In de blogserie "Meest rechtse regering in Nederland ooit" verscheen op 5 juli 2024 mijn eerste bericht, op 19 juli 2024 mijn tweede en op 21 september 2024 mijn derde. Deze berichten gingen onder andere over onderlinge spanningen tussen de regeringspartijen, over de eerder afgewende achteruitgang van leden van de regenbooggemeenschap, over
de toenemende dreiging vanuit regenboogvijandig Rusland, en over de vergeefse poging vanuit het NSC om de zelfbeschikking van transgenderpersonen aan te tasten. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op 18 en 19 september 2024 werd ook duidelijk dat de steun van VVD en NSC voor een noodwet tegen asiel bij beide partijen onzekerder werd.
In de NRC van 23 september 2024 stond een artikel van Liam van de Ven onder de kop: "Kabinet wil noodwet, oppositie wil spoedwet. Wat is het verschil?" Ik citeer: "De Algemene Politieke Beschouwingen werden afgelopen week gedomineerd door het coalitieplan om een asielcrisis uit te roepen, waardoor het kabinet anti-asielmaatregelen kan nemen die normaal illegaal zijn zonder tussenkomst van de Tweede en Eerste Kamer. Zulke noodwet-geving is een staatsrechtelijk paardenmiddel, bedoeld voor acute crisissituaties zoals oorlogen en overstromingen. Volgens experts, de Kamer en ambtenaren van Binnenlandse Zaken is noodwetgeving niet gepast om de asielinstroom aan te pakken. Zelfs coalitiepartij NSC denkt dat het uitroepen van een asielcrisis niet kan, of tenminste niet te rechtvaar-digen is. Er is een alternatief: het kabinet kan gebruik maken van een spoedwet, waar het parlement zich wél over kan uitspreken. Wat houdt dat in?" Deskundigen vragen zich af "waarom het kabinet, dat al bijna drie maanden in functie is, niet eerder een spoedpro-cedure is opgestart. 'Die had intussen al lang en breed klaar kunnen zijn'. (...) PVV-leider Wilders peinsde er tijdens het debat niet over om te kiezen voor een spoedwet in plaats van noodwetgeving. De oppositie is in ieder geval bereid een spoedwet zo snel mogelijk te behandelen. Donderdagavond dienden Groen-Links-PvdA, D66, ChristenUnie, SP, CDA en Volt een motie in. (...) Maar deze motie haalde het niet, alle coalitiepartijen stemden tegen - ook VVD en NSC." Tot zover dit citaat uit de NRC. Het is de vraag of dit zo blijft.
In de NRC van 27 september 2024 staat een artikel onder de koppen: "Stop samenwerking met PVV. Dit kabinet is een kabinet-Wilders en de democratische rechtsstaat loopt gevaar, schrijft John Morijn. Wilders kopieert Orbán en wil het parlement buiten spel zetten."
Ik citeer: "De start van het nieuwe kabinet belooft niet veel goeds. We zien een poging om via het staatsrechtelijk paardenmiddel van een noodwet een crisis uit te roepen over een bewust in stand gehouden opvangchaos. (..) Het is belangrijk PVV-leider Wilders te beoor-delen vanuit het oogpunt van wat hij wil bereiken. Dat is niet ingewikkeld. Hij kopieert vrij letterlijk het draaiboek van de Hongaarse leider, Viktor Orbán. (...) In Hongarije geldt al sinds jaar en dag een noodtoestand voor niet (langer) bestaande crises. (...) Het parlement werd zo dus al jaren geleden feitelijk buiten spel gezet, en speelt sindsdien een nog vrij marginale rol. (...) Het maatschappelijk middenveld moet onder grote druk werken en wordt continu verdacht gemaakt. En na de migranten en de EU kreeg Orbán behoefte aan een nieuwe vijand: de lhbti-gemeenschap. (...) Met een kabinet-Wilders dat lang zijn gang kan gaan zonder ook maar iets inhoudelijk te bereiken, kan dát ons voorland zijn. Het wordt dan zeer waarschijnlijk dat de democratische rechtsstaat het belangrijkste slacht-offer wordt. Dat is geen bijeffect, maar het plan van Wilders. Het is essentieel om dit gevaar op waarde te schatten. De democratische rechtsstaat is en blijft een basisvoor-waarde voor het duurzaam oplossen van alle inhoudelijke problemen. Een rechtsstatelijke crisis is in die zin belangrijker dan andere crises." Tot zover dit citaat uit de NRC, gisteren.
Het is daarom te hopen dat VVD en NSC zich de kritiek op het uitschakelen van de volks-vertegenwoordiging zeer ter harte zullen nemen. Wilders is ongetwijfeld er op uit om het kabinet zo snel mogelijk te laten vallen om op die manier de goede peilingen om te zetten in zetelwinst voordat zijn achterban er achter komt dat hij zijn meeste verkiezingsbeloften niet waar kan maken. In het belang van ons land moeten VVD en NSC met de goedwillende middenpartijen dan een nieuwe regering samenstellen die voortvarend de echte problemen kan gaan aanpakken. Alleen op die manier kunnen wij voorkomen dat, zoals in Hongarije, een rechtse minderheid kan gaan doen alsof zij 'het echte volk' zou vertegenwoordigen.
Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.
Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen
en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).
Zie voor mijn
reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.
Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).
Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat, (het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland, (het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht) en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)