zaterdag 11 maart 2023

489. De provinciale verkiezingen van 15 maart 2023

Voor mijn vele buitenlandse lezers leg ik eerst even uit wat het belang is in Nederland van de provinciale verkiezingen van 15 maart 2023. De twaalf provinciale verkiezingen gaan nu over zaken die te groot zijn voor de 342 gemeenten en te klein voor het landelijke bestuur.

Dat kan bijvoorbeeld gaan over de huisvesting van de honderdduizenden vluchtelingen tot het terugdringen van de stikstofuitstoot van onder andere de boerenbedrijven. Bovendien worden tegelijkertijd verkiezingen gehouden voor de 21 uiterst kenmerkende Nederlandse waterschappen. Een erg groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel en het grootste aantal waterschappen zorgt voor het onderhoud van de nodige zee-, meer- en rivierdijken.

Eerder (zie mijn naschriften) schreef ik over het Nederlandse poldermodel. Dat model is een gevolg van de noodzaak om samen te werken tegen het omringende water en (als klein land met 17 miljoen inwoners) tegen de macht van de grote Engels-, Frans- en Duitstalige culturen. Nederland heeft in de laatste twee eeuwen nooit een meerderheidspartij gekend.

Democratie wordt hier meestal niet opgevat als een dictatuur van een (soms erg kleine) meerderheid maar als een bescherming van de vele minderheden. Mede daardoor liep Nederland wereldwijd voorop bij de humanistische en homo/lesbische emancipatie-bewegingen. Voorop loopt Nederland nu minder: de wet van de remmende voorsprong.

Wie deze geschiedenis niet kent, krijgt de laatste weken wellicht de indruk van grote polarisatie tussen de tientallen (!) politieke partijen. Maar bedenk dan dat meerdere partijen tot coalities moeten komen. Niet alleen in de waterschappen en de provincies maar ook de senaat, de Eerste Kamer. Want die wordt gekozen door de leden van de provinciale Staten. De rechtstreeks gekozen Tweede Kamer en de via provincies gekozen Eerste Kamer vormen samen de landelijke volksvertegenwoordiging, de Staten Generaal.

De huidige regering Rutte IV heeft een kleine meerderheid in de Tweede Kamer maar een minderheid in de huidige Eerste Kamer. Daardoor moet voor iedere nieuwe wet door de regering een meerderheid gezocht worden in de Eerste Kamer. Dat gebeurde tot nu toe meestal over links en soms over rechts. Dit is de belangrijkste inzet voor deze verkiezing.

Wordt de linkse oppositie groter dan de rechtse oppositie in de Eerste Kamer? Want het is zo goed als zeker dat de huidige regeringspartijen geen meerderheid zullen winnen in de nieuwe Eerste Kamer. In mijn volgend blogbericht zal ik de verkiezingsuitslagen bespreken.



Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)