zaterdag 18 november 2023

524. Rainbowvote.NU & Regenboogakkoord 2023 (3)

In de afgelopen twee blogberichten besteedde ik aandacht aan Rainbowvote.NU. Vandaag doe ik dat aan het Regenboogakkoord 2023. Het eerste meerpartijen Regenboogakkoord werd gesloten in 2017. Dat werd getekend op 7 maart 2017 door premier Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP), Kathalijne Buiten-weg (GroenLinks), Léonie Sazias (50Plus), Eva van Esch (PvdD) en Sylvana Simons (Artikel1).

Verreweg het belangrijkste akkoord was toen het opnemen van seksuele gerichtheid in het non-discriminatie-artikel nummer 1 van de Grondwet hetgeen het jaar 2023 bereikt werd.

Het Regenboogakkoord van 2021
Op 13 maart 2021 werd het Regenboogakkoord 2021 getekend door premier Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Lilian Marijnissen (SP), Kirsten van den Hul (PvdA), Esther Ouwenhand (PvdD) en Liane den Haan (toen van 50Plus).

Belangrijkste akkoorden waren toen de strafbaarstelling van de zogenaamde 'genezing' van homoseksualiteit (dat niet bereikt werd door tegenwerking van vooral de ChristenUnie) en de wettelijke regeling van het meerouderschap die door enige partijen werd tegengewerkt.

"Vrees voor stagnatie bij lhbti-thema's"
In de NRC van 17 november 2023 staat een artikel onder de koppen: "Vrees voor stagnatie bij lhbti-thema's" en "Lhbti-belangenorganisaties tonen zich ongerust over de voortgang van de emancipatie. Vooral omdat onduidelijk is hoe BBB en NSC zich opstellen." Ik citeer: " 'Er waait een gure wind richting onze gemeenschap', zegt Philip Tijsma, voorzitter van de werkgroep politiek van belangenvereniging COC. 'Je ziet een stagnatie van de emancipatie.'

Hij wijst op de meest recente lhbti-monitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau SCP uit 2022. Data-onderzoek van De Groene Amsterdammer liet dit jaar zien hoe anti-lhbti-sentiment explosief is gestegen op sociale media, met name richting transgender personen.

(...) Ook deze verkiezingen is het frame van de 'opgedrongen agenda' te zien in program-ma's. FVD, PVV en Denk spreken zich uit tegen lhbti-thema's en noemen die 'genderwaanzin' (PVV), 'woke propaganda' (FVD) of 'regenboogdwang' (Denk). (...) De grote vraag is waar nieuwkomers NSC en BBB zijn te plaatsen. In hun programma's is summiere aandacht voor het thema. NSC zet zich in voor de 'volwaardige acceptatie van lhbti'ers op school, op het werk en in de samenleving'. BBB 'komt op voor de regenbooggemeenschap', met name door harder op te willen treden tegen discriminatie. (...) Voorzitter Remco Yizhak Cooremans van Meer dan Gewenst (voor roze ouderschap) noemt BBB en NSC 'de onzekere factor'.

Beide partijen reppen in het verkiezingsprogramma niet over meerouderschap (het wettelijk mogelijk maken van drie of vier ouders) of een wettelijke regeling voor draag-moederschap. NSC is 'in principe' tegen het wetsvoorstel dat meerouderschap regelt, zegt Herzberger. Ze ziet 'juridische en praktische' bezwaren." Tot zover het artikel in de NRC.

Het Regenboogakkoord 2023
Op 18 november 2023 hebben vertegenwoordigers van negen partijen het Regenboogakkord 2023 ondertekend: Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Rob Jetten (D66), Mariëlle Paul (VVD), Henri Bontenbal (CDA), Ines Kostic (PvdD), Bastiaan Meijer (SP), Imane Elfilali (Volt) en Rebekka Timmer (BIJ1). En 50Plus heeft toegezegd het akkoord te zullen ondertekenen.

De belangrijkste afspraken zijn: er moet een meerouderschapswet komen, er moeten snel maatregelen genomen worden om discriminatie en geweld tegen lhbti+personen en andere minderheden aan te pakken, respect en acceptatie op scholen moeten bevorderd worden, er moet een wettelijk verbod komen op pogingen tot lhbti+conversie ('genezing'), er moet een wettelijk transitieverlof komen voor transgender-personen, en de wachtlijsten voor transgenderzorg moeten worden aangepakt. Zie de website van COC Nederland voor meer.





Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)