zaterdag 6 februari 2021

382. Nieuws "van alle kanten" deugt niet!

Onlangs verscheen in uitzendingen van de Nederlandse publieke omroep een naar eigen zeggen "homeopatische arts" die levensgevaarlijke onjuistheden verkondigde rond het coronavirus. En dat zonder enige tegenspraak. De publieke omroep zegt het nieuws "van alle kanten" te brengen. Dat klinkt objectief maar is in feite een levensbedreigend en discriminerend misverstand, juist in deze tijden van nepnieuws in veel (a)sociale media.

Nepnieuws verspreiden kan levensbedreigend zijn
In mijn blogserie over mediakritiek (zie naschrift hieronder) toon ik aan dat de Nederlandse publieke omroep uit angst om voor 'links' te worden versleten, rechtse opiniemakers zonder tegenspraak de grootst mogelijke onzin laten verkopen. Zeker als het om gezondheid gaat (zoals virusontkenners), kan dat levensbedreigend zijn. Juist in deze tijden van nepnieuws mag van de publieke omroep verwacht worden dat toetsing van feiten plaatsvindt. Vooral in talkshows gebeurt dat zelden en met name als het om rechtse woordvoerders (Baudet) gaat. Linkse woordvoerders (Asscher) daarentegen worden veel scherper ondervraagd.

"Van alle kanten" kan discriminatie bevorderen
Het dogma nieuws "van alle kanten" te benaderen, kan discriminatie bevorderen. Het kan er toe leiden dat tegenover elke vrouw, homo of Jood een vrouwen-, homo- of Jodenhater wordt uitgenodigd. De publieke omroep moet dus niet alleen zorgen voor feitelijk correct nieuws maar ook voor woordvoerders die niet aanzetten tot haat en geweld tegen anderen.

Mijn eigen homoseksuele media-optredens
Uit blogbericht 138, Mijn homoseksuele media optredens, blijkt dat ik in het verleden heel veel in de media te zien en en te horen was. Maar sinds de opkomst van talkshows heb ik alle uitnodigingen afgewezen. Iedereen kan zonder enige deskundigheid overal opinies over spuien. Zo ontstaan, om de koning aan te halen, "manische meningenmachines" waar feiten soms ver te zoeken zijn. Dat is ook de reden waarom ik (afgezien van mijn blog) niet in de (a)sociale media te vinden ben. De enkele keer dat ik mijn hoofd daar boven het maaiveld uitstak, leidde dat onmiddellijk tot aggressieve reacties. Zoals ik in mijn blogbericht 318 betoogde, ging dat vaak om homovijandige kastzitters die mijn openheid gevaarlijk vinden.

Mijn eigen humanistische media-optredens
In mijn boek  "Humanisme als zelfbeschikking; levensherinneringen van een homohumanist" (uitgeverij Papieren Tijger, Breda 2016) beschrijf ik mijn geschiedenis in de Nederlandse en in de internationale humanistische beweging. Dat was nog ver vóór de opkomst van de (a)sociale media. Maar ook toen al werd ik achtervolgd door (anonieme!) briefschrijvers die mij als een "goddeloze humanist" bedreigden met hel en verdoemenis. Maar de grootste bedreiging was de poging om het hoofdkantoor van het Humanistisch Verbond in brand te steken door een obscure Joodse organisatie omdat de humanistische omroep kritiek had geuit op het beleid van Israël jegens de bezette Palestijnen. Toen werd mijn huis bewaakt door de politie. Waarmee ik maar wil zeggen dat er altijd groepen zijn geweest die moeite hadden met vrije op feiten gebaseerde media. De openbare omroep moet niet zwichten.

Wel waarheidsvinding en geen paniekzaaierij
De belangrijkste taak van de publieke omroep in deze tijden van ontelbaar nepnieuws is waarheidsvinding. Niet om zogenaamde opiniemakers de meest opzienbare opvattingen te laten verspreiden in de jacht op hogere kijkcijfers. Een rekenfoutje rond inentingen is niet meteen een "chaos". Alleen eenzijdige aandacht voor wat er fout gaat, is geen objectieve berichtgeving maar paniekzaaierij. Nieuws "van alle kanten" en het verzwijgen van goed nieuws ontwrichten onze samenleving omdat zij een vertekend wereldbeeld verspreiden.





Naschrift.
Na eindeloos zwijgen, komt de publieke omroep op 7 februari 2021 eindelijk met een feitelijke weerlegging van enkele leugens van Baudet in een uitzending van Zondag met Lubach. Gaat dat zien!







Naschrift.

Het dagblad Trouw van 29 maart 2021 opent met de grote kop "Nederlander werd in het coronajaar zelfs iets tevredener". Ik citeer uit het artikel over een nieuw rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek: "Het aantal ondervraagden dat het eigen welzijn een hoog cijfer geeft, een zeven of hoger, steeg vorig jaar met 2 procent, naar 66 procent. Het aantal dat zichzelf een vier of lager geeft, daalde licht, van 2,8 procent in 2019 naar 2,6 procent vorig jaar. (...) Het zou goed kunnen dat ondervraagden zo tevreden zijn omdat ze beseffen dat het in deze tijd veel erger kan. (...) Er is ook gevraagd naar het vertrouwen in de samenleving en instituties. Dat is flink toegenomen, vooral het vertrouwen in de Tweede Kamer, van 39 procent in 2019 naar 52 procent vorig jaar. (...) Al sinds 2014 neemt het vertrouwen in instituties toe. Dat mensen vorig jaar veel vertrouwen hadden in de overheid, is opvallend, omdat je in de media vaak mensen hoort die dat vertrouwen juist niet hebben. In ons onderzoek is dat maar een marginale groep." Diezelfde dag om 13 uur bekeek via Google hoeveek media dit bericht prominent berichtten: ik vond geen enkel voorbeeld. Waarmee mijn stelling in de blogserie met mediakritiek is bevestigd: goed nieuws is geen nieuws en de sociale werkelijkheid wordt negatiever voorgesteld dan zij is.







Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.






Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mond-kapjesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2).






Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.






Naschrift. Humanisme
Het meest gelezen humanistisch bericht is nu nummer 65 over Verhullende statistieken (de grootste stijger in deze groep)Vooral in Rusland was hier veel belangstelling voor: mogelijk vanwege de groeiende macht van de Russisch-orthodoxe kerk. Als tweede binnen dit thema eindigt weer nummer 24 over Pieter Admiraal (1929-2013) die wereldwijd een zeer belangrijke rol speelde in de strijd voor legalisering van de vrijwillige euthanasie. Dit blogbericht wordt in deze groep gevolgd door mijn blogbericht 41 uit mijn humanistisch verleden over Piet Thoenes, van Dachau tot Utopia, nummer 123 over IHEU & Engeland, het nummer 55 over Godsdienstwaanzin, 7 over KGB & CIA, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, 25 onder de titel Godgeklaagd!, 46 over Jaap van Praag, grondlegger van de humanistische beweging en nummer 103 over Solidariteit. Deze berichten zijn te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') die 2016 als boek verschenen.






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)