zaterdag 7 november 2020

369. Amerikaanse verkiezingen 3 november 2020

Na Nederland wordt mijn blog het meest gelezen in de Verenigde Staten. En 'Amerika' is het achtste meest bekeken thema in mijn blog. Dat zijn op zichzelf al voldoende redenen om aandacht te besteden aan de Amerikaanse verkiezingen op 3 november 2020. Maar er is nog een veel belangrijkere reden omdat deze verkiezingen grote gevolgen kunnen hebben. Niet alleen voor de VS maar ook voor de rest van de wereld. Gevolgen voor met name het centrale thema van mijn blog. Dat is het beginsel dat mensen het recht hebben om zelf zin en vorm aan hun leven zolang zij het zelfbeschikkingsrecht van anderen respecteren. Dat recht stond en staat nogal onder druk onder het (gebrek aan) beleid van president Trump.

Amerika investeert niet meer in Amerika
In de NRC van 3 november 2020 staat een verhelderend artikel van Amerika-deskundige Frans Verhagen onder de titel "Amerika investeert niet meer in Amerika". Ik citeer: "Meer dan tien procent van de Amerikaanse gezinnen heeft een inkomen onder de armoedegrens. Tientallen miljoenen gezinnen zijn afhankelijk van schoolmaaltijden, wonen ondermaats, genieten geen gezondheidszorg. (...) De rijen voor voedselbanken, de wanhoop van mensen die hum baan kwijt zijn, hun huur of hypotheekrente niet kunnen betalen, de impasse in Washington over mogelijke steun: een beschaafd land zou zich schamen. (...) Ondanks Obamacare hebben 28 miljoen Amerikanen nog steeds geen ziektekostenverzekering. In de huidige crisis raken miljoenen mensen hun baan kwijt en daarmee de door de werkgever verschafte verzekering. (...) Wat doorgaat voor vrije markt is verworden tot een soort roofkapitalisme. (...) In 1965 verdiende de ceo van een gemiddeld groot bedrijf ongeveer twintig keer zoveel als een arbeider in dat bedrijf. Anno 2020 is dat 278 maal zoveel. (...)

De drie rijkste Amerikanen bezitten meer dan de armste 160 miljoen landgenoten. Een erfenis kan vrijwel kosteloos worden doorgegeven. Een vijfde deel van gezinshuishoudens heeft geen of een negatief vermogen, voor zwarte gezinnen is dat 37 procent. De mediaan van het vermogen van zwarte huishoudens is een tiende van die van blanken. (...) In onderzoeken die welzijn meten daalt de VS in de Social Progress Index van plaats 19 in 2011 naar plaats 28 nu. Amerikaanse topuniversiteiten zijn de beste in de wereld, de rest is middelmatig en op lagere niveaus ondermaats. Wat kwaliteit van lager onderwijs betreft staat Amerika op plaats 91. De toegang tot de gezondheidszorg plaatst het land op 97. Het zijn beschamende cijfers die worden begroet met schouderophalen, gelatenheid of desinteresse. (...) In de infrastructuur wordt al decennia niet meer geïnvesteerd. Openbare voorzieningen als vliegvelden, treinstations, metro's en snel internet liggen er belabberd bij. Amerika heeft geen enkele hoge snelheidstrein, zelfs nauwelijks trage treinen. (...)

Amerika investeert niet meer in Amerika. (...) Het tweepartijensysteem is disfuncioneel geworden. Beide partijen verspilden hun energie in clowneske culture wars of identiteitscompetities terwijl sociaal-economisch beleid werd verwaarloosd of verdacht gemaakt als Europees socialisme. De politieke en economische elite was vooral bezig met zichzelf, met zelfverrijking en schaamteloos misbruik van het systeem." Aldus Verhagen.

Dreigende uitbarstingen van geweld en grondwettelijke crisis
In veel media is beschreven wat er allemaal fout kan gaan rond deze verkiezingen. Trump zelf liep daarbij voorop door voortdurend te insinueren dat er verkiezingsfraude gepleegd zou worden. Enkele Republikeinen hebben getracht om in kiesdistricten waar overwegend Democratische kiezers wonen de toegang tot de stembussen te bemoeilijken. Zowel links als rechts werd gesuggereerd dat tegenstanders over zouden overgaan tot geweld als zij zouden verliezen. Republikeinen en Democraten hebben grote aantallen juristen klaar staan om tegenvallende uitslagen juridisch tot en met het hooggerechtshof aan te vechten.

De uitslagen
Op 4 november 2020 verklaarde Trump dat hij de verkiezingen had gewonnen terwijl de uitslagen nog niet vaststonden. Hij verklaarde zonder ook maar enig bewijs te leveren dat de Democraten gefraudeerd hadden. En hij eiste dat het tellen direct gestopt zou worden. Daardoor zouden er miljoenen vroege en poststemmen verloren gaan waaronder vooral Democratische. Aanhangers van Trump proberen het tellen van stemmen te verhinderen.

Op 5 november 2020 gaat het tellen door. In Trouw staan wat sociologische gegevens. Daaruit blijkt dat sommigen in groepen die het meest onder Trump hebben geleden, toch op hem stemden. Bij vrouwen is dat 43%, bij mensen met een laag inkomen is dat 41%, bij lhbt'ers is dat 28% en bij zwarten is dat 12%. Daaruit blijkt dat de Democraten veel steken hebben laten vallen door veel slachtoffers van Trump niet te kunnen overtuigen van de noodzaak om overeenkomstig hun eigen belangen te stemmen. Trump heeft van deze verkiezingen een identiteitsoorlog gemaakt waardoor het zicht op feiten verdoezeld is.

Op 6 november 2020 schrijf ik dit blogbericht. Biden heeft op dat moment 74 miljoen stemmen en 264 kiesmannen, Trump 70 miljoen stemmen en 214 kiesmannen. Er wordt nog steeds geteld maar de voorspelling is dat Biden zal winnen. Trump blijft stellen dat hij gewonnen heeft en dat de Democraten fraude gepleegd hebben zonder dat feitelijk te onderbouwen. Hij dreigt tot aan het Supreme Court te procederen. Arm Amerika...





Naschrift.
Op 7 november 2020 wordt Biden door de meeste Amerikaanse media uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen omdat Trump hem met 214 tegen 290 kiesmannen voor Biden niet meer kan inhalen via de tellingen. Er lopen nog rechtszaken van Trump.

Op 8 november 2020 (Nederlandse tijd) houdt Biden zijn aanvaardingstoespraak waarin hij oproept tot eenheid in de Verenigde Staten. Premier Rutte wenst Biden namens Nederland geluk en ziet uit naar samenwerking. Trump twittert dat hij doorgaat met de rechtszaken omdat hij de verkiezing van Biden niet aanvaardt wegens vermeende fraude waarvoor hij geen bewijzen levert. Op 9 november 2020 stelt Biden een taskforce in om de corona-pandemie te bestrijden. Het aantal coronabesmettingen is meer dan tien miljoen en het aantal coronadoden is meer dan 240.000. Op 12 november 2020 (lokale tijd) verklaarden de organisaties die verantwoordelijk zijn voor het verloop van de presidentsverkiezingen in een gezamenlijke verklaring dat er geen bewijs is voor verloren of gewijzigde biljetten: "verkiezingen waren de veiligste in de Amerikaanse geschiedenis". Op 13 november 2020 werd de definitieve uitslag bekend van de Amerikaanse presidentsverkiezingen: Biden heeft 306 kiesmannen gewonnen, Trump 232. Er lopen nog rechtszaken maar die maken weinig kans van slagen. Op 18 november 2020 blijken de bijna alle rechtszaken door rechters afgewezen te worden, weigert Trump nog steeds toe te geven dat hij verloren heeft en telt de VS meer dan een kwart miljoen coronadoden. Pas na drie weken, op 24 november 2020 (Nederlandse tijd), kan de overdrachtsprocedure formeel beginnen. Trump blijft ontkennen dat jij verloren heeft. Biden presenteert de belangrijkste toekomstige bewindslieden die internationale samenwerking weer voorop stellen; veel vrouwen en minderheidsleden.

Op 14 december 2020 is het definitief: de kiesmannen bepalen dat Biden de nieuwe president van de VS is. Er zijn nu meer dan 300.000 coronadoden in de VS.




Naschrift. Amerika
Het aantal Amerikaanse lezers van mijn blog is het grootst na die uit Nederland. In deze groep bleef weer het meest gelezen blogbericht 18 over Dangerous stamps! Met dank aan het Postzegelblog want postzegels kunnen heel veel onthullen over een land, in dit geval over de Verenigde Staten. Daarna gevolgd door mijn blogbericht nummer 15 over (Anti) Holland Mania & Nieuw Amsterdam. Ook goed bekeken werd blogbericht 16 over Hans Brinker and a finger in a leaking dike. Verder moeten genoemd worden nummer 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in de VS in Orlando, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, bericht nummer 181 over De anti-elite-paradox over Trump  (de grootste stijger in deze groep), nummer 101 over American Democracy 101, nummer 173 over Geweld en preutsheid in de VS (over vlogbericht 5), nummer 174 over Nederlandse en puriteinse tradities in de VS (over vlogbericht 6) , en nummer 67 over American paradoxes. Zie voor de overige vlogberichten het  volledige lijstje onderaan.


Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mond-kapjesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2).


Naschrift. Identiteitsdiscussie
In deze serie is het meest gekeken naar blogbericht nummer 114, Identiteit als keuze, gevolgd door nummer 110, Strategische blunders door 'antiracisten', het nummer 13, Afrikaner identiteit, nummer 232, Grappen? Naar beneden trappen!, nummer 271, Het falen van het zwart-wit-denken, het nummer 215, Genderneutraal? Genderpluriform!, nummer 294, Vrijheidbevorderende identiteiten, het nummer 231, Rassenwaan is geen wetenschap, nummer 230, Stop zwart-wit-denken en nummer 319, "Witte schuld"? Géén zwarte onschuld!


Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.


Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)