zaterdag 24 april 2021

393. Goed coronanieuws

In mijn blogserie over mediakritiek (zie naschrift hieronder) toon ik aan dat de meeste media het goede nieuws geen nieuws vinden. Daardoor hebben de meeste mensen een te negatief beeld van de wereld. Zo bestaat er in Nederland bij velen de indruk dat we het slecht doen in de bestrijding van het coronavirus. Dat blijkt niet het geval. Maar daar lees je weinig over. Daarom geef ik in dit blogbericht enkele voorbeelden van goed nieuws.

Aantal coronadoden in Nederland valt verhoudingsgewijs mee
In de NRC van 17 & 18 april 2021 staat een artikel onder de kop: "Wereldwijd drie miljoen doden door corona". Het meest getroffen zijn de Verenigde Staten (566.000 coronadoden), Brazilië (370.000), Mexico (212.000), India (176.000), Verenigd Koninkrijk (128.000), Italië (116.000), Rusland (103.000), Frankrijk (101.000), Spanje (77.000) en Duitsland (77.000).

Nederland telt 17.000 coronadoden. Omdat de aantallen inwoners van landen behoorlijk verschillen, moet ook gekeken worden naar het aantal coronadoden per miljoen inwoners.

In Nederland is dat getal 1.000. In buurland België 2.000. Van de bovengenoemde landen zitten (in volgorde) Italië, Verenigd Koninkrijk, Brazilië, de Verenigde Staten en Spanje boven de 1.500 coronadoden per miljoen inwoners. Duitsland zit iets onder Nederland.

Nederland stijgt met het inenten van de voorlaatste plaats naar de zevende plek
In het dagblad Trouw van 21 april 2021 staat een overzicht van het percentage ingeënte inwoners in Europa. Begin dit jaar stond Nederland op de voorlaatste plaats en nu op de zevende plek met 23%. Bovenaan op de lijst van 31 Europese landen staat het Verenigd Koninkrijk met 50%. Van de bovengenoemde landen komen België en Frankrijk op 22%, Spanje op 21% en Italië en Duitsland nu op 19% minimaal een keer ingeënte bewoners. Onderaan staat nog steeds Bulgarije met 9%. Er is dus sprake van een goede inhaalslag.

Mijn ervaring met het ingeënt worden
In de meeste media wordt eindeloos geklaagd over de organisatie van het inenten. Ik was dus op het ergste voorbereid. Mede daarom viel het mij erg mee. Het verliep zonder enig probleem. Op 19 april 2021 waren mijn vriend Herman en ik aan de beurt. In Sneek werden wij opgewacht door veel gastheren en -vrouwen om de stroom bejaarde bezoekers (75+) te begeleiden. Daaronder enkele jongeren en veel meer ouderen. Bij binnenkomst kwam een enthousiaste jongeman op ons af. Mijn gaydar melde: gevoelsgenoot. Hij controleerde alle benodigde papieren. Vervolgens werden we opgevangen door een erg vermoeid uitziende oudere vrouw die niet goed oplette en ons aansprak als mijnheer en mevrouw. Vriendelijk corrigeerde ik haar. Ik meen geen sorry gehoord te hebben. Een activist zou dat kunnen opvatten als een homovijandige uiting. Maar ik denk dat er in Sneek weinig vriendenparen van boven de 75 rondwandelen en een paar is dan al snel een heteropaar als je niet goed oplet. De volgende dame, die ons ging prikken, dacht dat wij een tweeling waren. Leuk!

Is versoepeling goed of slecht nieuws?
Op 20 april 2021 gaf de regering een persconferentie waarop voor het eerst sinds maanden een versoepeling van coronamaatregelen werd aangekondigd, per 28 april. De avondklok vervalt. Terrassen mogen van 12 tot 18 uur open. Alle winkels gaan weer open voor een beperkt aantal bezoekers. Twee personen per dag mogen weer op bezoek. Begrafenissen gaan van 50 naar 100 bezoekers. Theorie-examens voor rijbewijzen mogen weer. En het hoger onderwijs mag weer een dag per week open (met sneltests). Dit terwijl de cijfers van besmettingen en de ziekenhuisopnames nog steeds stijgen maar een daling verwacht wordt. Sommigen vinden dit daarom geen goed nieuws ("te vroeg") maar anderen weer wel ("eindelijk"). Het is dus afwachten wat er nu gaat gebeuren. Inenten blijft onze hoop!




Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.



Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mond-kapjesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2). Zie ook het serievervolg in de blognummers 362 en 365.


Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)