zaterdag 21 november 2020

371 Brexit, Trump & 'De grote dataroof'

"Onze democratie ligt onder vuur zonder dat we het merken. Wat gebeurt er als machtige mensen een psychologisch wapen in handen krijgen waarmee ze jouw gedachten en gedrag kunnen beïnvloeden? Het lijkt sciencefiction, maar het is keiharde realiteit. Het leverde ons Brexit en Trump, maar ook Russische trollen en fake news. Klokkenluider Christopher Wylie vertelt de bloedstollende ontstaansgeschiedenis van Cambridge Analytica, dat bouwde aan een van de machtigste wapens ooit: online psychologische massamanipulatie. Het databedrijf verzamelde persoonlijke gegevens van meer dan 87 miljoen mensen en misbruikte die via Facebook – dat het oogluikend toestond! Samen met The New York Times en The Guardian trok hij in 2018 ten strijde en onthulde hij de duistere praktijken van Cambridge Analytica.In ‘De grote dataroof’ legt Wylie de kwetsbaarheid van gebruikers van social media en de onverantwoordelijkheid van techreuzen bloot. Trump en Brexit waren slechts vingeroefeningen. Wylie geeft een dringende waarschuwing voor de onzichtbare bedreiging van onze democratie." Aldus de flaptekst van het boek 'De grote dataroof'.

Het boek 'De grote dataroof; hoe onze persoonlijke gegevens gekaapt werden om de wereld Brexit en Trump te geven' van de Canadees Christopher Wylie verscheen nog onlangs bij uitgeverij Business Contact in Amsterdam (2020). Dit verhaal is tot stand gekomen "door twee homoseksuele immigranten en klokkenluiders die door een vastberaden vrouwelijke advocaat werden gesteund." Christopher Wylie is twee keer uit de kast gekomen: als homo en als klokkenluider. "Uit de kast komen is het verwerpen van de bepalingen die iemand anders aan ons heeft opgelegd. Het vermogen om onze identiteit te definiëren is extreem sterk." Hij werd vooral bekend als klokkenluider van het beruchte Cambridge Analytica.

Dit waargebeurde verhaal leest als een spannende spionageroman
Christopher Wylie beschrijft chronologisch zijn persoonlijke geschiedenis. Hoe hij zelf betrokken raakte bij de grootste dataroof uit de geschiedenis waarbij Facebook, extreem rechts en Russische spionnen betrokken waren. Het lijkt fictie uit een spannende spionage roman maar het is waar gebeurd. Hoe het Brexit-referendum en de verkiezing van Trump gemanipuleerd werden door extreem-rechtste personen uit de Verenigde Staten en uit Groot-Brittannië. Zie voor mijn blogberichten over deze landen onderstaande naschriften.

"Sociale media hebben rechtstreeks bijgedragen aan radicalisering, massaschietpartijen, etnische zuiveringen, het ontwikkelen van eet- en slaapstoornissen en aanslagen op onze democratie." Facebook "gaf honderden miljoenen particuliere dossiers van Amerikaanse burgers aan vijandige buitenlandse staten. En toch gebeurde er niets." Door misbruik van Facebook werden in 2017 meer dan 700.000 vluchtelingen uit Myanmar verdreven. "Hoewel ze met slechts 3.78 procent wonnen, eisten de Brexiteers de volledige wil van het volk op voor zichzelf - en zelfs toen Trump de volksstemming met 2,1 procent verloor, eiste hij de overwinning." In mijn blog bewees ik dat het in beide gevallen ging om minderheden van één derde van alle stemgerechtigden. Die minderheden deden net alsof zij 'het volk' zouden vertegenwoordgden. Over de betrokkenheid van Rusland schrijft Wylie: "Het doel is om de westerse sociale structuur uit elkaar te schuren. Ze willen dat we elkaar haten."

Waarom spreekt dit boek mij zo aan?
In mijn Tresoar-lezing "Identiteit als keuze" laat ik zien dat mensen zich kunnen bevrijden van opgedrongen identiteiten en zelf (samen met anderen) eigen identiteiten kunnen ontwikkelen. Dat is nu precies wat Christopher Wylie beschrijft in zijn boek met zijn uit de kast komen als homo en als klokkenluider. In deze tijd van door Rusland, Brexit en Trump bevorderde identiteitsconflicten is dit boek een onthullende, bedreigingen signalerende en vooral inspirerende aanrader! Het is een overtuigend pleidooi voor ieders zelfbeschikking.

Na het verlies van Trump en het vertrek van de kwade geest achter de Brexit, Cummings, is het goed om nog eens terug te kijken hoe zij door (media)manipulatie aan de macht zijn gekomen. Met slechts een derde van de Amerikaanse en Britse kiesgerechtigden achter zich, deden zij net alsof zij 'het volk' vertegenwoordigden. Omdat veel media aan die manipulatie meewerkten en sociaal-wetenschappelijk onderzoek negeerden, breng ik dit blogbericht ook onder bij mijn blogserie over mediakritiek (zie naschriften hieronder).






Naschrift.
Op 27 november 2021 blijkt uit onderzoek dat slechts 18% van de Britten vindt dat Brexit een succes is.

Naschrift. Mediakritiek
Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.



Naschrift. Engels/Britse onderwerpen
De top tien blogberichten over Engels/Britse onderwerpen zijn (in volgorde van omvang van populariteit) blogbericht nummer 19: "No sex please, we're British!", blogbericht nr. 17: Disadvantaged by English, blogbericht 123: IHEU & Engeland (de sterkste stijger in deze groep), blogbericht 20: No Dutch please, blogbericht 44: Mediamanipulatie, blogbericht 149: Brexit? Referendum Exit!, blogbericht 79: Alan Turing (1912-1954), de weggestopte held, blogbericht 66: Pride, blogbericht 140: Brexit? Schotland Exit! en blogbericht Brexit & Nexit: hoe betrouwbaar is opinie-onderzoek?



Naschrift. Amerika
Het aantal Amerikaanse lezers van mijn blog is het grootst na die uit Nederland. In deze groep bleef weer het meest gelezen blogbericht 18 over Dangerous stamps! Met dank aan het Postzegelblog want postzegels kunnen heel veel onthullen over een land, in dit geval over de Verenigde Staten. Daarna gevolgd door mijn blogbericht nummer 15 over (Anti) Holland Mania & Nieuw Amsterdam. Ook goed bekeken werd blogbericht 16 over Hans Brinker and a finger in a leaking dike. Verder moeten genoemd worden nummer 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in de VS in Orlando, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, bericht nummer 181 over De anti-elite-paradox over Trump  (de grootste stijger in deze groep), nummer 101 over American Democracy 101, nummer 173 over Geweld en preutsheid in de VS (over vlogbericht 5), nummer 174 over Nederlandse en puriteinse tradities in de VS (over vlogbericht 6) , en nummer 67 over American paradoxes. Zie voor de overige vlogberichten het  volledige lijstje onderaan.


Naschrift. Identiteitsdiscussie
In deze serie is het meest gekeken naar blogbericht nummer 114, Identiteit als keuze, gevolgd door nummer 110, Strategische blunders door 'antiracisten', het nummer 13, Afrikaner identiteit, nummer 232, Grappen? Naar beneden trappen!, nummer 271, Het falen van het zwart-wit-denken, het nummer 215, Genderneutraal? Genderpluriform!, nummer 294, Vrijheidbevorderende identiteiten, het nummer 231, Rassenwaan is geen wetenschap, nummer 230, Stop zwart-wit-denken en nummer 319, "Witte schuld"? Géén zwarte onschuld!




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)