zaterdag 24 september 2022

465. Een opmerkelijke Prinsjesdag 2022

Op 20 september 2022 vond de gebruikelijke Prinsjesdag plaats in Den Haag. Er waren een aantal zaken zeer opmerkelijk. In de eerste plaats vond de opening van het politieke jaar 2022-23 van de Staten-Generaal niet plaats in de eeuwenoude Ridderzaal maar in de 200 jaar oude Koninklijke Schouwburg. Dit vanwege de verbouwing van het Binnenhof. In de tweede plaats vonden er langs de koetsenstoet veel demonstraties plaats. Dat mag gelukkig in een democratisch land. Maar een dieptepunt vond ik toch wel dat enkele demonstranten met behulp van een paar omgekeerde Nederlandse vlaggen probeerden te verhinderen dat de oud-koningin Beatrix een blik kon werpen op de glazen koets met daarin voor het eerst haar kleindochter, de kroonprinses Amalia. Ik weet niet of er een PR-bureau door hen was ingehuurd maar dit mag wel de prijs winnen van de meest averechts uitpakkende actie van het jaar. Een hoogtepunt was voor mij dat een aantal boeren die met tractoren trachtten Prinsjesdag te verstoren aan de rand van Den Haag werden tegengehouden en hun grote machines door Defensie werden afgevoerd. Dat had wat mij betreft al veel eerder mogen gebeuren. Nederland is een democratie en geen tractorcratie, gekneveld door boeren.

In de derde plaats werden in troonrede en miljoenennota alles bijeen zo'n dertig miljard euro aangekondigd om de koopkracht op peil te houden. PvdA en GroenLinks vroegen al begin dit jaar om een kostenplafond om zo de extreem stijgende kosten voor gas en stroom binnen betaalbare perken te houden. Het duurde maanden tot kort voor Prinsjesdag dat de regering dit plan overnam. Dit gebrek aan inzicht in wat er leeft in de samenleving heeft al geleid tot het dieptepunt dat 7 op de 10 Nederlanders geen vertrouwen meer heeft in deze regering. Het is afwachten of deze poging tot koopkrachtherstel nu echt zal gaan werken.

De Russische oorlog tegen Oekraïne
Ook op 20 september 2022 kondigde Poetin een "gedeeltelijke mobilisatie" van zo'n 300.000 reservisten. Via vier nep-referenda in bezette delen van Oekraïne is hij van plan om al die gebieden in te lijven waar hij deze reservisten wil gaan inzetten. Bovendien kan hij nu zo de pogingen van Oekraïne om die bezette gebieden te heroveren gaan beschouwen als een aanval op het Russisch grondgebied om zo 'legaal' kernwapens in te zetten. In de NRC van 22 september 2022 beschrijft Rusland-deskundige Hubert Smeets hoeveel Poetin-vriendjes Nederland nu telt. Ik citeer: "Twee maanden voor de invasie in Oekraïne peilde Instituut Clingendael dat 19 procent van de Nederlanders vindt dat Rusland zijn invloedssfeer moet kunnen behouden en 23 procent het een 'goede zaak' acht dat het zijn 'nationale trots uitdraagt'. Die poetinfilie is oververtegenwoordigd bij de kiezers van FVD, PVV, JA21, BIJ1, BBB en SGP. Het is dan ook geen toeval dat PVV-leider Wilders bij de Algemene Politieke Beschouwingen uitdrukkelijk zei dat hij niet is 'ingehuurd' om de westerse sanctie tegen Poetin te steunen of Oekraïne te helpen en in één moeite door premier Rutte en de andere ministers als 'tirannen' kwalificeerde." Tot zover dit citaat van Hubert Smeets in de NRC.

De Algemene Politieke Beschouwingen
Op 21 en 22 september 2022 vonden daarna in de Tweede Kamer de Algemene Politieke Beschouwingen plaats over de troonrede en de conceptrijksbegroting. De debatten gingen hoofdzakelijk over onduidelijkheden in het prijsplafond voor gas- en stroomkosten. Er was veel media-aandacht voor het opvallende incident dat de regering de Tweede Kamer verliet omdat Baudet de minister van Financiën leek te beschuldigen dat zij een westerse spion zou zijn. Minder aandacht was er voor het feit dat Baudet kwam met de meest homo- en vrouwvijandige uitspraak in decennia dat hij de "viriele" Poetin bewonderde en de westerse politici veracht omdat zij zo "verwijfd" zouden zijn. Wie meer wil weten over de "viriele" homovervolging in het Rusland van Poetin: klik hier. De Nederlandse media zouden meer aandacht moeten besteden aan de steeds toenemende vijandige uitingen tegen de gelijke behandeling van de regenbooggemeenschap vanuit extreem-rechtse personen en groepen.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.






Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)