zaterdag 29 augustus 2020

359. Waar maken we ons druk over?

Mijn vorige blogbericht, Reizen in (anti)mondkapjesland eindigde ik met de vraag: "waar maken we ons druk over?" Die vraag zegt veel over Friesland, waar mijn reis plaatsvond. Wie dat uitgelegd wil zien, verwijs ik naar hieronder in het naschrift over mijn serie met berichten over Friesland. In onderstaand blogbericht wil ik die vraag beantwoorden wat de rest van Nederland betreft. Daar maken sommigen zich zo druk dat het soms lijkt alsof de wereld vergaat. Eerst laat ik antwoorden uit linkse hoek zien, en daarna uit rechtse hoek.

80 jaar Vrij Nederland
Deze maand bestaat Vrij Nederland 80 jaar. Onderstaande punten ontleen ik aan het net verschenen jubileumnummer (met verwijzing naar bladzijden). Hoe Herman en ik elkaar dankzij Vrij Nederland bijna vijftig jaar geleden leerden kennen. (99). Hoe heel veel media lijden onder een 'emoterreur' en te weinig naar de feiten kijken (7). Hoe de schreeuwende, kleine uitersten veel meer aandacht krijgen dan de redelijke, grote meerderheid (8-11) in de media.  (Zeker in het open riool van de (a)sociale media).

Hoe het RIVM geen wetenschappelijk bewijs had en heeft voor het door hen uitgedragen vooroordeel dat mondkapjes ons onveiliger zouden doen gedragen, integendeel: kijk maar naar de autogordels (12-13). Hoe Hedy d'Ancona (80+) nog altijd strijdbaar is: "met honing bereik je meer dan met azijn" (18-29). Hoe de Schilderswijk in Den Haag weer leefbaarder werd en hoe er veel meer media-aandacht is als relschoppers van buiten rotzooi trappen (34-43). Hoe de strijd tegen discriminatie vaak teveel bij gediscrimineerden wordt gelegd (44-51). Hoe belangrijk echte diversiteit in de media is (52-59). Hoe racisme iemand van zijn/haar individualiteit dreigt te beroven (60-67). Hoe belangrijk het is dat werknemers zich organiseren (68-77). En hoe oud-redacteuren van Vrij Nederland terugkijken op hun verleden: "het zijn tijden om Vrij Nederland te lezen" (78-89). Constructieve kritiek dus.

Desinformatie over het virus en over de bestrijding van het virus
Vanaf het begin werd beweerd dat corona niet meer dan een griepje zou zijn. Er werden vergelijkingen gemaakt met aantallen slachtoffers van eerdere pandemieën. Daarbij werd verzwegen dat die al uitgeraasd waren en corona dat nog lang niet is. Kijk bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten en Brazilië waar rechtse leiders mede schuldig zijn aan vele tienduizenden vermijdbare doden. Een vergelijkbare schuld treft het open riool van de (a)sociale media. Die werkten vanaf het begin mee aan de verspreiding van onbewezen complottheorieën rond 5G, vaccinatie, Gates, Soros, Joden, 'goddelozen', enzovoorts.

Inmiddels hebben Facebook en Twitter besloten om niet meer mee te werken aan deze verspreiding van desinformatie. In Nederland wordt geschat dat ongeveer een tiende van de bevolking deze virusonzin gelooft. Bij sommigen gaat deze waanzin zelfs zo ver dat de democratische rechtsorde door geweld wordt bedreigd. Paradoxaal genoeg wordt daarbij een beroep gedaan op de grondwettelijke vrijheden. Die zijn echter niet zo absoluut als sommigen denken. Absolute vrijheid is het recht van de sterkste en de onvrijheid, ziekte en zelfs dood van de zwakkeren. Echte democratie is de maatschappelijke vormgeving van het beginsel dat mensen het recht hebben om zelf zin te geven aan het eigen leven zolang dit zelfbeschikkingsrecht van anderen niet wordt aangetast. Democratie is dus niet de dictatuur van een minderheid die roept het "Nederlandse volk" te zijn. En die eindeloos aandacht krijgt in de meeste media terwijl ze blijven roepen dat zij niet gehoord worden.

Tegenstelling tussen jong en oud
Naast de tegenstelling tussen enerzijds constructief-kritisch-links en anderzijds agressief-de-democratische-rechtsstaat-bedreigend-rechts is er nog een andere tegenstelling. Die wordt gevoed door die jongeren die denken voor het virus onkwetsbaar te zijn. Zij hebben het gevoel dat hun leven verpest wordt door "dor hout": te beschermen kwetsbare ouderen.

Op 6 augustus 2020 waarschuwde premier Rutte vooral die jongeren die zich niet aan de coronaregels houden om niet bij ouderen en andere kwetsbaren op bezoek te gaan. "Te veel mensen zitten te dicht op elkaar, vooral jongeren", aldus de minister-president. "Tegen hen zeg ik: als te veel van jullie de regels aan je laars lappen, ben je een gevaar voor je ouders, grootouders en iedereen om je heen. Corona is niet voorbij, het is geen grap en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is." Zijn waarschuwing heeft geholpen.

In de Leeuwarder Courant van 25 augustus 2020 staat dat veel ouderen zichzelf voldoende beschermen tegen het oplopen van het coronavirus. "Uit onderzoek van het LUMC in Leiden blijkt dat ze nog steeds weinig mensen in hun buurt laten komen, i.t.t. jongeren. Dit kan een verklaring zijn voor het relatief lage aantal ziekenhuis- en ic-opnames. (...) Slechts 9 procent van de positieve tests wordt momenteel bij 60-plussers vastgesteld, terwijl zij een kwart van de bevolking vormen." Ouderenbond ANBO zegt in hetzelfde artikel in de LC: "We moeten ervoor oppassen dat we generaties tegenover elkaar opzetten. Het is onjuist en stigmatiserend om te zeggen dat ouderen moeten worden beperkt in hun vrijheid, zodat jongeren ruimte krijgen om de economie draaiende te houden." Ouderen zijn wat wijzer.



Naschrift. Friesland
Het best bekeken blogbericht over Friesland blijft nummer 33 over de Friese taalvrede. Binnen deze groep zijn ook veel bekeken de blogberichten met nummer 114 over Identiteit als keuze (de grootste stijger in deze groep), met nummer 21 over It wrede paradys, met nummer 9 over Vlaanderen & Friesland, met nummer 81 over de Fryske taalfrede, met het nummer 258 over Vreedzaam Friesland (2), met nummer 143 over Friesland in mijn memoires, met nummer 224 over # MeToo (5) #IkOok (2) Een zwarte man als dader? , met nummer 109 over de Fryske taalfrede op 'e nij bedrige en op een gedeelde tiende plaats de nummers 176 over Friezen uitvinders poldermodel en de nieuwste binnenkomer met het nr. 266 over het onterechte proces tegen de zogenaamde 'blokkeer-Friezen'.

De Fryske webside It Nijs.frl besteedde aandacht aan mijn blog, onder andere door in het Fries vertaalde blogberichten te plaatsen: Divagedrach tsjin Swarte Pyt wurket averjochts, Fryslân yn myn tinzen en Nexit? Fryslânexit! Een leuke manier om Fries te leren lezen...


Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland en nummer 358, Reizen in (anti)mondkapjesland.


Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.


Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)