zaterdag 24 juni 2023

504. Gelukkig en "agressief" Nederland & Europa

Uit Europees vergelijkend onderzoek blijkt telkens dat Nederlanders tot de gelukkigste Europeanen horen. In het dagblad Trouw van 17 juni 2023 stond een artikel met de kop: "Wij zijn nou eenmaal een agressief volk." Ik citeer: "Het instituut Eurofound vergeleek 27 EU-lidstaten. Daaruit bleek dat Nederlandse werknemers het meest met verbale, fysieke en psychische agressie te maken krijgen. Meer dan alle andere EU-landen. We zijn, zegt [de schrijver van het boek 'Het Agressieparadijs'] Koetsenruijter, 'nou eenmaal een agressief volkje'. Het geschreeuw en gescheld zit volgens haar al tientallen jaren in onze samen-leving. 'Hoewel het de afgelopen jaren, zeker sinds de coronapandemie, is toegenomen'."

Ik heb thuis een hele verzameling boeken waaruit blijkt dat buitenlandse bezoekers vanaf de Romeinen al eeuwen klagen over het onbeschofte gedrag van veel Nederlanders. Die zien hun eigen gedrag meestal als eerlijk, vrijgevochten, "recht voor zijn raap", "je weet waar je aan toe bent". En het hoffelijke, beschaafde gedrag van veel buitenlanders wordt vaak gezien als oneerlijk, kruiperig, "ja zeggen en nee doen". Het is dus te makkelijk om te denken dat het iets is van de laatste tijd. Kennis van de geschiedenis kan dus geen kwaad.

Anders dan de meeste andere Europese landen heeft Nederland een geschiedens van een zwakke adel en een sterke burgerij die zich ontwikkelde in vrije steden. Deze vrije burgers moesten niets hebben van likken naar boven en trappen naar onderen. Vrijgevochten past beter bij onze geschiedenis dan op de knieën gaan voor hogergeplaatsten. Dat neemt niet weg dat de vrijheid van de een nooit ten koste mag gaan van de vrijheid van anderen.

Op de NOS-website van 21 juni 2023 staat de kop: "Nederland lager dan buurlanden in lijst gelijkheid tussen man en vrouw". Ik citeer: "In de jaarlijkse ranglijst van landen waar de minste ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen, de Global Gender Gap Index, scoort Nederland opnieuw slechter dan onder meer België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Net als vorig jaar staat Nederland op de 28ste plaats, terwijl België en Duitsland in de top 10 staan." De belangrijkste verklaring zit in het feit dat in Nederland de meeste vrouwen in deeltijd werken. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt hier dus opgevat als gelijk-vormigheid en niet als gelijkwaardigheid in veelvormigheid. Ik vat vrijheid op als het recht om zelf zin en vorm te geven aan het eigen bestaan. Veel Nederlandse vrouwen zijn zo dus gelukkiger dan in landen waar zij in een strak keurslijf moeten leven van eenvormigheid.

In veel lijstjes zakt Nederland inzake de emancipatie van de regenbooggemeenschap. Opvallend in die lijstjes is dat vooral gekeken wordt naar wetgeving en rechtspraak en weinig naar de maatschappelijke aanvaarding. In The Third Pink Book, a Global View of Lesbian and Gay Liberation and Oppression (Prometheus Books, Buffalo New York, 1993) schreef ik over mijn 'World Survey on the Social and Legal Position of Gays and Lesbians' (blz. 249-342). Daaruit bleek dat de juridische en de maatschappelijke toestand behoorlijk uit elkaar kunnen lopen. Europees onderzoek naar de gelijke behandeling van de regen-booggemeenschap dat alleen kijkt naar wetgeving en rechtspraak en niet naar de maat-schappelijke omstandigheden geeft dus geen volledig beeld van de echte werkelijkheid. Europees onderzoek met onderling vergelijkende lijstjes is helaas vaak te oppervlakkig.







Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 






Naschrift. Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)