zaterdag 3 september 2022

462. Meer feiten graag en minder stemmingmakerij

Nederland wordt overspoeld door stemmingmakerij over asielzoekers. Wie de (a)sociale media volgt, krijgt de indruk dat ongeveer alle ellende in Nederland veroorzaakt wordt door asielzoekers. Deze stemmingmakerij wordt gevoed door de rechtse partijen die hopen op een overwinning tijdens de provinciale verkiezingen begin 2023. En die verkiezingen werken door in de samenstelling van de Senaat. In de NRC van 23 augustus 2022 staat een artikel van hoogleraar Leo Lucassen onder de kop: "Laat feiten leidend zijn in het migratie- en asieldebat; om electorale redenen negeren politici de cijfers". Ik citeer hem hieronder.

Leo Lucassen schrijft
Leo Lucassen schrijft dat "het aantal asielzoekers momenteel nauwelijks af[wijkt] van het gemiddelde van de afgelopen drie decennia (te weten zo'n 22.000) en is het een stuk lager dan in 2015. Verder ligt het aantal asielaanvragers per 100.000 inwoners in de afgelopen tien jaar met 1.250 onder het gemiddelde van de EU (1.500). De opvangcrisis is dan ook een door de politiek zelf gecreëerd probleem. In plaats van een goede buffercapaciteit aan te houden, worden als er even wat minder asielzoekers komen tientallen azc's gesloten. En als de aantallen weer stijgen, kan de staatssecretaris weer van vooraf aan beginnen met smeken bij gemeenten. Het beschamende gevolg van dit jojo-beleid kunnen we deze zomer dagelijks in de media aanschouwen. Dit paniekbeleid tast het draagvlak aan en lokt allerhande xenofobe en racistische reacties uit. (...) Tot slot wordt vaak beweerd dat Nederland de bevolkingsaanwas door de vestiging van statushouders niet aankan. Kijken we naar de feiten, dan blijkt momenteel ongeveer de helft van de 756.000 asielzoekers die sinds 1989 naar Nederland zijn gekomen (23.000 per jaar) hier nog te wonen. Dat is gemiddeld genomen over de afgelopen 33 jaar 11.000 vluchteling-immigranten per jaar. (...) Dit zijn allemaal feiten die door onafhankelijke instituten als het CBS en het SCP worden bijgehouden en gepubliceerd en die een politiek assistent in een uurtje bij elkaar kan harken. Dat gebeurt niet, want politici menen dat het problematiseren van asielzoekers en hen tot zondebok maken van allerlei problemen, zoals de woningnood, stemmen oplevert. Tegelijkertijd vindt een meerderheid van de kiezers (77 procent in 2017) dat Nederland vluchtelingen moet opvangen die door oorlog en vervolging uit hun land zijn verdreven. Ook uit welbegrepen eigenbelang zouden politici er dus goed aan doen om feiten weer leidend te maken in dit onzalige debat." Tot zover Leo Lucassen in de NRC.

Mijn eigen ervaringen
Mijn eigen ervaringen in vreemdelingenvriendelijk Friesland sluiten daar op aan. In de meeste gevallen levert de opvang van vreemdelingen in Friesland weinig problemen op. Wat niet helpt zijn overvallen waarbij een dorpje zonder enige voorzieningen zich plot-seling bedreigd voelt door grootschalige opvang omdat bijvoorbeeld een projectontwik-kelaar veel geld denkt te kunnen binnenhalen. Of goedlopende azc's plotseling gesloten worden terwijl meteen erna een tekort aan opvang ontstaat. Of het vluchtelingen vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om Nederlands te leren of in tijden van personeeltekort het verboden wordt om te gaan werken. Wie wel helpen zijn de vele vrijwilligers die taallessen geven aan asielzoekers. En die humanistische en regenboogvluchtelingen bijstaan bij hun asielverzoek. Deze vrijwilligers laten zien dat Nederland niet alleen bestaat uit xenofoben.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.






Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).






Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)