zaterdag 29 januari 2022

433. Hoe Rooms is katholiek Nederland nog?

Dagblad Trouw brengt op 27 januari 2022 verslag uit van een onderzoek onder Nederlandse (ex)katholieken. De kop op de voorpagina luidt: "Katholieken willen dat hun kerk verandert en met de tijd meegaat. Nederlandse katholieken zijn veel progressiever dan hun bisschop-pen." Hieronder geef ik kort de belangrijkste resultaten van dit landelijke onderzoek weer.

Actieve en voormalige katholieken niet eens met de kerkleiding
Met de door de onderzoekers voorgelegde stelling 'de leiding van de kerk gaat met haar tijd mee' is 44% van de actieve katholieken het oneens en 69% van de voormalige katholieken.

Met de stelling 'priesters moeten kunnen trouwen' is 74% van de actieve katholieken het eens en 87% van de voormalige katholieken. Met de stelling 'vrouwen moeten priester kun-nen worden' is 78% van de actieve katholieken het eens en 89% van de ex-katholieken.

Met de stelling 'de katholieke kerk moet toestaan dat relaties van homoparen worden gezegend' is 76% van de actieve katholieken het eens en 84% van de ex-katholieken.

Met de stelling 'de katholieke kerk moet euthanasie niet afwijzen, maar accepteren' is 69% van de actieve katholieken het eens en 84% van de voormalige katholieken. Dit betekent dat een heel groot deel van de actieve katholieken het meer eens is met de voormalige katholieken dan met de kerk die zich in Nederland van haar achterban heeft vervreemd.

Er gaapt een diepe kloof tussen de kerk en haar achterban
Trouw schrijft: "Tussen katholieken en de leiding van hun kerk gaapt een diepe kloof. (..) Gevraagd naar hun motieven om de kerk te verlaten, noemt gemiddeld zo'n kwart van de voormalige katholieken een of meerdere conservatieve standpunten van de kerkelijke leiding. Het seksueel misbruik is eveneens voor een kwart reden om de kerk vaarwel te zeggen. Maar de hoofdreden om afscheid te nemen is dat mensen niet meer geloofden."

Van 1977 tot 1987 was ik algemeen voorzitter van het Humanistisch Verbond. Mij werd toen vaak gevraagd waarom ik de katholieke kerk niet veel feller aanviel. Zie mijn vlogbericht 13, 'Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst', hieronder. Het katholiek kerkgenoot-schap zelf was en is zijn ergste vijand. Humanisme is nu de grootste geestelijke stroming.





Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)