zaterdag 2 januari 2021

377. Kerst, Oud & Nieuw 2020/21

Kerst, Oud en Nieuw waren, in mijn toch al treurige jeugd, dieptepunten. Overal om mij heen werden ze als huiselijke hoogtepunten gezien. Maar ook daardoor werd het mislukte huwelijk van mijn ouders nog triester dan het reeds was. In 1967 werd ik meerderjarig en barstte de bom. Ik kwam uit de kast, mijn vader accepteerde mijn homoseksualiteit niet en mijn ouders gingen scheiden. Sindsdien bracht ik deze feestdagen bij mijn moeder door.

Vanaf 1972 samen met mijn vriend Herman. In de jaren negentig ging haar gezondheid erg sterk achteruit en vanaf toen en na haar overlijden in 2005 brachten Herman en ik de 2e kerstdag door bij mijn broer, zijn vrouw en hun kinderen. Door corona kon dat in 2020 niet doorgaan. In de jaren tachtig en negentig probeerden Herman en ik aan de feestdagen te ontsnappen door naar warme buitenlandse oorden te gaan. Maar toen vreselijke kerstdiners in hotels verplicht werden, besloten we voor de broodnodige zon in de winter in januari en februari weg te gaan. Feestbeesten zijn we nooit geweest. Sinds we vanaf 2003 in Friesland woonden, waren we al gewend om samen feestdagen in ons Friese dorpje door te brengen.

Kerst, Oud en Nieuw: tientallen jaren lang ergernissen
Kerst, Oud en Nieuw zorgden tientallen jaren voor ergernissen. Denk dan aan de eindeloos herhaalde versleten kerstliedjes. Denk ook aan de onophoudelijke reclames waarin steeds gespeeld gelukkige heterogezinnetjes voorkwamen en alle andere huishoudens stelselmatig werden genegeerd. Denk ook zeker aan de doodsaaie jaaroverzichten met altijd weer het slechte nieuws waarbij het goede nieuws verzwegen werd (zie mijn serie met mediakritiek in een naschrift hieronder). En denk tenslotte ook aan de vele tientallen gewonden, aan de geluidsoverlast, aan de luchtvervuiling en aan het geweld tegen agenten, brandweerlieden, ambulance- en ziekenhuispersoneel en andere hulpverleners in de vele oudejaarsnachten.

Kerst, Oud en Nieuw: en nu het goede nieuws!
Dit jaar was er ook goed nieuws te melden. Allereerst werd op het allerlaatste moment voorkomen dat Brexit tot een nog grotere ramp zou leiden. Boris Johnson deed alsof hij een overwinnaar was. Maar in werkelijkheid is Brexit vooral ellende voor de Britten. De Europese Unie is hun grootste handelspartner en dat kan alleen maar zo blijven als het Verenigd Koninkrijk zich houdt aan de Europese regels waarop zij nu alle invloed verloren hebben. De Britse handel zal ernstig belemmerd worden door veel douanebureaucratie. Britse studenten kunnen niet meer meedoen aan het Erasmus-uitwiselingsprogramma. En Schotland zal opnieuw proberen om uit het VK te stappen en zich bij de EU aan te sluiten.

En er was meer goed nieuws. In de NRC van 23 december 2020 stond het artikel "How the gays stole Christmas". Ik citeer: "Dit jaar is er de gay kerstfilm, een kleine omwenteling. Meerdere Amerikaanse zenders en platforms pochen over hun unieke lhbtq+-vriendelijke kerstfilms." En verder nog: "Bijbels Amerika heeft het nakijken nu steeds meer kerstfilms homoseksualiteit als vanzelfsprekend presenteren.(...) Als dit zo doorgaat, sluit ik niet uit dat Disney nog vóór 2030 genoeg moed verzamelt om een homoseksueel hoofdpersonage te introduceren." Zie mijn blogbericht 322 over "(Homo)seksuele diversiteit in jeugdfilms".

In dagblad Trouw van 24 december 2020 werd man en paard genoemd: "Veel besmettingen in christelijke dorpen". Ik citeer: "Het zijn nu de gemeenten met een christelijke signatuur die met veel besmettingen kampen. Urk, Bunschoten, Staphorst, Barneveld staan allemaal in de toptien." "Toen ze de gemeenten op volgorde van besmettingsgraad zette, belandden 32 van de christelijke gemeenten in de bovenste helft. (...) Van de twintig gemeenten met de meeste besmettingen per honderdduizend inwoners waren er veertien van christelijke signaturen, negen in de toptien." Vanzelfsprekend loopt men van bijbellezen geen corona op maar de bijbehorende leefstijl lijkt wel bevorderlijk. En dat wordt door vaccinweigering alleen maar erger. Goed nieuws dat dit niet meer in sommige media doodgezwegen wordt.

Op 25 december 2020 hield koning Willem-Alexander zijn jaarlijkse kersttoespraak. Hij had kritiek op de vele aandacht voor de uitersten en het negeren van de brede, genuanceerd denkende, middenmoot door "de manische meningenmachine." Ik was heel blij met zijn bijval voor de teneur in mijn blogserie met mediakritiek (zie mijn naschrift hieronder).

Op 26 december 2020 zond de televisie een documentaire uit met daarin kritiek op de homovijandige cabaretier Youp van't Hek. Hij verdedigde zich door te vertellen dat hij als kind gepest werd omdat hij klein en dik is. Waarop een collega zei: "er is nog nooit iemand opgehangen omdat hij klein of dik is." Zie mijn blogbericht 232: "Grappen? Naar beneden trappen!". Het goede nieuws van dit jaar: anti-homo-grappen worden niet meer geslikt!

Op 27 december 2020 zakt het aantal nieuwe besmettingen in Friesland met 70. Dat mocht ook wel na het record aantal besmettingen van 299 de dag ervoor. In mijn blogbericht 365, "Reizen in (anti)mondkapjesland (4)", beschrijf ik van dag tot dag hoe in Friesland met het coronavirus wordt omgegaan. Met bijna 13.000 besmettingen doet Friesland het niet echt slecht. De belangrijkste bronnen van besmettingen zijn woonzorgcentra. Het testen en natrekken van contacten verloopt hier goed vergeleken met de rest van het land. De meeste Friezen houden zich aan de regels. Dat goede nieuws mag er ook wel eens zijn.

Op 28 december 2020 werd bekend dat de storm Bella weinig schade had aangericht in Nederland. De meeste media besteden veel aandacht aan geleden stormschade maar heel weinig aan dat wat er gedaan is om die stormschade te voorkomen. Omdat vrijwel geheel Friesland één waterpeil heeft, kunnen stormen gegantische hoeveelheden water opstuwen waardoor overstromingen kunnen ontstaan. Dat vraagt om uitgekiend watermanagement door het Wetterskip Fryslân. Van het aanbrengen van tijdelijke stuwen tot het in werking stellen van het grootste stoomgemaal ter wereld bij Lemmer. Wie weet dat in Nederland?

Op 29 december 2020 verscheen in Trouw het volgende bericht. "Een duurzamer leven? Graag. Maar de overheid en grote bedrijven moeten eerst maar een tandje bijzetten om duurzamer te worden met zijn allen. Dat is de mening van ongeveer een kwart van de Nederlanders (...) uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf Nederlanders in 2021 wél duurzamer wil gaan leven." Ondanks of dankzij corona toch een beetje vooruitgang.

Op 30 december 2020 staat een artikel in Trouw met de kop: "Nederland eet anders: gezonder en vaker vegetarisch". Ik citeer: "Duidelijker dan in maart is dat mensen gezonder gaan eten; dat ze er meer op letten of er gezonde, natuurlijke ingrediënten in voedings-middelen zitten en of het voedsel goed is voor bijvoorbeeld hun immuunsysteem. (...) Wereldwijd steeg de verkoop van Nestlé's vegetarische en plantaardige producten dit jaar met dubbele cijfers - meer dan 10 procent. In Nederland ook." In 14 landen is onderzoek gedaan "waaruit blijkt dat meer dan 20 procent van de consumenten duurzaamheid belangrijker vindt dan voor de pandemie en dat bijna een kwart van de consumenten nu meer vegetarische producten koopt." Dankzij corona toch ook een beetje vooruitgang.

Op 31 december 2020 is het belangrijkste goede nieuws dat het rampjaar 2020 eindelijk voorbij is. Ook goed nieuws dat het aantal incidenten en gewonden op oudejaarsavond het laagst was sinds heel lang. Nu dus volop streven naar een blijvend vuurwerkverbod!







Naschrift.

Het dagblad Trouw van 29 maart 2021 opent met de grote kop "Nederlander werd in het coronajaar zelfs iets tevredener". Ik citeer uit het artikel over een nieuw rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek: "Het aantal ondervraagden dat het eigen welzijn een hoog cijfer geeft, een zeven of hoger, steeg vorig jaar met 2 procent, naar 66 procent. Het aantal dat zichzelf een vier of lager geeft, daalde licht, van 2,8 procent in 2019 naar 2,6 procent vorig jaar. (...) Het zou goed kunnen dat ondervraagden zo tevreden zijn omdat ze beseffen dat het in deze tijd veel erger kan. (...) Er is ook gevraagd naar het vertrouwen in de samenleving en instituties. Dat is flink toegenomen, vooral het vertrouwen in de Tweede Kamer, van 39 procent in 2019 naar 52 procent vorig jaar. (...) Al sinds 2014 neemt het vertrouwen in instituties toe. Dat mensen vorig jaar veel vertrouwen hadden in de overheid, is opvallend, omdat je in de media vaak mensen hoort die dat vertrouwen juist niet hebben. In ons onderzoek is dat maar een marginale groep." Diezelfde dag om 13 uur bekeek via Google hoeveek media dit bericht prominent berichtten: ik vond geen enkel voorbeeld. Waarmee mijn stelling in de blogserie met mediakritiek is bevestigd: goed nieuws is geen nieuws en de sociale werkelijkheid wordt negatiever voorgesteld dan zij is.








Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.



Naschrift. Engels/Britse onderwerpen
De top tien blogberichten over Engels/Britse onderwerpen zijn (in volgorde van omvang van populariteit) blogbericht nummer 19: "No sex please, we're British!", blogbericht nr. 17: Disadvantaged by English, blogbericht 123: IHEU & Engeland (de sterkste stijger in deze groep), blogbericht 20: No Dutch please, blogbericht 44: Mediamanipulatie, blogbericht 149: Brexit? Referendum Exit!, blogbericht 79: Alan Turing (1912-1954), de weggestopte held, blogbericht 66: Pride, blogbericht 140: Brexit? Schotland Exit! en blogbericht Brexit & Nexit: hoe betrouwbaar is opinie-onderzoek?




Naschrift. Friesland
Het best bekeken blogbericht over Friesland blijft nummer 33 over de Friese taalvrede. Binnen deze groep zijn ook veel bekeken de blogberichten met nummer 114 over Identiteit als keuze (de grootste stijger in deze groep), met nummer 21 over It wrede paradys, met nummer 9 over Vlaanderen & Friesland, met nummer 81 over de Fryske taalfrede, met het nummer 258 over Vreedzaam Friesland (2), met nummer 143 over Friesland in mijn memoires, met nummer 224 over # MeToo (5) #IkOok (2) Een zwarte man als dader? , met nummer 109 over de Fryske taalfrede op 'e nij bedrige en op een gedeelde tiende plaats de nummers 176 over Friezen uitvinders poldermodel en de nieuwste binnenkomer met het nr. 266 over het onterechte proces tegen de zogenaamde 'blokkeer-Friezen'.

De Fryske webside It Nijs.frl besteedde aandacht aan mijn blog, onder andere door in het Fries vertaalde blogberichten te plaatsen: Divagedrach tsjin Swarte Pyt wurket averjochts, Fryslân yn myn tinzen en Nexit? Fryslânexit! Een leuke manier om Fries te leren lezen...




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)