zaterdag 5 maart 2022

436. De Russische inval in Oekraïne (1)

Op 24 februari 2022 viel Rusland op grote schaal Oekraïne binnen. Veel Poetin-vriendjes, ook in Nederland, doen het voorkomen alsof Rusland vredelievend is en wel moet reageren op bedreigingen vanuit 'het Westen'. Laat ik in dit blogbericht de feiten eens op een rijtje zetten. In de komende blogberichten zal ik ingaan op enkele aspecten die mijns inziens te weinig aandacht krijgen. Deze feiten ontleen ik deels aan de NRC van 24 februari 2022.

'Westerse' aanvallen op Rusland?
Ik beperk mij tot de vorige en de huidige eeuw. In de achttiende en de negentiende waren er veel Russische bezettingen van Europese volken. (En dan laat ik de Aziatische buiten beschouwing want die kunnen moeilijk 'Westers' genoemd worden.) In aardrijkskundige volgorde gaat het dan vooral om de Finnen, Esten, Letten, Litouwers, Polen, Wit-Russen, Oekraïners, Roemenen, Georgiërs, Armeniërs, Azeri's, andere inwoners van de Kaukasus en de Kazachen. Vanuit Europa werd Rusland al die eeuwen slechts aangevallen door Napoleon (1812) en Hitler (1941). En er was inmenging tijdens de burgeroorlog van 1917 tot 1922.

Russische aanvallen op 'het Westen'!
Ik citeer uit de NRC: "De meest schrijnende Kremlin-agressie in Europa was het 'duivelspact' van Molotov en Ribbentrop (1939) waarmee Stalin en Hitler grote delen van Oost-Europa verdeelden. Gesteund door dit niet-aanvalsverdrag (vrede nietwaar) kon het Rode Leger aan het begin van de Tweede Wereldoorlog het oostenlijk deel van Polen, het huidige Bela-rus, de Oekraïense regio's Wolynië en Galicië plus Boekovina en Bessarabië (weer) onder de voet lopen. Kort daarna attaqueerde het Finland. Dit waren geen louter administratieve invasies. Na de overwinning op de nazi's collectiviseerde Stalin de vrije boeren in West-Oekraïne en Moldavië, zoals hij in Sovjet-Oekraïne begin jaren dertig al had gedaan. Bij deze tweede holomodor (1946-1947) stierven minimaal een half miljoen mensen van de honger." Na de Tweede Wereldoorlog werden Polen, Oost-Duitsland, Tsjechoslowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije bezet. Hongarije (1956) en Tsjechoslowakije (1968) werden ingevallen door troepen van de Sovjet-Unie. Polen werd daarmee bedreigd.

Na het einde van de Sovjet-Unie ondersteunde Rusland onder leiding van Poetin in 1992 de separatisten die zich in Transnistrië van Moldavië hadden afgescheiden. In 2008 voerde Rusland onder leiding van Poetin een vijfdaagse oorlog in Georgië om de provincies Zuid-Ossetië en Abchazië te bezetten. Vergelijkbare bezettingen vonden plaats in 2014 van de Krim en de Donbas in Oekraïne. Sindsdien is er in Oost-Oekraïne sprake van aanhoudend geweld, zoals het neerhalen van vlucht MH17 waarvan de Russische rol is aangetoond.

Conclusie
Rusland heeft geen vredelievende geschiedenis. Onderdrukking van andere volken kwam en komt regelmatig voor. De huidige inval in Oekraïne is en strijd met internationaal recht. Terecht is een klacht ingediend bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, heeft de Alge-mene Vergadering van de Verenigde Naties in overgrote meerderheid de inval veroordeeld en worden strenge sancties doorgevoerd. In mijn volgende blogberichten meer daarover.




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1400 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)