zaterdag 20 juni 2020

349. Nederland "marktleider slavernij"?!

Op de Nederlandse televisie bestaan al jaren talkshows waarin zogenoemde 'Bekende Nederlanders' zonder enige deskundigheid overal een mening over hebben. Het gebeurt regelmatig dat er allerlei feitelijke onjuistheden worden rondgebazuind zonder dat die gecorrigeerd worden. Zo beweerde onlangs iemand dat Nederland "marktleider slavernij" zou zijn, waarop de aanwezigen schuldbewust voor zich uit keken zonder deze leugen te weerspreken. Gelukkig verscheen onlangs in het Nederlands het standaardwerk van de Zweed Dick Harrison, 'De geschiedenis van de slavernij, van Mesopotamië tot moderne slavernij' (Uitgeverij Omniboek, Utrecht 2019). Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste feiten en mijn conclusies. En om bovengenoemde leugen meteen maar te weerspreken: Nederland was verantwoordelijk voor ± 5% van de Atlantische slavenhandel en die was slechts een deel van alle slavenhandel wereldwijd de laatste vijfduizend jaar.

Geschiedenis van vijfduizend jaar slavernij wereldwijd
Waarom maar vijfduizend jaar? Omdat we over de eerdere geschiedenis geen schriftelijke bronnen kennen. Maar je mag gevoegelijk aannemen dat slavernij toen niet zo maar uit de lucht kwam vallen. We mogen dus gerust stellen dat slavernij wereldwijd van alle tijden was en is. En is: want Harrison berekent dat er momenteel wereldwijd 40 miljoen slaven zijn. En de islamitische wereld is daarbij oververtegenwoordigd. Dat om maar meteen een ander vooroordeel te weerleggen dat slavernij vooral een 'witte' aangelegenheid zou zijn.

Ironie der geschiedenis: 'tot slaaf gemaakten'
Zelfverklaarde 'antiracisten' praten niet meer over 'slaven' maar over 'tot slaaf gemaakten'. O ironie der geschiedenis! Dit gebeurt door mensen die de indruk wekken dat slavernij door 'witten' gepleegd wordt. Dankzij het standaardwerk van Dick Harrison weten we nu dat het tegendeel het geval is. Het overgrote deel van de slaven in de Atlantische slavenhandel is tot slaaf gemaakt door zwarte Afrikanen! Waaruit maar weer blijkt dat veel zelfverklaarde 'antiracisten' de geschiedenis van met name de Atlantische slavernij niet zo goed kennen.

Maar ook in de rest van de wereld blijkt uit het werk van Dick Harrison dat het tot slaaf maken meestal niet door blanken werd en wordt verricht. In Europa liep men wereldwijd gezien voorop met het afschaffen van slavernij in eigen land. In Afrika en in Azië werden eeuwenlang mensen tot slaaf gemaakt vaak als gevolg van oorlogshandelingen en van het afkopen van schulden door eigen of nabijgelegen stammen en volken. Niet door blanken.

Nederlandse slachtoffers
Wie de dikke pil van Harrison (meer dan 700 bladzijden) veel te veel vindt, kan voor de Nederlandse betrokkenheid ook terecht bij Wikipedia: Geschiedenis van de Nederlandse slavernij. En om meteen nog een ander vooroordeel uit de weg te ruimen: Nederlanders waren niet alleen daders maar ook slachtoffers. Noord-Afrikaanse zeerovers, islamieten die meer dan een miljoen Europeanen tot slaven maakten, hebben tussen 1520 en 1660 tien- tot twaalfduizend Nederlanders tot slaaf gemaakt. Vaak om met succes losgeld op te eisen.

Nederlandse Atlantische slavenhandel
Ik begin met de meest bekende Nederlandse betrokkenheid bij de Atlantische slavenhandel van Afrika naar Amerika. Die overzeese slavenhandel sloot aan op de al eeuwen bestaande slavenhandel van zwart Afrika door de Sahara naar het islamitische Noord-Afrika. Van 650 tot 1800 gaat het om ruim zes miljoen slaven, met als hoogte- (beter diepte-) punt van 900 tot 1400 tot ruim drie miljoen slaven. Met name Portugezen begonnen met de Atlantische slavenhandel die opliep tot bijna twee miljoen slaven, vooral naar Brazilië dat in 1819 ruim een miljoen slaven had op een bevolking van ruim drie miljoen. De Nederlanders brachten van 1685 tot 1720 zo'n 97.000 slaven over de oceaan. En de Britten tussen 1700 en 1800  de grootste groep van zo'n twee en een half miljoen slaven. Vooral naar wat nu de VS is met in 1861 zo'n vier miljoen slaven op een totale bevolking van ruim 31 miljoen. Deze overzeese slavenhandel betreft dus zwarten die door Afrikaanse leiders tot slaven gemaakt werden.

Nederlandse Kaapse en Aziatische slavenhandel
Het is onjuist om de slavernij door Nederlanders te beperken tot Suriname en Antillen. Eind achttiende eeuw ging het in de Nederlandse Kaapkolonie om zo'n 60.000 slaven (deels uit Azië), in het toenmalige Nederlands Indië om 24 tot 30 duizend slaven (vooral uit Bali) en een mij onbekende aantal slaven in de toenmalig Nederlandse Indiase kusten en op Ceylon.

Divagedrag van zelfverklaarde 'antiracisten'
Ik heb eerder in mijn blog geschreven over het divagedrag van zelfverklaarde 'antiracisten' die zich zeer luidruchtig wentelen in het slavernijleed van voorouders maar zwijgen over de vele miljoenen slachtoffers van hedendaagse slavernij. Het succes van de hedendaagse homo/lesbische beweging zoals die blijkt uit de groeiende huwelijksgelijkberechtiging in meer dan dertig landen ligt voor een deel in zelforganisatie en in het samenwerken met sleutelfiguren en bondgenoten. Maar ook in het strategische verschil dat de kracht niet wordt gezocht in het klagen over de vroegere vervolgingen door hetero's maar in ieders belang in de erkenning van zelfbeschikking. En in de keuze voor de regenboogvlag die iedereen insluit en niet in een leus als 'Gay Lives Matter' die ten onrechte de indruk kan wekken dat andere levens niet van belang zouden zijn. Zie zwart racisme en homohaat.

Wederkerigheidsbeginsel
Het is in hedendaags Nederland niet gebruikelijk om mensen met een kleur in elkaar te slaan om wie zij zijn. Dat gebeurt helaas nog wel met homo's en transgenders. Zie mijn blogberichten nummer 240, Antihomogeweld (1), nummer 241, Antihomogeweld (2) en nummer 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland.  Licht getinte jongens zijn in dat anti-homogeweld oververtegenwoordigd. Dit heeft in Nederland niet geleid tot enig homo/lesbisch tegengeweld of zelfs plunderen. Dat geldt ook voor de rest van de wereld waar in veel landen homoseksualiteit strafbaar is. Dat is helaas ook het geval in nogal wat zwart-Afrikaanse landen. Ik schrijf daarover in mijn blogberichten nummer 16,  "No sex please, we're British!", het nummer 31, Oeganda drama en het nummer 64, Waar heersen homohaters? Deze zwarte homovijandigheid heeft de homo/lesbische bewegingen er niet van weerhouden om zich tegen kleurdiscriminatie uit te spreken. Maar er is helaas weinig sprake van wederkerigheid. Mij zijn tot nu toe nog geen steunbetuigingen bekend met de homo/lesbische bewegingen vanuit zwarte bewegingen. Zie bijvoorbeeld het doodzwijgen van de homoseksualiteit van James Baldwin. Als ik iets gemist heb dan hoor ik dat graag.




Naschrift. Racisme- en islamdiscussie
Deze groep berichten staat in de top tien van mijn blogberichten dankzij mijn reacties op het debat over Zwarte Piet: blogbericht 61 over Racisme?, nummer 224 over # MeToo (5) #IkOok (2) Een zwarte man als dader? (onder andere over de 'slag om Dokkum') en blog nummer 69 over Divagedrag tegen Zwarte Piet werkt averechts. Dit laatste bericht is nu ook beschikbaar in een Friese vertaling: Divagedrach tsjin Swarte Pyt wurket averjochts.

De soms vermeende discriminatie op grond van afkomst en godsdienst speelt ook een rol in blogbericht 70 over de Turkse troebelen (1) (de sterkste stijger in deze groep), nummer 110: Strategische blunders door 'antiracisten', het nummer 142: Turkse troebelen (2), het nummer 161: Turkse troebelen (3) en nummer 185: Turkse troebelen (4). Ook veel bekeken werden de blogberichten nummer 159: Boerkiniverbod? Naaktlopen! (1), nummer 160: Boerkiniverbod? Naaktlopen! (2)  en 170: Mijn tweede vlogbericht: boerkiniverbod?


Naschrift. Identiteitsdiscussie
In deze serie is het meest gekeken naar blogbericht nummer 114, Identiteit als keuze, gevolgd door nummer 110, Strategische blunders door 'antiracisten', het nummer 13, Afrikaner identiteit, nummer 232, Grappen? Naar beneden trappen!, nummer 271, Het falen van het zwart-wit-denken, het nummer 215, Genderneutraal? Genderpluriform!, nummer 294, Vrijheidbevorderende identiteiten, het nummer 231, Rassenwaan is geen wetenschap, nummer 230, Stop zwart-wit-denken en nummer 319, "Witte schuld"? Géén zwarte onschuld!


Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.


Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)