zaterdag 4 april 2020

338. Waarom bang voor bloot?

In mijn vorig blogbericht, 337. Bevrijding door uit de kast te komen, leg ik uit waarom ik nu niet schrijf over de coronacrisis. Ik schreef er: "Wie mijn blog een beetje kent die weet dat ik een dwarsdenker ben. Als iedereen een bepaalde kant op holt, ben ik geneigd om afstand te nemen. Dat is een van de voordelen van het homo-zijn: je kunt andere dingen zien die de meeste mensen niet zien. Wie dat beter wil begrijpen kan in deze dagen van verplicht thuis verblijven een goed boek daarover lezen. Deze maand (maart) verscheen het onthullende boek Confettiregen van Splinter Chabot (Spectrum Amsterdam 2020)."   Er is nog een boek dat onlangs verscheen en dat de moeite waard is om nu te lezen: Bloot van Ted van Lieshout (Querido, Amsterdam 2020). Een zoektocht naar bloot in de kunst door de eeuwen heen en de nu groeiende preutsheid. Het boek met veel illustraties heeft de vorm van een correspondentie. En die vorm deed mij denken aan een ander (nu vergeten) boek.

Robert Long en Cees van de Pluijm
Dat boek van Robert Long en Cees van der Pluijm heet, Beste Robert, Waarde Cees, (Adel Nijmegen 1998). Ook in dit boek aandacht voor de toenemende preutsheid. (Toen al!) Er zijn ook verschillen. Dit boek gaat over leven, dood, liefde, seks, werk en collega's. En is geschreven door twee openlijke homo's. Dat geldt ook voor Ted van Lieshout maar niet voor zijn mysterieuze correspondent. Ik zal daar niets over verklappen maar het eindigt heel bijzonder. Robert, Cees en Ted zijn boeiende en uitstekend leesbare dwarsdenkers.

In zekere zin was Gerard Reve dat ook. Maar Nederland loopt niet echt over van openlijk homoseksuele dwarsdenkers die schrijven over o.a. homoseksualiteit. En dat is met name jammer voor jonge homo's die worstelen met hun homoseksualiteit en denken hun leven inhoud en vorm te kunnen geven zonder uit de kast te komen. Wat staat daarover in Bloot?

Ted van Lieshout in Bloot
"Iedere lezer mag bijvoorbeeld weten dat ik homo ben en ik zeg het ook als er geen aanleiding voor is. Privé vind ik dat voor mezelf en mijn directe omgeving helemaal niet nodig. Ik doe het omdat ik ervan overtuigd ben dat homo's zichtbaar moeten blijven in een tijd waarin jonge homo's juist willen onderduiken in hun omgeving. Ik weet zeker dat dat funest is. De emancipatie kwam tot stand doordat homo's zich bekendmaakten. Tot dan toe bleven ze anoniem en kon iedereen een hekel aan ze hebben omdat het tóch niet ging om personen die je kende. Pas toen homo's uit de kast kwamen, moesten vaders en moeders, ooms en tantes, buren en overburen hun mening bijstellen: de pest hebben aan mensen die je niet kent is niet zo moeilijk; een hekel krijgen aan het jongetje dat je hebt zien opgroeien en dat homo blijkt is een stuk lastiger. Als ik nu ook mijn anders-zijn laat verdwijnen in de zogenaamde voltooide homo-emancipatie, net als de jongere generaties homo's, raken ze weer onbekend en vervolgens onbemind." Dit sluit goed aan bij mijn Tresoar-lezing Identiteit als keuze over vrijheidsbevorderende identiteiten. Met name homojongens die dat niet goed begrijpen, verwijs ik naar Confettiregen van Chabot.

De kwalijke rol van de katholieke kerk
In mijn proefschrift, Homoseksualiteit in Nederland, studie van een emancipatiebeweging (Boom Amsterdam 1982), schrijf ik dat de katholieke kerk wat homoseksualiteit betreft, naar buiten voor brandweer heeft gespeeld maar binnenskamers het vuur gaande heeft gehouden. Van Lieshout laat daar, wat kunst en bloot betreft, veel goede voorbeelden van zien. Dit sluit ook aan bij mijn blogbericht 282, Vaticaan is géén "homogemeenschap"!

De kwalijke rol van media
Van Lieshout besteedt ook aandacht aan de kwalijke rol van media. "Wij verafschuwen geweld en verheerlijken schoonheid, maar in het journaal krijgen we niks schoons te zien en juist alles wat slecht en lelijk is. Dat verkoopt beter. Dat trekt meer aandacht. Een bevlogen kunstenaar die een mooi werk schildert komt niet in het journaal, een nietsnut die dat schilderij kapot maakt wel." Hij wijst er ook op dat vooral Amerikaanse media op hol slaan van een blote tepel maar ons wel overstromen met geweld. Dit sluit aan bij mijn vlogbericht 5,  Geweld en preutsheid in de VS. Zie onderstaande serie met mediakritiek.

Verpreutsing tast zelfbeschikking aan
Van Lieshout laat duidelijk zien dat eeuwen van godsdienstige bangmakerij en verpreutsing in de kunst er toe heeft geleid dat het recht van mensen wordt aangetast om zelf zin en vorm te geven aan het eigen leven zolang zij het zelfbeschikkingsrecht van anderen niet schenden. Dat past in een traditie van openlijke homo's zoals Gerard Reve, Robert Long en Cees van der Pluijm. Het is hoopvol dat de jonge Splinter Chabot zich daar bij aansluit.




Naschrift. Identiteitsdiscussie
In deze serie is het meest gekeken naar blogbericht nummer 114, Identiteit als keuze, gevolgd door nummer 110, Strategische blunders door 'antiracisten', het nummer 13, Afrikaner identiteit, nummer 232, Grappen? Naar beneden trappen!, nummer 271, Het falen van het zwart-wit-denken, het nummer 215, Genderneutraal? Genderpluriform!, nummer 294, Vrijheidbevorderende identiteiten, het nummer 231, Rassenwaan is geen wetenschap, nummer 230, Stop zwart-wit-denken en nummer 319, "Witte schuld"? Géén zwarte onschuld!


Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, het nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie, nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland nr. 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1) en nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (nieuwste binnenkomer).


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt ook voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door het bericht 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando, door het bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door blogbericht 66 over de emancipatiefilm Pride en door het bericht 31 over het vrijwel vergeten Oeganda-drama in zwart Afrika.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn betoog dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht krijgen. 



Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat,  
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS,
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS,
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel,
9. Atlas van Friesland,  
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming,
12. Misverstanden rond Europese Unie en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst.