zaterdag 1 mei 2021

394. Van 'zondebok Rutte' naar nieuwe regering

Op 20 maart 2021 schreef ik blogbericht 388 over de uitslag van de landelijke Nederlandse verkiezingen. De regerende coalitie haalde een groter aantal zetels dan vier jaar geleden. In deze coronatijden zou men denken dat een voortzetting van deze coalitie voor de hand ligt. Op 10 april schreef ik blogbericht 391: een voortzetting bleek moeilijk omdat de grote winnaar, premier Rutte, op een leugentje betrapt werd. Een motie van afkeuring werd met grote meerderheid aangenomen. Een motie van wantrouwen werd nipt verworpen. Op 26 april 2021 werden bij hoge uitzondering de geheime regeringsnotulen openbaar gemaakt. De regering bleek vooral bezig haar eigen hachje te redden. Er was weinig aandacht voor de duizenden slachtoffers met dubbele nationaliteiten die ten onrechte van fraude werden verdacht en mede daardoor in onoplosbaar grote financiële en sociale problemen kwamen.

Toen bleek dat niet alleen Rutte maar ministers van alle vier de regeringspartijen kritiek hadden op "activistische" Kamerleden van de coalitie. Die bleven lastige vragen stellen over de toeslagenaffaire waardoor duizenden onschuldige burgers onterecht van fraude werden beschuldigd. De regering had informatie achter gehouden voor de Kamer, hetgeen in strijd is met de Grondwet. Er volgde weer een Kamerdebat, en wel op donderdag 29 april 2021.

Van zondebok Rutte naar nieuwe regering
Er was een groot verschil tussen het eerste debat op 1 april 2021 en het tweede op 29 april 2021. In het eerste debat werd premier Rutte als de zondebok aangevallen voor alle fouten die eerder gemaakt waren. Het leek wel alsof zijn vertrek alle problemen zou oplossen. In het tweede debat werd nu duidelijk dat niet alleen Rutte maar heel veel politieke partijen meegewerkt hadden aan een verhullende politieke cultuur in Den Haag. Daardoor werden Kamerleden van regerende partijen teveel onder druk gezet om hun controlerende taak te veronachtzamen. Zo bleven fouten in het beleid te lang onopgemerkt waardoor duizenden slachtoffers vielen. Volksvertegenwoordigers moeten alle regeringen altijd kritisch volgen.

Nadat regering en regerende partijen hun fouten hadden toegegeven en zij verbeteringen hadden beloofd, kon weer gekeken worden naar het vormen van een nieuwe regering. Dat mocht ook wel want want vanuit de samenleving kwam de kritiek dat men in politiek Den Haag teveel bezig was met zichzelf en te weinig met de dringende problemen die opgelost moesten worden. Een daarover aangenomen motie van de PvdA en GroenLinks klaarde zo de lucht voldoende op om door te gaan met de uiterst noodzakelijke regeringsvorming.

Rapport door informateur Tjeenk Willink
Op 30 april 2021 kwam de informateur Tjeenk Willink met zijn rapport over de beoogde regeringsvorming. Er is volgens hem ruim voldoende vertrouwen om aan de inhoudelijke formatie te gaan beginnen. De overgrote meerderheid van alle 17 politieke partijen wil voorrang geven aan het oplossen van de coronacrisis. Er moet een meer open bestuurstijl komen en een regeerakkoord op hoofdlijnen. Men moet leren van fouten en niet meteen roepen om aftreden. De meeste partijen sluiten een premierschap van Rutte nu niet bij voorbaat uit. Van de 17 partijen in de Kamer willen nu 14 aan deze formatie beginnen.



Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).



Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mond-kapjesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2). Zie ook het serievervolg in de blognummers 362 en 365.






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)