zaterdag 21 augustus 2021

410. Voor of tegen inentingsdwang?

Wie mijn blog kent, weet dat ik leef en schrijf vanuit het beginsel dat mensen zelf zin en vorm moeten kunnen geven aan het eigen leven zolang zij het zelfbeschikkingsrecht van anderen niet aantasten. Het ligt voor de hand om dan te denken dat ik tegen iedere vorm van afgedwongen inenting zou zijn. Maar dat is niet het geval als de zelfbeschikking van anderen bedreigd wordt. Gelukkig is het in Nederland zo dat de overgrote meerderheid van de bevolking kiest voor inentingen tegen levensbedreigende ziekten. Tegenstanders van dergelijke inentingen worden zo beschermd dankzij de voorstanders. Maar wat te doen als een inentingsbewijs vereist wordt om aan bepaalde beroepen of zaken deel te nemen?

Inentingsweigeraars in bepaalde beroepen
In beroepen als de zorg en het onderwijs kunnen inentingsweigeraars hun patiënten en hun leerlingen erg in gevaar brengen. Het ligt dan voor de hand dat inenting vereist wordt. Dat betekent niet zonder meer dat er ontslagen moeten vallen. Men kan dan meestal ingezet worden voor minder riskante taken in zowel zorg als onderwijs. Het is bedenkelijk dat veel weigeraars doen alsof hun vrijheid om te weigeren belangrijker zou zijn dan de vrijheid van anderen om veilig te kunnen leven. Absolute vrijheid is de vrijheid van de sterkeren en de onvrijheid van de kwetsbaren. Het is een mentaliteit van 'ikke-ikke-en-de-rest-kan-stikken'.

Inentingsweigeraars in noodzakelijke situaties
Openbaar vervoer en supermarkten zijn voorbeelden van noodzakelijke situaties. Men kan er voor kiezen om iedereen te dwingen om mondkapjes te dragen. Dan lijden mensen die zich tegenover anderen verantwoordelijk gedragen onder mensen die zich tegenover hun derden onverantwoordelijk willen gedragen. Men kan ook het dragen van deze mondkapjes opleggen aan degenen die niet ingeënt zijn. Of hen alleen toelaten op plekken of tijden waar zij onder elkaar zijn. Dat moet in overleg met de betrokkenen afgesproken worden.

Inentingsweigeraars in nietnoodzakelijke situaties
Men kan sterk van mening verschillen over de vraag of inentingsweigeraars onder elkaar gevaarlijke situaties mogen opzoeken. Enerzijds brengen zij in eerste instantie alleen mensen in gevaar die er zelf voor hebben gekozen om niet ingeënt te worden. Maar anderzijds dragen zij daardoor wel bij aan de verdere verspreiding van het virus en zo bedreigen zij de gezondheid van derden en belasten zij de zorg aanzienlijk meer. Het is aan de overheid om daarover een brede maatschappelijke discussie te bevorderen. Geen opleggen zonder overleg zoals bijvoorbeeld in Frankrijk. Ik kies voor het poldermodel.

Wie zijn er nog niet ingeënt?
In veel media staan overzichten van de ongeveer 1,8 miljoen Nederlanders die nog niet zijn ingeënt. De meeste jongeren die nog niet zijn ingeënt, willen dat de komende weken wel gaan doen. De meeste lageropgeleiden en migranten die nog niet zijn ingeënt kunnen dat alsnog gaan doen door de wijken in te gaan waar zij wonen. Het moeilijkst te bereiken zijn die gelovigen die alle inentingen weigeren omdat hun god dat niet zou willen. Zieken die vanwege hun slechte gezondheid niet zijn ingeënt, hebben belang bij een omgeving die dat wel is. Antivaxxers zijn lastiger te overtuigen maar kunnen overgehaald worden als zij geweigerd mogen worden. Verreweg de meeste Nederlanders zullen wel ingeënt worden.




Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.





Naschrift. Humanisme
Het meest gelezen humanistisch bericht is nu nummer 65 over Verhullende statistieken (de grootste stijger in deze groep)Vooral in Rusland was hier veel belangstelling voor: mogelijk vanwege de groeiende macht van de Russisch-orthodoxe kerk. Als tweede binnen dit thema eindigt weer nummer 24 over Pieter Admiraal (1929-2013) die wereldwijd een zeer belangrijke rol speelde in de strijd voor legalisering van de vrijwillige euthanasie. Dit blogbericht wordt in deze groep gevolgd door mijn blogbericht 41 uit mijn humanistisch verleden over Piet Thoenes, van Dachau tot Utopia, nummer 123 over IHEU & Engeland, het nummer 55 over Godsdienstwaanzin, 7 over KGB & CIA, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, 25 onder de titel Godgeklaagd!, 46 over Jaap van Praag, grondlegger van de humanistische beweging en nummer 103 over Solidariteit. Deze berichten zijn te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') die 2016 als boek verschenen.






Naschrift. Coronavirus
Over het coronavirus verschenen de volgende berichten: nummer 340, Transgender-zichtbaarheid & coronavirus, nummer 341, Mensenrechten, coronavirus & China, nummer 342, Mensenrechten, coronavirus & Rusland, nummer 343, Mensenrechten, coronavirus & Hongarije, nummer 344, Mensenrechten, coronavirus & Polen, nummer 345, Mensenrechten, coronavirus & Brazilië, nummer 347, Mensenrechten, coronavirus & Verenigde Staten, nummer 355, Mondkapje verplicht op naakstrand of in leeg bos?, nummer 357, Mondkapjesgedoe in Nederland, nummer 358, Reizen in (anti)mond-kapjesland, nummer 359, Waar maken we ons druk over? en nummer 360, Reizen in (anti)mondkapjesland (2). Zie ook het serievervolg in de blognummers 362 en 365.







Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)