zaterdag 11 november 2023

523. Rainbowvote.NU & Regenboogakkoord 2023 (2)

In mijn vorige blogbericht besprak ik Rainbowvote.NU 2023. Ik citeer hen: "De volgende partijen zijn wel uitgenodigd om mee te doen, maar hebben (nog) geen antwoorden ingestuurd: 50PLUS, BoerBurgerBeweging, ChristenUnie, DENK, Forum voor Democratie, BVNL, JA21, PVV en SGP. De volgende partij(en) hebben aangegeven niet te reageren op onze stellingen: Nieuw Sociaal Contract." Ik citeer mijzelf: "D66, GroenLinks/Partij van de Arbeid, Socialistische Partij, Partij voor de Dieren, Volt en BIJ1 hebben wel gereageerd, vrijwel altijd positief. VVD en CDA een aantal keren negatief." Op dat laatste ga ik hier onder verder door. Welke bezwaren hadden die twee regeringspartijen uit Rutte III en IV?

De bezwaren van het CDA
Het CDA is tegen een budgetverhoging voor de lhbti+emancipatie, is tegen de stimulering van regenboogprovincies en -gemeenten, is tegen de aanstelling van lhbti+dicriminatie-rechercheurs, is tegen aandacht voor lhbti+emancipatie op politie-academies, is tegen prestatie-afspraken met de politie over lhbti+discriminatie, is tegen mannenontmoetings-plaatsen, is zeer fel tegen grondwettelijke beperking onderwijsvrijheid om te garanderen dat iedere leerling zichzelf mag zijn op scholen, is fel tegen schooltoiletten voor iedereen, is tegen subsidies voor buitenlandse lhbti+bewegingen, is tegen steun voor Centraal- en Oost-Europese lhbti+bewegingen, is tegen een ruimhartiger asielbeleid voor lhbti+vluchte-lingen, is tegen zelfindicatie door lhbti+asielzoekers, is tegen het voorkomen van stereo-typen in de asielprocedure, is tegen het vereenvoudigen van de geslachtverandering voor transgenders, is tegen een wijziging in de officiële geslachtsvermelding onder de 16, is tegen een X in het paspoort zonder tussenkomst van een rechter, is fel tegen de afschaffing van geslachtsregistratie door de overheid, is tegen de meerouderschapswet en is fel tegen verruiming van het erfrecht waardoor anderen dan famieleden minder belasting betalen .

De bezwaren van de VVD
De VVD is tegen een budgetverhoging voor de lhbti+emancipatie, is tegen de nadruk op preventie en meer voor harder straffen van anti-lhbti+geweld, is tegen schooltoiletten voor iedereen, is tegen subsidies voor buitenlandse lhbti+bewegingen, is tegen steun voor de Centraal- en Oost-Europese lhbti+bewegingen, is tegen een ruimhartiger asielbeleid voor lhbti+vluchtelingen, is tegen zelfindicatie door lhbti+asielzoekers, is tegen het voorkomen van stereotypen in de asielprocedure, is tegen het verbeteren van landeninformatie over transgenders, intersekse- en aseksuele personen, is tegen het vereenvoudigen van de geslachtverandering voor transgenders, is tegen een wijziging in de officiële geslachts-vermelding onder de 16, is tegen de afschaffing van geslachtsregistratie door de overheid, en is tegen een vergoeding van IVF draagmoederschap door kindwensende mannenparen.

Waarom is het belangrijk op een regenboogvriendelijke partij te stemmen?
Ik ga uit van het beginsel dat mensen het recht hebben om zelf zin en vorm te geven aan hun eigen leven zolang zij het zelfbeschikkingsrecht van anderen niet aantasten. Vooral met name christelijke en islamitische partijen hebben de neiging om hun opvattingen aan andersdenkenden op te dringen. Democratie is niet de dictatuur van een meerderheid (of via een gemanipuleerd districtenstelsel zelfs een minderheid). De openlijke vijandigheid jegens regenbooggemeenschappen is in veel landen helaas toegenomen. Die ontwikkeling moet en kan ook in Nederland tegengehouden worden door op 22 november 2023 bij de komende landelijke verkiezingen in Nederland op die partijen te stemmen die de gelijk-berechtiging van de regenbooggemeenschap daadwerkelijk wensen te ondersteunen.

Twee weken voor de verkiezingen gaan VVD en NSC (Omtzigt) aan kop in de peilingen, met GroenLinks-PvdA als derde. Omtzigt aarzelt nog steeds of hij wel premier wil worden. Hij wekt ook de indruk over rechts te willen gaan regeren door de zwaar-christelijke SGP een mogelijke coalitiepartner te noemen. Dat zou een bedreiging kunnen gaan vormen voor de gelijkberechtiging voor vrouwen, voor humanisten en voor de regenbooggemeenschap.

Op het moment dat ik dit schrijf, is het Regenboogakkoord 2023 nog niet bekend. De verwachting is dat dit op 18 november 2023 zal gebeuren.





Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)