zaterdag 6 juli 2024

554. "Meest rechtse regering in Nederland ooit" (1)

Op 18 mei 2024 publiceerde ik blogbericht 547: "Meest rechtse onderhandelingsakkoord ooit" (1) met daarin ook het commentaar van COC Nederland. Op 25 mei 2024 verscheen blogbericht 548: "idem" (2) met daarin mijn zin: "Het onderlinge wantrouwen tussen de deelnemende partijen is erg groot. Met name de eenmanspartij PVV heeft de antirecht-statelijke opvattingen niet gewijzigd maar alleen in de 'ijskast' opgeborgen. Dat betekent dat het daar makkelijk weer uitgehaald kan worden." Op 2 juli 2024 werd de "Meest rechtse regering in Nederland ooit" door de koning geïnstalleerd. Op 3 en 4 juli 2024 werd daarover in de Tweede Kamer gedebatteerd. Daar bleek weer dat de onderlinge spanningen tussen de regeringspartijen en de regering inderdaad groot zijn. Ik geef hier drie voorbeelden.

Op 3 juli 2024 verklaarde de PSC-leider Omtzigt mee te willen werken aan een nieuwe partijwet waarin partijen uit democratische overwegingen verplicht zouden zijn om leden te hebben. De leider Wilders van de eenmanspartij PVV reageerde daarop woedend. Even woedend reageerde diezelfde Wilders op de door hem voorgedragen partijloze premier Schoof toen hij volgens Wilders de PVV-bewindslieden Klever en Faber onvoldoende zou beschermen tegen de beschuldigingen van racisme. Schoof zei toen dat hij als premier ging over zijn eigen woorden en Wilders als PVV-leider over de zijne. Een terechte opmerking van Schoof waarop Wilders hem uitschold. Terwijl Schoof sprak over gelijke behandeling van vrouwen met hoofddoekjes, verspreidde de naast hem zittende eerste PVV-vicepremier Agema een tweet waarin zijn standpunt onderuit werd gehaald. Toen dit ter vergadering bleek, vergaderde Schoof met zijn vier vicepremiers in een spoedoverleg. Er werd daar overeengekomen dat kabinetsleden niet meer tijdens vergaderingen zouden tweeten en Schoof verklaarde dat Agema zijn standpunt over gelijke behandeling nu onderschreef. Tijdens het debat hierover schold PVV-leider Wilders VVD-leider Yesilgöz uit voor leugenaar. Tot zover de voorspelde spanningen in de coalitie. Later kom ik op dit kabinet terug.

Coalitiespanningen over regenboogbeleid
De NRC van 29 en 30 juni 2024 bevat een interessant artikel van Petra de Koning over de kabinetsformatie. Ik citeer dit artikel over de verdeling van de staatssecretariaten. BBB-leider Caroline van der Plas wilde de post van Onderwijs. "Als het dan toch Onderwijs moest moest worden, dan op zijn minst óók met het basis- en voortgezet onderwijs erbij. [Hieronder valt ook emancipatie en dus het regenboogbeleid, RT]. Maar dat was, volgens Van der Plas op 6 juni, vooral voor de VVD ombespreekbaar. Van der Plas denkt zelf dat dat kwam door wat zij in de Tweede Kamer had gezegd over seksuele voorlichting op scholen, op 22 mei in het debat over het coalitieakkoord. Ze was toen begonnen over 'al die gekkig-heid' die kinderen van vijf of zes volgens haar over zich 'uitgestort' krijgen. 'Ze leren al hoe ze bepaalde handelingen moeten verrichten aan de onderkant van het lichaam van een andere persoon. Dat is toch niet normaal? Dat gaan we kinderen toch niet vertellen?' Ze zei in dat verband ook: 'Ik heb gezien dat er een a aan de letterbak is toegevoegd: lhbtiqa+. Sorry, misschien ben ik te onwetend, maar ik heb geen idee waar de a voor staat.' In de bankjes van de rechtse partijen was er hard om gelachen, bij links wat meewarig. Maar bij de VVD keken de meesten strak voor zich uit. Een VVD'er zei later dat ze het 'verschrikke-lijk' hadden gevonden, wat voor coalitie werd dit? In het zaaltje van de formatie was Caroline van der Plas zelf over haar verhaal in dat debat begonnen, toen ze er maar niet uitkwamen met de ministeries. 'Ik hoor nu de hele tijd van iedereen dat ik homofoob ben. Dat is helemaal niet zo' ". Tot zover dit citaat uit het artikel van Petra de Koning in de NRC.

Caroline van der Plas mag van zichzelf vinden dat zij niet homovijandig is maar onwetend is zij helaas nog wel. Uit de emancipatiegeschiedenis van de regenboogbeweging had zij kunnen weten dat het begrip 'normaal' vroeger heteroseksueel betekende. Alles wat niet hetero was was abnormaal en verboden. Tegenwoordig wordt gewerkt aan het einde van de dictatuur van de 'normale' meerderheid en hoort de menselijke zelfbeschikking centraal te staan. Het recht om te zijn wie je bent. Het is belangrijk voor ieder kind om dat te weten.

De vorige regering had het hoogste aantal openlijke homoseksuelen uit de Nederlandse geschiedenis. Nu niemand. Het aantal aseksuelen is niet bekend. Dat is nog een taboe.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 








Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)