zaterdag 17 oktober 2020

366. Mondkapjesplicht & artikel 10.1 van de Grondwet

Op 13 oktober 2020 is de coronawet van het kabinet aangenomen door de Tweede Kamer met een zeer ruime meerderheid. Behalve alle vier de regeringsfracties stemden ook de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SGP en 50Plus vóór. NOS schreef: "De wet is vooral bedoeld om de maatregelen ter bestrijding van het coronaviurus een betere juridische basis te geven en niet te veel over te laten aan plaatselijke noodverordeningen. Tegen een eerste concept van het kabinet rees veel protest en ook nadat minister De Jonge in de zomer een wetsvoorstel bij de Kamer had ingediend, was er van veel kanten kritiek in de maatschappij en onder rechtsgeleerden. Acht partijen sloegen daarop de handen ineen om de wet aan te passen. Zij zorgden ervoor dat de Kamer meer bij de maatregelen betrokken wordt, dat boetes voor overtreding van de regels hooguit 95 euro worden en dat de wet voorlopig maar drie maanden geldt. Na de Tweede moet ook de Eerste Kamer nog met de coronawet instemmen. De senaat zal de wet behandelen op 26 en 27 oktober. Als alle fracties daar op dezelfde manier stemmen als in de Tweede Kamer, is ook daar een ruime meerderheid voor de wet." Ook op 13 oktober 2020 stelde minister-president Rutte dat de invoering van een mondkapjesplicht alleen dan mogelijk is nadat deze coronawet of een noodwet wordt aangenomen. Dat is vanwege artikel 10.1 van de Grondwet. Hoe zit dat?

Geschiedenis en belang van artikel 10.1 van de Grondwet
In mijn boek  "Humanisme als zelfbeschikking; levensherinneringen van een homohumanist" (uitgeverij Papieren Tijger, Breda 2016) beschrijf ik mijn rol bij de totstandkoming van de Grondwet van 1983. Als toenmalig voorzitter van het Humanistisch Verbond van 1977 tot 1987 was ik daar achter de schermen nauw bij betrokken. Uit mijn memoires: "Het was Annelies Kappeyne van de Coppello die zich vooral sterk heeft gemaakt voor artikel 10.1 van de nieuwe Grondwet: 'Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerdbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer'. Juist vanwege mijn humanistische overtuiging was ik met haar een grote voorstander van deze grondwettelijke verankering van het recht op zelfbeschikking." (Blz. 137-138). Voor de onderbouwing van dit beginsel om zelf zin en vorm te mogen geven aan het eigen leven, verwijs ik naar mijn Tresoar-lezing "Identiteit als keuze" (Leeuwarden 2011). Alle grondwettelijke rechten en vrijheden zijn niet absoluut maar altijd behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet. De vrijheid van de één houdt op waar de vrijheid van een ander in gevaar komt: de zogenoemde derdenwerking. Bij het dragen van mondkapjes is dat duidelijk aan de orde. Men beschermt niet alleen zichzelf maar ook anderen om niet door jou besmet te raken.

Inperking grondrechten door wetgeving
Wetgeving is dus nodig om inperking van grondrechten mogelijk te maken. (Dat geldt ook voor de vrijheid van godsdienst en van levensovertuiging die dus niet absoluut is, zoals sommigen nog denken). Die inperking kan in het geval van de mondkapjesplicht via de coronawet maar ook via noodwetgeving. Het is wel nalatig van de regering dat zij de afgelopen maanden niet heeft gebruikt om dit voor te bereiden. Bovendien kunnen de eigenaren van publieke gebouwen zo'n plicht voor hun gebouw instellen. Maar dat kan tot gedoe en ongelijkheid leiden als sommige eigenaren dat niet willen: bijvoorbeeld uit angst om klanten of bezoekers kwijt te raken. Wetgeving is dus de beste te bewandelen weg.

Hopelijk kan wetgeving ook een einde maken aan illegale demonstraties tegen maatregelen die volgens deze betrokkenen tegen onze Grondwet zouden zijn. Zij hebben een absolute opvatting van het begrip vrijheid die gebaseerd is op het 'ikke-ikke-en-de-rest-kan-stikke-denken'. Die opvatting leidt tot de vrijheid van de sterkeren en een grote onvrijheid van de zwakkeren in de samenleving. En dat is uiterst strijdig met mensenrechten van iedereen.





Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mond-kapjesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2).




2. Humanisme
Het meest gelezen humanistisch bericht is nu nummer 65 over Verhullende statistieken (de grootste stijger in deze groep)Vooral in Rusland was hier veel belangstelling voor: mogelijk vanwege de groeiende macht van de Russisch-orthodoxe kerk. Als tweede binnen dit thema eindigt weer nummer 24 over Pieter Admiraal (1929-2013) die wereldwijd een zeer belangrijke rol speelde in de strijd voor legalisering van de vrijwillige euthanasie. Dit blogbericht wordt in deze groep gevolgd door mijn blogbericht 41 uit mijn humanistisch verleden over Piet Thoenes, van Dachau tot Utopia, nummer 123 over IHEU & Engeland, het nummer 55 over Godsdienstwaanzin, 7 over KGB & CIA, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, 25 onder de titel Godgeklaagd!, 46 over Jaap van Praag, grondlegger van de humanistische beweging en nummer 103 over Solidariteit. Deze berichten zijn te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') die 2016 als boek verschenen.




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)