zaterdag 15 augustus 2020

357. Mondkapjesgedoe in Nederland

Op 6 augustus 2020 hield premier Rutte na vele weken weer een persconferentie over het coronavirus. Het virus is volgens hem bezig met een "gevaarlijke opmars, de cijfers liegen er niet om". Naast de oproepen aan met name jongeren om zich beter aan de bestaande maatregelen te houden, kwam hij met weinig nieuwe strenge landelijke maatregelen. Wat plaatselijke maatregelen en de handhaving betreft, verwees hij naar de veiligheidsregio's.

Bezorgd bericht
In de NRC van 5 augustus 2020 schreef de Vlaamse schrijver Tom Lanoye een artikel onder de kop: Bezorgd bericht voor een 'nuchter volkje'. Hieronder staan enkele citaten hieruit. "Waarom blijft het mondkapjesbeleid zo afwijken van de rest van Europa?"  "Mij lijkt het dat Rutte zich vooral in die egelstelling heeft laten knuppelen door zijn radicaal-rechtse opponenten in Den Haag en hun digitale knokploegen overal te lande." Tom Lanoye citeert een trol: "Niet onze volksgezondheid staat op het spel, maar onze vrijheid." Waarop Tom Lanoye dan schrijft: "Welke vrijheid? De vrijheid om anderen te mogen besmetten en zelf besmet te worden?   Ook in het rationele Duitsland eisten vorige zaterdag duizenden betogers deze vrijheid op. Ganz toll! Maar heb dan ook de kloten aan je lijf om, op het foute baanvak en tegen tweehonderd kilometer, door ieder rood stoplicht in Berlijn te rijden. Zonder die betuttelende en dus vernederende gordel om te doen. En in de waan dat je eindelijk een verzetsheld bent (...) En weiger, om helemaal vrij te worden, iedere vorm van officiële ziekenzorg af." Tom Lanoye verbaast zich er over dat er wel veel discussie is over mondkapjes maar amper over dit alarmerend gegeven: "Het gerenommeerde Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had via een studie van de oversterfte berekend dat de Nederlandse sterftecijfers anderhalf tot twee keer te laag liggen. Alleen positief geteste patiënten golden tot nu toe als coronadode. Iets meer dan zesduizend. In de werkelijke werkelijkheid zijn al meer dan tienduizend Nederlanders aan het virus gestorven." Daarmee zit Nederland in de top vijf van Europese landen qua coronasterfte. Geen reden tot trots.

Een mondkapje tegen wil en dank
In dagblad Trouw van 5 augustus 2020 schreef Johan van Heerde een artikel over enige dilemma's rond mondkapjes. Hieronder een korte samenvatting in citaten: "op basis van de wetenschap is er geen steun voor algemeen gebruik van niet-medische mondkapjes in de openbare ruimte. (...) Gemeenten mogen op drukke plekken experimenteren met een mondkapjesplicht. (...) Mondkapjes krijgen vaak het voordeel van de twijfel. (...) Better safe than sorry. (...) Het merendeel van de Nederlanders staat inmiddels achter zo'n mondkapjesplicht. (...) De wetenschappers baseren zich op 52 bronnen en concluderen dat er geen bewijs is dat mensen zich door bescherming lichtzinnig gaan gedragen. (...) Het dragen van een mondkapje lijkt te leiden tot voorzichtigheid en afstand houden, en er is nauwelijks bewijs voor negatieve effecten." Het blijft dus bij plaatselijke experimenten.

Gemeentelijke gezondheidsdiensten hebben gebrek aan personeel
Op 7 augustus 2020 blijkt dat sommige GGD's wegens gebrek aan personeel geen volledige bron- en contactonderzoekingen meer  kunnen uitvoeren. Hierdoor dreigen brandhaarden van het coronavirus niet meer geblust te kunnen worden in o.a. Amsterdam en Rotterdam.

Rechtsgeleerden en opsporingsambtenaren
Sommige rechtsgeleerden doen alsof artikel 10 van de Grondwet heilig is en boven alles staat, zelfs de volksgezondheid. De tekst luidt: "Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer." Er zijn dus wel degelijk beperkingen mogelijk zoals het inperken van het recht om naakt te lopen in het openbaar of het dragen van gezichtsbedekking in het onderwijs en in het openbaar vervoer. Het verplichten om een mondkapje te dragen valt in dit soort uitzonderingen.

Van de zijde van opsporingsambtenaren werd o.a. gesteld: "Voer de plicht landelijk in, dat maakt handhaving gemakkelijker." Zo geredeneerd kan men dan ook bepleiten om overal dezelfde snelheidsbeperking in te voeren. Het uitgangspunt moet niet zijn het gemak van de handhaving maar de bescherming van de volksgezondheid. Er wordt nog nauwelijks meer gehandhaafd. En het open riool van de (a)sociale media doet net alsof vrijheid de afwezigheid van regels is. Maar dat is de vrijheid van de sterkeren en de ziekte of zelfs de dood van de zwakkeren. Waar is het welbegrepen eigenbelang gebleven van de polder?

Vergelijkend wereldwijd mondkapjesonderzoek
In dagblad Trouw van 10 augustus 2020 komt hoogleraar Theo Vos na een wereldwijde statistische vergelijking van landen met en zonder mondkapjesplicht tot de slotsom dat Nederland een groot risico loopt zonder die verplichting. In Duitsland en een aantal andere landen zijn mondkapjes in het onderwijs verplicht omdat jongeren het virus verspreiden.

Terwijl in een aantal landen in het voortgezet onderwijs mondkapjes verplicht zijn, is daar in Nederland geen meerderheid voor. Men wil wel dat alle scholen opengaan en ook dat de ventilatie in  scholen zo verbeterd moet worden dat virusverspreiding zeer beperkt wordt.

Debat in Tweede Kamer
Op 12 augustus 2020 is de Tweede Kamer zeer kritisch op het laks genoemde optreden van de regering tegen het toenemend aantal coronabesmettingen. Er is geen enkel draagvlak voor een landelijke mondkapjesplicht, wel voor een plaatselijke. Ook op 12 augustus 2020 reageerde de regering. Er werd toegegeven dat de GGD's in Amsterdam en Rotterdam niet goed voorbereid waren op de groei van besmettingen. Ook werd het regeringsvoorstel om quarantaineplicht nu in te voeren even uitgesteld na kritiek van de Tweede Kamer. Er is vermoedelijk wel een meerderheid te vinden voor zo'n plicht als die beperkt wordt tot alleen diegenen die bewezen besmet zijn met het virus en dus een gevaar voor derden.


Naschrift
Op 15 augustus 2020 werd bekend dat sommige scholen voor voortgezet onderwijs het gebruik van mondkapjes verplicht stellen als de ventilatie niet goed is. Op 19 augustus 2020 (let op het regenboogmondkapje!) oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat de mondkapjesplicht in drukke delen van Amsterdam mocht worden opgelegd op basis van een noodverordening. Op 22 augustus verscheen bericht, Reizen in (anti)mondkapjesland. Op 28 augustus 2020 stopt het experiment met mondkapjesplicht op erg drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam. De evaluatie wordt binnenkort verwacht.


Naschrift
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos? en nummer 358, Reizen in (anti)mondkapjesland.


Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)