zaterdag 30 september 2023

517. Muntslag van het 'Vijfje 50 jaar erkenning COC'

Op 27 september 2023 heeft Splinter Chabot de eerste munt geslagen van het 'Vijfje 50 jaar erkenning COC'. Deze herdenkingsmunt is ontworpen door Coen van Ham en is nu geslagen op verzoek van het Ministerie van Financiën. Voorzitter Astrid Oosenbrug en directeur Marie Ricardo van het COC Nederland verklaarden: "we beschouwen de munt als een prachtig blijk van erkenning voor het COC als organisatie, voor wat we samen voor de regenbooggemeenschap hebben bereikt en voor het werk dat nog gedaan moet worden op weg naar een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn." Het COC is opgericht in 1946 en is nu de oudste nog bestaande lhbti+beweging ter wereld. Hier mijn uitgesproken tekst.

In 2023 een erkenning van een erkenning in 1973
In 1971 werd ik als arme student algemeen secretaris van het landelijke COC: een soort onbetaalde vrijwilliger als directeur. Ik kreeg toen te horen dat het COC weliswaar in 1946 was opgericht maar nog steeds geen rechtspersoonlijkheid had gekregen. Dat betekende dat ik (net als de andere bestuursleden) hoofdelijk aansprakelijk was voor alles wat in het COC gebeurde. Er was wel een stichting opgericht (de Albrechtstichting) die formeel alle beslissingen voor het COC nam. Het zegt nu wel iets over de zeer grote motivatie van mijn voorgangers om zo'n enorm risico te willen nemen. In de jaren zestig was twee keer bij het ministerie van Justitie een verzoek ingediend om alsnog rechtspersoonlijkheid te verlenen: de zogenaamde 'koninklijke goedkeuring'. Die was steeds geweigerd terwijl iedere andere vereniging die altijd onmiddellijk verkreeg. In 1971 was net de laatste weigering door de Raad van State achter de rug en wij overwogen toen om door te gaan naar het Europese Hof in Straatsburg. Nederland liep in die tijd nog voorop in de strijd voor gelijkberechting dus het was onwaarschijnlijk dat we in Europa zouden winnen. In 1971 werd artikel 248-bis van het Wetboek van Strafrecht afgeschaft dat homoseks pas vanaf 21 jaar legaal maakte.

We kozen dus voor een lobby onder politieke partijen. In 1973 begon de regering van Joop den Uyl en die had zich intussen bereid verklaard om ons rechtspersoon te maken. Vijftig jaar geleden werd het COC 's middags gebeld door het NOS-Journaal dat ons vertelde dat wij rechtspersoon waren geworden. Het Journaal wilde dus om 18.00 uur Benno Premsela interviewen. Hij wilde dat ik als lid van een nieuwe generatie gevraagd werd. Ik moest om 20.00 uur voor het COC in Groningen een lezing geven dus ik belde hen dat ik wat later zou komen met mijn oude derdehands Volvo. Het rechtstreeks uitgezonden interview om 18.00 uur in Hilversum verliep prima en ik werd daarmee na Benno Premsela de tweede COC-bestuurder die op de Nederlandse televisie is geweest. Het is nu niet meer voor te stellen maar in die tijd bestonden nog geen mobieltjes. Ik had dus mijn vriend Herman (die ik in 1972 had leren kennen) niet meer kunnen bereiken. Wij waren op zoek naar een woning voor ons en zo liep hij nietsvermoedend om 18.00 uur door de Kortendijk in Vianen en zag tot zijn grote verrassing mij op de televisies in de woonkamers. Pas laat die nacht kon ik hem en hij mij vertellen wat er gebeurd was. En zo is de erkenning toen van 1973 nauw verbonden aan de woning die wij indertijd ruim 30 jaar in Vianen bewoond hebben. En nu weer twintig jaar later deze erkenning van een erkenning: waarvoor onze hartelijke dank!





Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.

Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)