enzovoorts. (...) De voorlopige slot-som is dat rechts zowel inhoudelijk als mentaal een diep verdeelde stroming is. Rechts is in feite een politieke grabbelton geworden. Tactisch voor een deel verslaafd aan onoplosbare problemen. Inhoudelijk van alles wat. En van veel weinig. Weinig democratisch benul. Wei-nig politiek geweten. Weinig ervaring. Weinig consistentie." Tot zover dus Tom-Jan Meeus.

Het Kamerdebat op 14 februari 2024
Het Kamerdebat op 14 februari 2024 levert slechts één besluit op: de SER-voorzitter Kim Putters (ook PvdA-lid!) wordt de nieuwe informateur. Zijn taak is het om binnen vier weken na te gaan welke regeringsvormen een meerderheid kunnen krijgen nu een meerderheids-regering van PVV, NSC, VVD en BBB niet mogelijk is gebleken. Uit de debatten bleek dat de verhouding tussen PVV, VVD en BBB enerzijds en NSC er niet beter op is geworden. Het lijkt er op dat de VVD toch mogelijk aan een rechts kabinet gaat deelnemen. Het is de vraag of er naast de eventueel gedogende PSC nog andere partijen te vinden zijn. CDA, D66, Groen-Links/PvdA en alles links daarvan zijn in ieder geval daar niet toe bereid vanwege de PVV.

De verwachting is nu dat de vier partijleiders van PVV, NSC VVD en BBB niet in de nieuwe regering zullen gaan zitten. Dat betekent dat Wilders geen premier kan gaan worden. De achterban van PSC is uiterst verdeeld over deelname aan een regering met de PVV. Dit vergroot de kans dat die nieuwe regering met wisselende meerderheden gaat werken.





Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)