zaterdag 9 september 2023

514. Pieter Omtzigt & Nieuw Sociaal Contract: de man

In mijn vorig blogbericht 513 schreef ik al over het boek van Pieter Omtzigt: 'Een nieuw sociaal contract', Prometheus (Amsterdam 2021). Vandaag schrijf ik over de partijleider.

Het meest opvallend is dat hij zichzelf als lijsttrekker niet ziet als kandidaatpremier. Dat is in Nederland gebruikelijk voor grotere partijen. Maar het is al eens eerder voorgekomen.

Hij ziet zichzelf als een betere volksvertegenwoordiger. De meeste mensen zijn dat met hem eens. Het is goed dat hij zijn beperkingen ziet. Maar geldt dat ook voor het volgende?

Columnist Frits Abrahams: "Omtzigt krijgt macht"
In de NRC van woensdag 23 augustus schrijft columnist Frits Abrahams zijn column onder de titel: "Omtzigt krijgt macht". Hij beschrifjt daarin de kans dat hij door de landelijke verkiezingen van 22 november 2023 wel eens veel macht zou kunnen krijgen. Ik citeer:

"Zijn politiek verleden is niet kreukvrij. Als woordvoerder van het CDA heeft hij een vreemde rol gespeeld in de nasleep van MH17. Zijn aanhangers worden er liever niet meer aan herinnerd, maar Omtzigt heeft zelf toegegeven dat hij op zeker moment hierin 'onzorg-vuldig' heeft gehandeld. Maar hoe onzorgvuldig precies - en waarom eigenlijk? En waarom nam hij, zoals Tom-Jan Meeus releveerde in zijn boeiende reconstructie van de laffe wes-terse reactie op de Russische inname van de Krim, het eerste exemplaar in ontvangst van een boek vol halvegare pro-Russische complottheorieën door een extreem-rechtse auteur?

Omtzigt toont soms gezond wantrouwen tegen de machtigen, maar hij kan ook doorslaan naar een soort paranoia, zoals in de zaak van Joris Demmink, de ex-topambtenaar van Justitie, die door ongure complotdenkers volkomen ten onrechte werd beschuldigd van pedofilie. Omtzigt voedde door Kamervragen die heksenjacht." Tot zover dit citaat.

Een volgend blogbericht over de rol van de nieuwe partij NSC
Het is dus van groot belang dat zijn nieuwe partij 'Nieuw Sociaal Contract' in de toekomst kan voorkomen dat Pieter Omtzigt opnieuw in de fout zal gaan. Daarom ook zal ik in een volgend blogbericht daarop ingaan, zodra het verkiezingsprogramma (dan wel met ethiek?), de beoogde premierskandidaat en de verdere kandidatenlijst bekend zullen zijn gemaakt.





Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)