zaterdag 1 oktober 2022

466. "Ruk naar rechts"? "Rechts wint de verkiezingen"?

Sinds mijn eerste blogbericht in 2013 merk ik regelmatig op dat bij verkiezingen de meeste media het hebben over een "ruk naar rechts" of stellen: "rechts wint de verkiezingen". Als al die berichten werkelijk zouden kloppen dan zouden nu in de hele wereld overal rechtse meerderheden bestaan. Dat is niet zo. Hoe komt dat toch? Al eerder heb ik in mijn blog aangetoond dat in landen als Polen en Hongarije homovijandige politieke minderheden toch meerderheden in de volksvertegenwoordiging krijgen. Dit dankzij een sterk vertekenend districtenstelsel en het wegblijven van erg veel kiesgerechtigden. Iets soortgelijks hebben we gezien in de VS: het wegblijven van linkse kiesgerechtigden die Hillary Clinton niet links genoeg vonden, heeft bijgedragen aan de overwinning door Donald Trump. Het wegblijven van jongeren leidde tot de Brexit. Wat gebeurde er onlangs in Zweden en in Italië?

De verkiezingen op 11 september 2022 in Zweden
In de aanloop naar de Zweedse verkiezingen werd steeds gesproken over een komende "ruk naar rechts". En na afloop: "rechts wint de verkiezingen". Wat gebeurde er in het echt? De regerende sociaal-democraten wonnen zeven zetels en bleven de grootste partij. De drie traditionele rechtse partijen verloren drie zetels. Die gingen naar de populistische Zweden-Democraten. In de uitslag kregen het rechtse en het linkse blok ieder zo de helft van de kiezers. Maar door het kiesstelsel kreeg het rechtse blok slechts twee zetels meer dan het linkse. Dat is geen "ruk naar rechts". Bovendien wil het rechtse blok niet dat de Zweden-Democraten in de regering komt. Als die rechtse regering er nu al in werkelijkheid komt.

De verkiezingen op 25 september 2022 in Italië
Ook in de aanloop naar de Italiaanse verkiezingen werd er steeds gesproken over een "ruk naar rechts". En na afloop: "rechts wint de verkiezingen". De rechtse Fratelli d'Italia kreeg 26% van de stemmen bij een historisch lage opkomst van 64% en werd nu tot "de winnaar" verklaard. Maar sinds "de winnaar" Den Uyl niet in de nieuwe Nederlandse regering kwam, weten we dat de grootste partij niet vanzelf gaat regeren. De rechtse coalitie haalde maar 44% van de stemmen. Door het districtenstelsel kan dat een meerderheid van de zetels worden. Net zoals in Polen en Hongarije. Maar dat betekent nog helemaal niet dat "de winnaar" in de regering komt. De rechtse coalitie is immers op veel punten onderling sterk verdeeld. Opvallend is ook dat "de winnaar" zeer vijandig staat tegenover de regenboog-gemeenschap in Italië. Zoals dat ook in Polen en Hongarije het geval is. Homoseksualiteit als toetssteen van zelfbeschikkingsdemocratie. Denk aan de kanarie in de kolenmijn.

Het referendum van 25 september 2022 op Cuba
Over zelfbeschikking gesproken. Op 25 september 2022 werd op Cuba een referendum gehouden. Rond de 70% van de kiezers stemde voor de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacnt, voor adoptie door regenboogkoppels en voor draagmoederschap. En dat terwijl nog niet zo lang geleden vanwege aids homoseksuelen op Cuba in kampen werden opgesloten. Dit goede nieuws kreeg in de meeste media nauwelijks aandacht. Geen wonder dat velen denken dat het slecht gaat met de wereld: "goed nieuws is geen nieuws"!





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)