zaterdag 5 november 2022

471. Is Brazilië in gevaar? (2)

Op zaterdag 10 november 2018 schreef ik blogbericht 269: Is Brazilië in gevaar? Door de meeste media werden hel en verdoemenis voorspeld voor Brazilië na de verkiezing van Bolsonaro. Ik schreef toen dat ik mij bewust was van de dreigende gevaren. Maar ook dat de meeste media geen aandacht hadden besteed aan wat matigende factoren. Zo werd Bolsonaro gekozen door een minderheid van alle stemgerechtigden. Zijn partij kreeg 12% van de stemmen voor het federaal congres en slechts 11% voor de senaat. Dat neemt niet weg dat een aantal dingen fout is gegaan. In blogbericht 345: Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, schreef ik dat meer dan 600.000 coronadoden zijn gevallen terwijl Bolsonaro de coronabestrijding niet serieus nam. Het Amazonewoud werd ernstig aangetast. De armoede nam enorm toe. De rechten van minderheden werden geschaad. Maar ondanks zijn homo- en transvijandige uitlatingen bleven de openstelling van het huwelijk in 2011 evenals het strafbaarstellen van homofobie in 2019 onaangetast. Democratische instellingen bleven overeind ondanks zijn veelvuldige aanvallen. Dat geldt ook voor de recente verkiezingen.

De verkiezingen van 2 en 30 oktober 2022
Net zoals bij de vorige parlementsverkiezingen in 2018 bleven ook nu de meeste media nalatig bij het vermelden van de uitslagen van de parlementsverkiezingen. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn die in de Nederlandse media niet te vinden. Wel de mededeling dat de partij van Bolsonaro de meeste stemmen kreeg maar kennelijk zijn onze media nog steeds niet op de hoogte van het feit dat dit nog lang niet hoeft te betekenen dat er een meerderheid voor hem is. In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 2 oktober 2022 kreeg Lula da Silva 48,3% van de stemmen en Bolsonaro 43,2%. In de tweede ronde op 30 oktober 2022 50,9% (60.345.999 stemmen) en 49,1% (58.206.345 stemmen). Veel media hadden het over een "nipte overwinning" maar meer dan twee miljoen stemmen noem ik niet nipt. Bolsonaro had anderhalf jaar gedreigd een nederlaag niet te aanvaarden omdat er dan sprake zou zijn van fraude. Hij dreigde dus zijn 'voorbeeld' Trump te volgen. Maar na twee dagen stilte zei hij zich aan de grondwet te houden. Inmiddels was gebleken dat de meeste mensen uit zijn omgeving zich niet zouden verzetten. Hij had nog slechts draagvlak onder vrachtwagenbestuurders die een aantal snelwegen blokkeerden. De politie had op de verkiezingsdag erg veel verkeerscontroles gehouden in het busvervoer in een doorzichtige poging om te voorkomen dat arme Lula-stemmers hun stem konden uitbrengen maar dat faalde. Diezelfde politie zag geen kans om de snelwegblokkades op te heffen. Maar het door Bolsonaro bejubelde leger had kennelijk geen behoefte aan een nieuwe staatsgreep.

Wereldwijd kwamen bij de nieuwe sociaal-democratische president gelukwensen binnen. Veel landen verklaarden zich bereid om het behoud van het Amazonewoud weer te gaan steunen. In dat zelfde weekeinde behaalde de sociaal-democratische Deens premier een grote verkiezingsoverwinning. In de afgelopen jaren heb ik herhaaldelijk opgemerkt dat dreigende rechtspopulistische overwinningen in de meeste media brede aandacht krijgen. Sociaal-democratische overwinningen minder. Goed nieuws is immers geen nieuws. Of wel?





Naschrift.
Inmiddels is bekend geworden dat de partij van Bolsonaro in het Huis van Afgevaardigden 17% en in de Senaat 25% van de stemmen heeft gekregen. Wel dus de grootste partij maar lang geen meerderheid. Lula da Silva is bezig nu een regering samen te stellen die wel een meerderheid krijgt in de volksvertegenwoordiging. Eind november 2022 heeft Bolsonaro nog getracht om de uitslag aan te vechten maar de kiesraad heeft dat verworpen wegens gebrek aan bewijs.



Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)