zaterdag 19 september 2020

362. Reizen in (anti)mondkapjesland (3)

Op 14 september 2020 zag ik voor het eerst mondkapjes in mijn omgeving. Een wat ouder echtpaar kwam maandagmorgen vroeg met mondkapjes op uit de COOP-supermarkt van Stavoren: er was bijna niemand in de winkel die zo ruim is dat de anderhalve meter overal in acht kan worden genomen. Waren het toeristen en wisten zij wel hoe veilig Friesland is?

Voor het eerst in het coronatijdperk zat ik op 15 september 2020 weer een uur lang achter het stuur. Halfjaarlijks moet ik naar het ziekenhuis in Sneek om bloed te laten prikken in het kader van de controle op mijn gezondheid. Dat moet nuchter en de heenreis duurt per auto een half uur. Met het openbaar vervoer (met verplicht mondkapje) en wandelend van station naar ziekenhuis duurt dat aanzienlijk langer. Vandaar mijn keuze voor een auto.

Wie Friesland niet kent, moet een paar dingen weten. Het verkeer is er minder gejaagd dan in en rond de grote steden van Nederland. Als er getoeterd wordt dan is dat niet om iemand uit te schelden maar om iemand te groeten. Op het Friese platteland groet men elkaar. Als je dat in Amsterdam doet dan wordt je al snel toegesnauwd: "Mot je wat?!" Wie meer wil weten over deze Friese gebruiken: lees mijn Tresoar-lezing Identiteit als keuze.

De heenreis
Mijn vorige reis naar Sneek was net voor het coronatijdperk en voor de invoering van de maximumsnelheid van de honderd kilometer per uur. Op de provinciale weg van Koudum naar Bolsward overheerst overal het Friese rijgedrag. Vrijwel iedereen houdt zich aan de maximale snelheden en de verboden tot inhalen. Maar op de snelweg van de Afsluitdijk naar Sneek had men regelmatig te maken met snelheidsduivels, vermoedelijk uit "Hollân", zoals de Friezen zeggen. Dan moet je (net zoals op Duitse snelwegen) voortdurend in de achteruitkijkspiegel kijken als je 100 rijdt op de linkerstrook waar je 130 mocht rijden.

Op de heenreis op 15 september 2020 was het tussen Koudum en Bolsward zo mogelijk nog rustiger. Tussen Workum en Tsjerkwerd wordt de provinciale weg verbreed en moet men 50 kilometer rijden. Iedereen deed dat en er werd niet ingehaald. Op de snelweg tussen Bolsward en Sneek reed ik net als iedereen 100 kilometer per uur. Slechts vier keer werd ik ingehaald door auto's komend uit de richting "Hollân" die ± 120 km reden. Heerlijk rustig!

Bloed prikken in Sneek
Ook bij het bloed prikken groette iedereen elkaar. Nederlands, Fries en Snitsers werden door elkaar heen gesproken en iedereen verstond elkaar. Dat is in Friesland heel gewoon maar daar zou men in België wat van kunnen leren. De sfeer was gezellig en gemoedelijk maar niet opdringerig. Leven en laten leven. Geen voordringen dankzij het trekken van een nummer bij het binnenkomen. Terugkijkend vanuit het coronatijdperk zat men wel erg dicht bij elkaar in de wachtkamer vol met mensen in de risicogroep. Mondkapjes vereist?

Op 15 september 2020 heb ik buiten en binnen het ziekenhuis geen mondkapje gezien. Voor het bloed prikken was een grote tent ingericht waar iedereen zich aan de anderhalve meter hield behalve twee vrouwen met een niet-westerse achtergrond. Ik vermoedde Hindoestaans-Surinaams. Alles verliep vlot dankzij een jonge vrouw die iedereen hielp bij het invullen van de corona-vragenlijst. Van de gezellige sfeer was nu niets over. De vrouw die mij prikte vanachter een kuchscherm betreurde dat. Men onderging het er gelaten.

De terugreis
De terugreis verliep net zoals de heenreis alleen werd ik nu van Sneek in de richting van "Hollân" maar één keer ingehaald. Nergens heb ik een mondkapje gezien. Tot vlak bij het station Koudum-Molkwerum de nieuwe blauwe Arriva-trein (Nienke van Hichtum genaamd) langzaam mijn route kruiste waardoor ik goed kon zien dat iedereen een mondkapje droeg.





Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mondkap-jesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2).


Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.


Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)