zaterdag 10 juni 2023

502. Pride-maand juni 2023: het recht jezelf te zijn

Het is weer Pride-maand, juni 2023. In deze maand worden wereldwijd de rellen herdacht van 28 juni tot 3 juli 1969 rond de historische homobar Stonewall in New York in de VS.

Voor het eerst in de geschiedenis kwam de regenbooggemeenschap dagenlang in opstand tegen de toen in Amerika gebruikelijke politierazzia's tegen homobars. Even gebruikelijk is inmiddels het eeuwige gezeur in veel (a)sociale media of het allemaal nog wel nodig is om te demonstreren. Hoe meer gezeur, hoe meer bewijs dat demonstreren nog altijd nodig is om openlijk op te komen voor het mensenrecht om eindelijk eens jezelf te mogen zijn.

In de NRC van 6 juni 2023: "Lhbti'ers vaker geconfronteerd met geweld"
De kop van het NRC-artikel op 6 juni 2023 luidt: "Mondiale trends. Lhbti'ers vaker gecon-fronteerd met geweld en discriminatie. Steeds meer landen legaliseren homoseksuele relaties en huwelijken. Toch zijn lhbti-rechten door de 'antigenderbeweging' controver-siëler geworden." Ik citeer: "Wie deze juni, de maand die internationaal bekendstaat als de Pride Month, terugkijkt op het nieuws van het afgelopen jaar, zal denken: het gaat niet goed met de acceptatie van lhbti'ers in de wereld. Toch laten de mondiale cijfers een ander beeld zien. Het aantal landen dat homoseksualiteit strafbaar stelt, daalt al decennia gestaag, blijkt uit de database van ILGA World, waarbij ruim 1.800 lhbti-organisaties zijn aangesloten. (...) Ook het aantal landen waar paren van gelijk geslacht kunnen trouwen stijgt nog altijd. (...) Meer en meer landen verbieden genezingstherapiën en maken het makkelijker het geslacht op het paspoort te veranderen, bevestigend dat homo of trans zijn geen ziekte is. (...) Ook welvaart helpt lhbti'ers; volgens Pew Research vertonen de opvattingen over homoseksualiteit een sterke correlatie met het bruto binnenlands product van een land. Lhbti-rechten zijn zelfs het 'symbool' geworden van vooruitgang. (...)

Volgens de Global Philantropy Project is Nederland voor zover nu bekend de grootste overheids-donor van lhbti-projecten wereldwijd (51 miljoen dollar in 2019-2020). Volgens de Global Philatropy Project ontvingen lhbti-groepen tussen 2013 en 2017 1,3 miljard dollar, de antigenderbeweging 3,7 miljard." Tot zover dit NRC-citaat van 6 juni 2023.

De NRC van 7 juni 2023: "De westerse krachten achter de antihomowetten in Afrika"
De kop van het NRC-artikel op 7 juli 2023 luidt: "De westerse krachten achter de antihomo-wetten in Afrika. Het aantal Afrikaanse landen, waaronder Oeganda, Nigeria en Ghana, dat met wetgeving lhbti'ers ondergronds dwingt, groeit. Met hulp van een conservatieve en rechts-radicale lobby die vecht voor 'familiewaarden' uit de Verenigde Staten en Europa."

Ik citeer: Dit Ghanese "wetsvoorstel wil niet alleen drie tot vijf jaar celstraf voor iedere Ghanees die zich identificeert als homo, trans of queer. Maar ook tien jaar voor iedereen die de gemeenschap promoot of steunt zoals activisten, advocaten, en journalisten. De wet eist genezingstherapie en verplicht iedere Ghanees verdachte lhbti'ers aan te geven op de kliklijn van de politie. Na Oeganda en Nigeria staat daarmee ook democratisch Ghana op het punt zich aan te sluiten bij een groeiend aantal landen in Afrika dat lhbti'ers onder-gronds dwingt." Hoewel men zegt "te vechten tegen westerse invloed, dateert de eerste wetgeving die homoseksualiteit in Ghana verbiedt uit 1861. Een erfenis van het Britse rijk, dat in meer dan zeventig kolonieën sodomie verbood. (...) Volgens opiniepeilingen staat meer dan 90 procent van de bevokking achter de harde straffen. Meer dan 70 procent van de Ghanezen noemt zich christelijk, ruim 30 procent meer dan rond de onafhankelijkheid in 1957. Vooral de charismatische pinkstergemeenten groeien snel in aanhang en nemen steeds meer ruimte in met schreeuwerige billboards en kerkgebouwen." De aartsbisschop van Ghana is een van de belangrijkste 'cheerleaders'. Toch is er nog hoop voor Ghana.

"Internationale krachten vechten terug. Na een bezoek van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris eind maart zei de Ghanese president Nana Akufu-Addo dat 'substantiële elementen van de wet" zouden worden aangepast. Welke aanpassingen lichtte hij niet toe." Tot zover dit citaat uit de NRC van 7 juni 2023. Wat valt hier verder nog over te zeggen?

De regenbooggemeenschap staat voor een dilemma en een grote uitdaging.
Twee gevaren bedreigen de wereldwijde regenbooggemeenschappen. Aan de ene kant de misvatting dat de lhbti+-emancipatie nu voltooid zou zijn. Dat speelt de homo- en trans-vijandige tegenbeweging in de kaart. Niet alleen wereldwijd maar zeker ook in Nederland.

Kijk maar naar het nog altijd grotendeels onbestrafte homo- en transvijandige (fysiek en verbaal) geweld. Zoals in veel Nederlandse voetbalstadions met mannenvoetbal en in de meeste (a)sociale media. Aan de andere kant is het niet verstandig om te doen alsof er aleen maar teruggang is. Niet alleen omdat dit niet waar is en dat dit wordt versterkt in de meeste media die denken dat goed nieuws geen nieuws zou zijn. Maar ook omdat dan dreigt dat de regenbooggemeenschap het zicht op verbetering zou kunnen verliezen.

Het toenemende homo- en transvijandige klimaat in een aantal Afrikaanse landen plaatst de regenbooggemeenschap voor een nieuwe en grote uitdaging: lhbti+-vluchtelingen uit die landen. Allereerst moeten gemeenschappen in die landen ondersteund blijven worden zoals dat nu al gebeurt door Hivos en het Aids-fonds. Datzelfde geldt voor het belangrijke werk van LGBT Asylum Support in Nederland. Het vaak homo- en transvijandige klimaat in veel Nederlandse opvangcentra vraagt om een eigen veilige opvang voor deze vluchtelingen.

Afrikaanse homo- en transvijandige landen beweren dat hun beleid democratisch zou zijn. Maar dat is zeker niet zo. Democratie is niet de dictatuur van een meerderheid maar de bescherming van de mensenrechten van indivduen en zelfgekozen minderheden. Ook doen zij alsof de kritiek op hun beleid kolonialistisch zou zijn. Ook dat is onjuist. Hun vijandig beleid is veroorzaakt door historisch kolonialisme dat gelijkgeslachtelijke tradities in hun eigen culturen onderdrukte en nog steeds ondersdrukt. Mensenrechten gelden voor ieder.







Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 






Naschrift. Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)